Vittorio Emanuele II Çarşısı veya Galleria Vittorio Emanuele II, İtalya Milano kentinin tam olarak göbeğinde yer alan; tarihi ile ve çevresindeki önemli yapı ve heykelleri ile ayrıca pahalı olması nedeni ile adından bahsettiren muhteşem bir yapıdır. İtalya’nın dünyaca ünlü giyim markalarını barındıran Milano içinde gezilecek yerler arasında yer alan Galleria Vittorio Emanuele II için İtalya’da aynı zamanda ‘il salotto di Milano’ (Milano’nun oturma odası) denilmektedir.
Galleria Vittorio Emanuele II’nin, her ne kadar hemen yanı başında bulunan Avrupa’nın ve İtalya’nın en ünlü Opera binalarından olan ünlü La Scala Opera Binası’na (Teatro Alla Scala), Duomo Meydanı’ndan kısa yoldan gitmek için yapıldığı söylense de böyle bir bilginin kaynağı yoktur. Bununla birlikte dünyanın en eski alışveriş merkezleri arasında gösterilen Vittorio Emanuele Çarşısı veya pasajı, dünyaca ünlü Duomo di Milano ile müzesinin ve Duomo meydanının yanı başında bulunmaktadır. Bu meydanda ayrıca İtalya Krallığı’nın ilk kralı olan Vittorio Emanuele II’nin at üzerinde gösterişli bir heykeli vardır. Diğer yanında ise La Scala Binası, La Scala meydanı ve meydanda Leonardo da Vinci anıtı bulunmaktadır. 2008 yılında vefat eden değerli Türk Opera sanatçısı Leyla Gencer 1957 yılında sahnesine adım attığı La Scala Operası’nda 25 yıl boyunca primadonna olarak sahneye çıkmıştır.
Galleria Vittorio Emanuele II, her ne kadar dünyanın en eski alışveriş merkezleri arasında gibi düşünülse de aslında antik çağlarda da alışveriş merkezi ve borsa anlamına gelen yapılar bulunmaktadır. Bu yapılara Macellum denilmekle birlikte en önemli üç tanesi ülkemizde bulunmaktadır. Merkezinde Macellum bulunan bu antik kentler, Sagalassos antik kenti, Aizanoi antik kenti ve Antalya’nın içinde bulunan Perge antik kentidir. Dünyanın en eski alışveriş merkezi olarak kabul edilen başka bir yapı ise İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Roma Forumları içindeki M.S. 112 yılında bitirilen Trajan Formu’dur. Yine de Vittorio Emanuele Çarşısı bir alışveriş merkezi olduğu kadar, bir kapalı yaya caddesi ve sosyal bir merkez şeklinde de kabul görmektedir.
Vittorio Emanuele Pasajı fotoğrafları için tıklayınız
Milano Galleria Vittorio Emanuele II Hakkında İlginç Bilgiler
- Galleria Vittorio Emanuele II içinde bulunan tüm dükkânlar, tabelalarında orijinal tasarıma uygun olarak siyah zemin üzerine Retro altın harf kullanmak zorundadır.
- Yapının üzerinde bulunan çelik ve camın muhteşem bir bileşimi olan kanopi, özgün tasarımıyla 1889 yılında biten Eyfel Kulesi’ne ve 1851 yılında bitirilen Londra Kristal Sarayı’na ilham vermiştir.
- Galleria Vittorio Emanuele II içinde bir mağazada kiracı olmak isterseniz, bunu bir açık müzayedede açık artırma usulü ile kazanmanız gerekmektedir. Bu müzayedelerde bu zamana kadar en yüksek yıllık kirayı Prada markası 9.000.000 Euro olarak ödemiştir.
- Çarşının içindeki aydınlatma elemanları 19.yy’dan kalma bakır küre biçiminde armatürlerdir. Zamanında gaz ile çalışan bu sistemin aydınlatma sağlaması için lambaları yakan bir de lokomotif benzeri ufak bir cihaz veya araç geliştirilmiştir. Bu cihazı tutan kişi lambaları hızlıca yakmak için koşmak zorundadır ve bu zamanla Milano’da bir gösteri haline gelmiştir. Lambaları yakmak için koşan kişiye ya da kişilere “rattin” (sıçan) lakabı takılmıştır.
- İnşaatta duvar ustaları ve cam üfleyiciler dâhil 1000 kişi çalışmıştır.
- Tarihi alışveriş merkezinde bulunan McDonald’s firması 2012 yılında kirasını yenilemek istediğinde engellenmiş ve bundan dolayı da Milano kentine 24 Milyon Euro’luk bir tazminat davası açmıştır. Hatta kira yenilenmesi talebini haklı göstermek için birkaç saat için tüm satışlarını bedava yapmış ve 5000 kişiye ücretsiz ürünlerinden dağıtmıştır. Ancak pasaj içinde bir başka yerde tekrar restoran açınca davadan vazgeçmiştir.
- Pasajın ortasında Torino arması olarak yapılan Boğa mozaiğindeki boğa testisleri üzerinde üç kere dönmenin şans getirdiğine inanılmaktadır. Her ne kadar mozaik üzerine gelip testisler üzerinde sağ topuğa basıp dönmenin şans getirileceğine inanılsa da bu hareket aslında mozaiğe zarar vermektedir.
- 7800 metrekare olan cam çatıda 353 ton çelik kullanılmıştır.
Galleria Vittorio Emanuele Ziyaret Bilgileri 2024
Vittorio Emanuele II Alışveriş Merkezi, günün her saati açıktır ve ziyaret edilebilir. Ancak içindeki dünyaca ünlü markaların dükkânları veya ofisleri ise mesai saatleri bitiminde kapanmaktadır. Bir alandan diğer alana geçerken kullanabileceğiniz bu tarihi alışveriş merkezi veya pasajının çatısında ise ayrı olarak bir paralı tur yapılmaktadır. Highline olarak adlandırılan bu tur için detaylı bilgilere ve tur saatlerine aşağıda ilgili linkler bölümünden ayrıca ulaşabilirsiniz.
Vittorio Emanuele II Pasajı Restoranları, Mağazaları
Milano gibi Avrupa’nın giyim ve tasarım alışverişi merkezlerinden biri olan kentte tarihi pasaj, elbette ki kentin adeta kalbinde olacak ve burada yapılan alışveriş doğal olarak pahalı olacaktır. Örneğin bu tarihi yapıdaki ilk İtalyan modaevi Prada’nın mağazasından alışveriş yapmak isterseniz, en basitinden şal fiyatları bile 100’lerce Euro’dan başlamaktadır. Milano’da hem de İtalyan bir tasarımcının ürününü bu restoranlardan almak bir prestij göstergesidir.
Pasaj yapıldığından beri içinde olan restoranları ve mağazaları da barındırmaktadır. Savini (1867), Bar Camparino (1897), Campari (1915), Libreria Bocca (1930) bunlardan bazılarıdır. Günümüzde toplamda 12 adet tarihi mağaza halen pasaj içinde faaliyet göstermektedir. Tabi ki modern giyim mağazaları da yine buradadır. Bunlardan bazıları Brioni, Dolce&Gabbana, Prada, Roberto Cavalli, Valentino ve Versace’dir.
Vittorio Emanuele Pasajı Tarihçesi
Milano’nun kalbindeki bu tarihi pasajın 1860-1861 yıllarında tasarlandığı düşünülmektedir. Milano’da o yıllarda toplamda 243.000 kişi yaşamaktadır ve nüfus gittikçe artmaktadır. Bundan dolayı kentte de gözle görülür bir şekilde ekonomik fırsatlar ve yaşam tarzları artmaktadır.
Milano’nun simgesi olan Duomo di Milano’ya yakışır şekilde kentin merkezinin yenilenmesi amacıyla İtalya Kralı Vittorio Emanuele II, bir piyango kampanyası başlatmıştır. Amaç katedralin etrafındaki ortaçağ evlerini yıkarak kente ve katedrale yaraşır bir meydan ve yol yapmaktır. Milano belediyesi ise tüm bu proje için mimari olarak üç adet yarışma düzenlemiştir. İlk yarışma 1860 yılında yapılmış olup mimari olarak bir fikre de ulaşılması sağlanmıştır. İkinci yarışma 1861 yılında yapılmış ve ilk yarışmadaki 176 proje elenerek 18 projeye düşürülmüştür. Son olarak 1863 yılında yapılan üçüncü ve son yarışma, mimar Giuseppe Mengoni projesinin kazanması ile son bulmuştur.
1865 yılında Kral Vittorio Emanuele II, yapının ilk başladığı yer olan kubbenin altına, tam ortaya gelecek şekilde bir kese altını ilk temel taşına koyarak inşaatı resmen başlatmıştır. 1877 yılında ise çeşitli zorluklarla geçen on iki yıllık çalışma sonunda yapının girişindeki zafer takı veya kemeri yapılarak inşaat da bitirilmiştir. Galleria Vittorio Emanuele II’nin resmi açılış tarihinden bir gün önce 30 Aralık 1877 tarihinde mimar Giuseppe Mengoni’nin cesedi bir iskele altında bulunmuştur. Bazı kaynaklara göre kontrol esnasında iskeleden düşmüş, bazı kaynaklara göre ise yapı hakkındaki eleştirilere dayanamayarak intihar etmiş veya kalp krizi geçirerek düşmüştür.
Yapıldığı tarihlerde gaz ile aydınlatılan bu büyük pasaj, 1883 yılında elektrik ile tanışmış ve bu tarihten sonra da elektrik ile aydınlatılmıştır. Yapıldığı günlerden itibaren Milano burjuvazisinin uğrak noktası olan yapı, sınıfsal çatışmalara da sahne olmuştur. Örneğin 1867 yılında büyük bir siyasi gösteri yapı içinde yapılmıştır. Gösteride içerideki dükkânların tüm camları kırılmıştır. Buna benzer büyük siyasi eylemler veya çatışmalar 1874 ve 1890 yıllarında galeri içinde ve dışında devam etmiştir.
İkinci Dünya Savaşı Dönemi
Ağustos 1943 tarihinde Milano, ağır bir bombalama olayı yaşamıştır. Bu bombalı saldırılar sonucu cam ve metal karışımı olan çatı ağır hasar almıştır. Restorasyon çalışmaları 1948 yılında başlamış ve yedi yıllık süre sonunda bitirilmiştir. 1967 yılında ise bir büyük yenileme çalışması daha yapılmıştır. Çalışmada 1948 yılında hatalı olarak yapılan yerler düzeltilmiş ve mozaikler elden geçirilmiştir.
2014 yılında ise neredeyse bir yılı geçen bir restorasyon çalışması daha yapılmıştır. Bu çalışma Milano’da yapılacak Expo 2015 fuarına, hazırlık amaçlıdır. Bu restorasyon çalışmasında iskele kullanılmamış ve iç mekanlardaki sıva rengi orijinal haline getirilmiştir.
Galleria Vittorio Emanuele II Mimari Özellikleri ve Yapısı
Milano’nun simgesi her ne kadar Milano Katedrali olmuş olsa da bu tarihi pasaj da kent için Neo-Klasik tarzda bir anıt statüsünde bulunmaktadır. Tarihi yapının kapladığı alan toplamda 14.000 metrekaredir. Pasaj çapraz iki galeriden oluşmaktadır; büyük olanı 196 metre uzunluğunda, küçük olan galeri ise 105 metre uzunluğundadır. Toplamda 4 katlı olan yapı, üç normal ve bir asma kattan oluşmaktadır. İç cepheler Lombardia usulü Rönesans tarzındadır. Zemin katta irili ufaklı onlarca dükkân, mağaza ve restoran mevcuttur. Üst katlar ise ofis ve ev biçiminde kullanılmaktadır.
Sekizgen Cam ve Çelik Kubbe
Galerin birleşmiş olduğu noktada devasa bir cam ve çelikten yapılmış olan kubbe biçiminde bir çatı örtüsü bulunmaktadır. Sekizgen denmesinin nedeni galeri kolları haricinde dört köşesinin bulunmasıdır. Yapının kollarının çatısı da yine cam ve çelik karışımındandır. Sekizgen kenarların merkeze olan uzaklığı 18 metre olup, kenarlar birbirlerinden 36 metre uzaklığındadır. Sekizgenin altında zeminde ise Savoy hanedanlığı simgeleri ile birlikte 4 adet mozaik bulunmaktadır. Bu dört mozaik İtalya Krallığının dört önemli kentini sembolize etmektedir. Bunlar Milano’yu temsil eden beyaz zemin üzerine kırmızı haç, Roma’yı temsil eden kurt, Floransa’yı temsil eden kuğu ve Torino’yu temsil eden boğa figürleridir. Boğa mozaiğinde, topuğunuzu boğanın testislerine koyarak üç defa dönmeniz şansı bulacağınız veya şansın sizi bulacağı anlamına gelmektedir.
Sekizgen kubbenin iç tarafında cephelerde ise 25 adet alçı heykel bulunmakta idi. Milanolu heykeltıraşlarının yaptığı ve İtalya tarihinin başlıca karakterlerini temsil eden bu heykeller ise 1891 yılında kaldırılmıştır. Kaldırılma sebepleri ise kötü korunma koşulları ve zaman içinde tahribata uğramalarıdır.
Galleria Vittorio Emanuele II’nin dört girişi bulunmaktadır. Tüm bu girişler adeta birer tak veya korint sütunlu kemerli anıt biçimindedir. Özellikle Duomo meydanına açılan ana giriş adeta antik Roma’da ortaya çıkmış olan zafer takı görünümündedir ve 32 metre yüksekliği vardır. La Scala meydanına çıkan kemerli giriş kapısı ise eksedran biçimindedir.
Neden Galleria Vittorio Emanuele II?
Milano gerçekten de bir mağazalar kentidir. Bu yüzden bütün Avrupa hem alışveriş hem de tatil için bu alışveriş cennetine adeta akmaktadır. Her ne kadar pahalı olsa da en azından gidip görmekte fayda varJ. Bu mağazalardan alışveriş yapmak cüzdan yaksa da dünyanın enlerini barındıran Duomo di Milano’ya gelmişken hemen yanı başında olan bu tarihi pasaja gitmemek olmazdı.
Ayrıca İlgili Linkler:
Galleria Vittorio Emauele II fotoğrafları
Yurtdışı gezilecek tarihi yerler
Milano veya Milan gezilecek tarihi yerler
Milano fotoğrafları
İtalya Milano katedrali
Milano Katedrali Müzesi
Lombard Rönesansı bilgileri