Akdeniz bölgesi içerisinde bulunan tarihi yerler ve antik kentlerden çıkartılan tarihi eserler, Antalya Arkeoloji Müzesi de denilen Antalya Müzesi sergi salonlarında sergilenmektedir. Bunun yanında Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi içerisinde de Akdeniz bölgesi antik şehirlerinden çıkartılan eserler görülebilir.
Dünyanın alan olarak en geniş mozaiklerinin bulunduğu Hatay Arkeoloji Müzesi mozaikleri, eserleri, heykelleri ve bilgileri.
Akdeniz Bölgesi içinde gidilecek müze ve ören yerleri listesi yapmak istemiş olsak, kuşkusuz ilk sırayı Antalya müzesi veya Antalya Arkeoloji Müzesi alacaktır.
Bu konuda ilk olarak bir dönem Likya birliğine başkentlik yapmış olan Xanthos antik kenti bilgileri içinde bu önemli dini başkentin yapıları, mimarisi ve eserleri bulunmaktadır.
Xanthos antik kenti ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Letoon antik kenti hakkındaki tüm bilgiler ilgili içerikte bulunmaktadır.
Son yıllarda keşfedildiğinden itibaren hızla kirletilen ve son günlerde de millet parkının yapılacağı söylenen Salda Gölü sayfasında Salda gölü hakkındaki tüm bilgiler bulunmaktadır. Salda gölü de ne yazık ki son günlerde çok ilginç haberlerle gündeme gelmektedir.
Ülkemizde ve dünyada da mağaracılık açısından önemli bir yere sahip olan İnsuyu mağarası sayfamız da gün geçtikçe kuruyan mağara hakkındaki bilgiler mevcuttur.
Akdeniz tarihi hakkında önemli bir yere sahip olan Sagalassos antik kenti hakkındaki bilgiler için ilgili sayfaya göz atabilirsiniz. Bildiğiniz gibi dünyaca ünlü Antoninler çeşmesi buradadır ve bu antik çeşme her yıl binlerce turist çekmektedir.
Perge antik kenti Akdeniz bölgesinin en büyük ve eski antik kentidir. Ege bölgesinin antik kentleri arasındaki Efes antik kenti ne kadar büyük ve önemliyse, Perge antik kenti de Akdeniz için o kadar önemlidir. Perge antik kenti tarihi eserleri, tarihçesi ve mimarisi için ilgili sayfamıza göz atabilirsiniz.
Akdeniz bir iç deniz olmakla birlikte etrafında birçok medeniyet kurulmuştur. Ancak ülkemizin Akdeniz’e sahili olan bu bölgesi de uygarlıkların beşiği olarak nitelendirilebilir.
Bununla birlikte ülkemizin güneyindeki bu bölge, gerek batısındaki Ege bölgesi, gerekse doğusundaki Güneydoğu Anadolu bölgesindeki medeniyetlerden etkilenmiştir.
Hititler veya Hitit uygarlığı Akdeniz bölgesinin doğusu ve ortasına kadar ilerlemiştir. Her ne kadar M.Ö. 1200 yıllarında batıdan gelen deniz kavimlerince yıkılmış olsa da M.Ö. 700 yıllarına kadar varlıklarını sürdürmüşlerdir.
İyon Uygarlığı da denilen İyonlar her ne kadar Ege bölgesinde M.Ö. 1200’lü yıllarda kurulmuş olsa da Akdeniz bölgesindeki Xanthos, Letoon gibi kentler de bu uygarlığın ileri derecede gelişmiş kentleridir.
Lidyalılar M.Ö. 687 – M.Ö. 546 yılları arasında Ege bölgesine ve Akdeniz bölgesinin batısı başta olmak üzere çoğuna hakim olmuştur. Lidyalıların diğer Anadolu uygarlıklarından farklı bir özelliği de ordusunun paralı askerlerden oluşmasıdır.
M.Ö. 546 ile 545 yıllarında Pers imparatorluğu zengin Lidyalıları yapılan savaşta mağlup etmiş ve bölge Pers imparatorluğuna geçmiştir.
Sasaniler de denilen İkinci Pers imparatorluğu bölgeye akınlar düzenlemiş olsa da bir başarı elde edememiştir.
Tüm bunlarla birlikte sırasıyla Roma imparatorluğu, Bizans imparatorluğu ve Osmanlı imparatorluğu bölgeye hakim olmuştur.
Akdeniz bölgesinde 1. Beylikler döneminde bölgenin hakimi Anadolu Selçukluları da denilen Anadolu Selçuklu Devletidir. Büyük Selçuklu Devleti de bölgeye hakim olmuştur.
İkinci Beylikler döneminde ise bölgenin batısında Hamidoğulları (Hamitoğulları), ortasında Karamanoğulları, doğusunda ise Ramazanoğulları kurulmuştur.
Tekeoğulları ise Teke yarımadasında Hamidoğulları beyliğinin bir kolu olarak sonradan faaliyet göstermiştir. Hamidoğlu Dündar Bey, Antalya’yı fethettikten sonra bu bölgenin idaresini Yunus beye bırakmasıyla Tekeoğulları kurulmuştur.
Akdeniz bölgesi antik şehir, tarihi kent fotoğrafları
Marmara Bölgesi turistik yerler
Ege Bölgesi turistik yerler
Karadeniz Bölgesi turistik yerler
İç Anadolu Bölgesi turistik yerler
Doğu Anadolu Bölgesi turistik yerler
Güneydoğu Anadolu turistik yerler
Akdeniz bölgesi hava durumu