Aşağıda İç Anadolu bölgesi içerisinde bulunan önemli müzeleri bulabilirsiniz.
İç Anadolu bölgesinin en önemli müzesi Ankara’da bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesidir. Müzedeki eserlerin çeşitliliği ve sayısı gerçekten de ziyaretçileri hayrete düşürecek kadar çoktur. Anadolu’daki tüm medeniyetlerin izlerini, tarihi eserlerini barındıran müzede, Yontma Taş Devrinden tarihi araç gereçler de bulunmaktadır.
Konya Arkeoloji Müzesi, özellikle Türkiye’de ikinci arkeoloji müzesi olması anlamında önemlidir. Müzede özellikle ÇAtalhöyük kazılarından çıkartılan çeşitli eserler ve iskeletlerle, Roma dönemi lahitleri ilgi çekicidir.
Konya’da bir Anadolu Selçuklu mimari yapısı içinde olan müzede Anadolu Selçuklu dönemine ve Osmanlı dönemine ait eserler bulunmaktadır. Sahip Ata Müzesi eserleri ve bilgileri için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Anıtkabir ve Anıtkabir Müzesi, her daim gidilmesi gereken yerdir. Ulu önder Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı… Sadece bu ülkede yaşayan bizler değil, yurtdışından yabancı turistlerin sık sık geldiği bir yer. Anıtkabir müzesi içerisinde bulunan belgeler, tarihi eserler ve diğer eşyalar bizlere Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl da zorluklarla kurulduğunu anlatmaktadır.
Konya’da bulunan Mevlana Müzesi; Mevlana’nın türbesi ve dergahını barındıkmakla birlikte, eserlerini de sergilemektedir. Yaşamış olduğu Anadolu Selçukluları döneminde damgasını vurmuş olan hümanizm ile anılan Mevlana hakkında tüm bilgileri ilgili yazımızda bulaiblirsiniz.
Karadeniz bölgesine siyasi ve idari olarak bağlı olsa da fiziki olarak İç Anadolu bölgesinde olan Alacahöyük Müzesi Hitit medeniyeti ve Anadolu tarihi açısından önemli olan müzelerimizdir.
Kapadokya bölgesi içinde yer alan Zelve Açık Hava Müzesi son yıllarda imar çalışmaları ile gündeme gelse de ‘peri bacaları’ ile dünyanın en nadide yerlerinden biridir. Kapadokya ve Zelve Açık Hava Müzesi bilgileri için sayfamıza göz atabilirsiniz.
Hitit medeniyeti ve Anadolu uygarlıkları için bir başka önemli müzemiz de Boğazköy müzesidir.
Sivas İç Anadolu Bölgesi içinde özellikle Anadolu Selçuklu mimari eserleri konusunda önemlidir. Şehir merkezinde bulunan dört Anadolu Selçuklu mimarisi bunlara en güzel örnektir. Bunlar:
Çifte Minareli Medrese
Buruciye Medresesi
Şifaiye Medresesi
Gök Medrese’dir.
Sivas’ta ayrıca bir de arkeoloji müzesi bulunmaktadır. Sivas Arkeoloji Müzesi görülecek eserleri arasında özellikle Hitit dönemi, Helenistik dönem, Roma ve Selçuklu dönemi eserleri bulunmaktadır. Müze tarihi eserleri anlamında çok geniş bir yelpazeye sahiptir.
Ayrıca İç Anadolu bölgesinde bulunan başlıca müzeler Ankara’da bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Avanos insan saçı müzesi, Nevşehir Hacı Bektaş Müzesi, İnce Minare Müzesidir.
Hattuşa Boğazköy Hitit medeniyeti Sfenksli kapı fotoğrafları, Çorum – Hittite Sphinx gate at Hattusa photos, Turkey
İç Anadolu bölgesi gezilecek yerleri ve antik kentleri başında antik zamanlardan bize göz kırpan, Çorum sınırları içindeki Hattuşa ve Alacahöyük, İç Anadolu bölgesinde gezilmesi gerekli yerlerdendir. Hattuşa veya (bizim ilkokullarda, ortaokullarda öğrendiğimiz gibi Hattuşaş)’a kesinlikle gidin. Antik şehir duvarlarının altındaki 250 metrelik tünelden geçin. Ovaya hakim olan yüksek bir tepeden kalıntılara bakın.
Yazılıkaya‘daki birkaç bin yıl önce kayalara yapılmış tanrı kabartmalarına göz gezdirin (aklınıza Konya’daki Nasreddin Hoca heykelini getirin) ve sanat kavramını biraz sorgulayın.
Odunpazarı, Eskişehir ilimizin adeta Safranbolu‘su gibi tarih severleri ve mimarlık tarihçilerini kendisine çekmektedir. Kesinlikle gidilmesi gerekir.
Aksaray’ın tozlu ve düz ovalarında bir vahayı andıran Ihlara vadisi, tarihi özellikleriyle ve antik geçmişiyle birçoğumuz tarafından bilinir. Ancak hemen yanı başındaki Güzelyurt pek bilinmez. İç Anadolu bölgesinde bu antik ve tarihi yerleşimlere de gidilmelidir. Güzelyurt’un karşısında adeta bir dekor gibi duran Hasandağı ve Güzelyurt içindeki Kiliseler vadisi eşsiz bir görsel şölen sunmaktadır. Hemen bir bilgi verelim; Kiliseler vadisindeki kilise sayısı, Ihlara vadisindeki kilise sayısından daha çoktur.
Tuz Gölü, ankara’ya bağlı olup yılın her mevsimi enfes fotoğraflar çekmenize olanak vermektedir. Bölgenin ortasında olmakla birlikte kesinlikle uğramanızı önermekteyiz. Tuz Gölü ile ilgili sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz.
İç Anadolu bölgesinin önemli tarihi kentlerinden olan Sivas’ın Divriği ilçesindeki Anadolu’da başka bir örneği olmayan ve dünyada sadece iki tane olan Divriği Ulu Cami hakkında bilgiler için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Bunlarla birlikte İç Anadolu Bölgesinde keşfedilmemiş birçok yer de vardır. Mesela pek çok kimse Tuz Gölü‘nün batı tarafını henüz pek keşfetmemiştir. Oysa hepimiz Ankara – Adana yolunda giderken, Tuz gölünün doğusundaki ziyaretçi girişini görmüş veya Tuz gölüne buradan girmişizdir.
Güzelyurt yakınlarında bulunan, Niğde yolu üzerindeki Sivrihisar ve Kızıl Kilise de bir çoğumuz tarafından keşfedilmemiştir. Ve daha birçok yer vardır eminiz ki bu bölgede.
Size tavsiyemiz kesinlikle enfes bir yolculuğu bu bölgemiz haketmektedir. Sadece içinden geçmeyin İç Anadolu’nun, çeşitli yerlerine uğrasanız da ne çıkacağını bilemezsiniz. En azından Konya’dan geçerken bir kaç saat mola verin. Haymana’daki kaplıcalarına uğrayın.
Yukarıdaki İç Anadolu bölgesinde bulunan ve görülmesi gereken müzeleri yazdıktan sonra orta Anadolu’daki gezilmesi gereken antik şehir, tarihi kentler veya antik yapılar da listelenmiştir. Tabi ki sayı çok ama çok daha fazladır.
Beypazarı’nın artık sadece adı var. Gitmeseniz de olur ama yine de gidin, görün. Tarihi ilçe ülkemize gelen Suriyeli insanlar tarafından istila edilmiş gibi. Bununla birlikte fotoğraf çekmek istediğinizde ne yazık ki çok zor eyleme dönüştürüyorsunuz. Ancak gece sokakların boş olduğuna eminiz. Tarihi evleri görülmeye değer ancak restore edilmemiş tarihi evlerin pencerelerinde çoraplar, atletler sallanmakta. Sizce neden?
İç Anadolu Bölgemizde eğer bir rota veya güzergah yapmak isterseniz İç Anadolu güzergahı sayfamıza bakabilirsiniz. Ancak burada yukarıdaki fotoğraflarda göreceğiniz üzere kısaca ayrı ayrı gidebileceğiniz yerleri de anlatmak istedik.
Tuz Gölü’ne gittiğinizde, atmosferinin ne kadar etkileyici olduğunu görün. Yansımaların içindeki sonsuzluğu fotoğraflayın. Ayrıca Tuz Gölü gibi bir yerde ‘Himalaya Tuzu’ satıldığına şahit olun.
Seyid Battal Gazi türbesine giderek, Doğu Roma zamanından kalma mermer parçalarından nasıl çeşme yapıldığını görün.
Gordion Müzesine, Yassı Höyük’e gidin.
Gördüğünüz üzere İç Anadolu bölgesi kurak olsa da aslında kültürel miras bakımından diğer bölgelerimizden pek de aşağı kalmamaktadır. Fırsatımız olduğunca gezisini yaptığımız diğer yerleri de sayfalarımıza ekleyeceğiz.
İç Anadolu bölgesi, tarihte farklı zamanlarda bir çok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Çorum ili sınırları içinde bulunan merkezi Hattuşaş olan Hititler bu bölgenin en önemli medeniyetlerinden biridir. Ankara yakınlarında medeniyetlerini kuran Frigler de yine bu bölgededir.
Ayrıca bu iki medeniyetin yanında Hattiler, İyonlar, Urartular, parayı bulan Lidyalılar, Akad imparatorluğu da İç Anadolu bölgesinin içlerine kadar ilerlemiş olan medeniyet veya uygarlıklardır. Günümüzde İç Anadolu bölgesinin çeşitli yerlerinde bu medeniyetlerin izlerini görebilmek mümkündür.
Ayrıca İç Anadolu bölgesinde kurulan veya İç Anadolu’yu topraklarına katan büyük devletler veya imparatorluklar da vardır. Roma İmparatorluğu, Doğu Roma İmparatorluğu, Moğol İmparatorluğu, Selçuklu Devleti, Danişmentliler, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu Orta Anadolu’da bulunmuş büyük devletler ve imparatorluklardır.
Tabi ki Osmanlı İmparatorluğundan önce bir çok beylik de Orta Anadolu’da kendini göstermiştir. Karamanoğulları bunlar içinde en ünlüsüdür. Germiyanoğulları, Ahiler, Hamitoğulları da İç Anadolu bölgesinde kendini göstermiştir.
Türk tarih profesörü rahmetli Halil İnalcık da ‘Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler’ isimli kitabında bölgede Osmanlı beyliğinin kurulmasından önceki dönemlerini kısaca anlatmakta ve bölgenin önemini vurgulamaktadır.
Bütün bu İç Anadolu’ya hakim olan medeniyetlerin bıraktığı eserleri Orta Anadolu’nun birçok bölgesinde ve müzelerde görmek mümkündür.
İç Anadolu antik şehirler, tarihi şehirler ve tarihi yer fotoğrafları
İç Anadolu bölgesi gezilecek yerleri ve antik kentleri güzergahları
İç Anadolu güzergah fotoğrafları
Marmara Bölgesi turistik yerleri
Ege Bölgesi turistik yerleri
Akdeniz Bölgesi turistik yerleri
Karadeniz Bölgesi turistik yerleri
Doğu Anadolu Bölgesi turistik yerleri
Güneydoğu Anadolu Bölgesi turistik yerleri
İç Anadolu Bölgesi hava durumu