Belleten dergisi arşivi çalışmasında, Atatürk’ün 28 Nisan 1930 tarihindeki direktifleri ile kurulan Türk Tarih Kurumu bünyesindeki dergi (mecmua) olarak 1937 yılındaki ilk sayısından günümüze kadar olan tüm sayılarında dönemin ordinaryüs, profesör ve önemli akademisyenlerinin araştırma, makale, inceleme ve çalışmalarının bir listesi bulunmaktadır. Son yıllarda Belleten Dergisi içeriğine özellikle tez çalışmaları da eklenmiş, böylece Belleten Dergisi konuları ve dergi arşivi çalışması daha zengin bir hale gelmiştir.
Aşağıda Belleten dergisinin tüm sayılarında yazanların veya araştırmaları çıkanların bir listesi bulunmaktadır. 1960 yılına kadar kullanılan Ordinaryüs sıfatından profesörlere, araştırmacı tarihçilerden önemli yazarlara, arkeologlardan tıp tarihçilerine kadar, zaman zaman isimlerini duyduğumuz veya duymadığımız bu isimler arasında kimler yok ki? Anadolu tarihinden önemli kazılara, Türk tarihinden Sümeroloji’ye kadar günümüze ışık tutmuş ve Belleten Dergisi’nde makaleleri çıkmış olan bu kişilere örnek olarak Halil İnalcık, Muazzez İlmiye Çığ, Afet İnan, Hamit Zübeyr Koşay, Ekrem Akurgal verilebilir. Aşağıdaki bu liste, cumhuriyetin kurulduğu günden bugüne kadar adeta Türk tarihinin, arkeolojisinin, mimarisinin, sanat tarihinin adeta onur listesi gibidir.
Bugün ismi neredeyse unutulan birçok tarihçimizin, arkeoloğunun, yazarımızın ve araştırmacımızın yer aldığı listedeki isimlerin özellikle Belleten Dergisi’nin 1980’li yıllara kadar aktif bir şekilde araştırmaları ve makaleleri yayınlamışlardır. Bu çalışmaların üzerine yeni araştırmalar ve makaleler yazılmış olsa da, geçmiş sayılardaki bilgilerin üzerine yeni bilgiler güncellenmiş olsa da mevcut olan eski bilgiler hala hem geçerliliğini korumakta hem de konularında altın değerine sahiptir.
Yollardan olarak başta Anadolu ve Trakya olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki ve sonrasında Avrupa’daki müzeleri, tarihi ve antik şehirleri mimari ve tarihî olarak inceleyip bilgilerini nasıl gezileceği de olmak üzere paylaşmaktayız. Böylece dünyadaki kültürel ve tarihi mirasın önemini pekiştirerek vurgulamaktayız. En azından buna çalışmaktayız. Bu konulardaki genel linkleri yazımızın kaynakça bölümünde bulabilirsiniz.
Peki, Belleten Dergisi arşivi çalışması nasıl başladı? Ayasofya’dan sonra Kariye Müzesi’nin de cami yapılacağını ne yazık ki öğrendikten sonra, hemen yanı başımızda olan müzeye giderek mozaiklerini, mimarisini ve tarihçesini araştırıp fotoğraflamak ve yazmak istedik. Özellikle Kariye Müzesi tarihçesini yazarken Türkiye Cumhuriyeti ilk kadın restoratörü, mimar CAHİDE TAMER AKSEL’in, yapıda çalıştığını ve bazı uygulamalar yaptığını öğrendik. İnternetin ‘bilgi çöplüğü’ haricinde yapmış olduğumuz araştırmada Cahide hanımın arşivinin Koç Üniversitesi’nde olduğunu öğrendik. Peki, acaba Cahide hanım, Belleten Dergisi’nde bir çalışmasını yayınlamış mıydı?
Türk Tarih Kurumu’nun çıkarttığı Belleten Dergisi web sitesine girdiğimizde, sitenin yapısı gereği derginin ciltleri veya sayıları içinde arama yapamayacağımızı şaşırarak gördük. Yani bir konuda arama yapmak istediğimizde teker teker sayılara girip ne yazık ki sıradan başlıyorduk aramaya. Zaman kaybıydı ve bu zaman kaybını ortadan kaldırmak istedik. İşte bu yüzden 10’ar yıllık periyodlar halinde Belleten Dergisi arşivi oluşturmaya karar verdik.
Aşağıda görüleceği üzere Belleten Dergisi’nin ilk çıktığı 1937 yılından itibaren her 10 yıllık süreçte yeni bir sayfa oluşturulmuş ve hangi sayıda hangi yazarın hangi konuda makale yazdığı açıkça gösterilmiştir. Böylece Anadolu tarihi, Türk tarihi, Anadolu arkeolojisi hakkında herhangi bir konuyu araştırmak isteyen kişi, konuyu aratarak bulabilir ve her sayfanın başındaki linke tıklayarak ilgili sayıdaki aradığı yazıya, araştırmaya ve incelemeye ulaşabilir. Bu link Belleten Dergisi Arşivi’nin linki olup bizim bu sayfaları yaptığımız tarihten sonra yapılan Belleten Dergisi web sitesinin arşiv sayfasına yönlenmektedir.
İlgili 10 yıllık Belleten Dergisi Arşivi linklerine tıklamadan önce Belleten hakkında bazı görüşlerimizi de belirtmek isteriz. İlk olarak Belleten Dergisi’nin ilk sayılarında, özellikle son sayılarındaki gibi yüksek lisans tezleri bulunmamaktadır. Özellikle ‘içindekiler’ bölümünden ibaret olan bir tez hiç bulunmamaktadır. İlk sayılardaki özellikle Ordinaryüs profesörlerin makaleleri tamamen bilgi içerdiği halde tekrar tekrar okumak gerekmektedir ve bu sayıların makale sayısı sonraki yıllara göre azdır.
1980’li yıllara kadar olan yazılarda kazı bilgileri de bulunmaktadır ve makale yazan kadın sayısı nispeten daha azdır. Özellikle yine 80’li yılların başından itibaren konular çok da çeşitli olmakla birlikte, makale sayıları da artmıştır. Bunun olası sebepleri, üniversite sayılarının artması, yüksek lisans tezlerinin dergide yer alması, YÖK’ün kurulması olabilir.
Derginin ilk sayılarında yurtdışındaki sayılı Türkologlara da yer verilmiştir. Özellikle Macar Türkologların yerlerini son sayılarda Türkiye’de eğitim veren özellikle Türki Cumhuriyetleri’nden gelen akademisyen ve araştırmacılar almıştır. Bunun yanında Anadolu tarihi, arkeolojisi ve Türk tarihi hakkında eski akademisyen ve otoritelerini internette bulmak çok kolay iken, özellikle son 10 yılda yazan akademisyenleri bulmak zordur. Bu da ayrıca üzücü bir durumdur.
Son olarak 2017 yılından itibaren her sayınının başına bir de ‘jenerik’ linki eklenmiştir. Hangi sayıda kimin olduğunu ve hangi konuda yazdığını anlamak için güzel bir çalışma olsa da bu uygulamanın tüm sayılarda olması gerekmektedir.
1937-1946 Yılları Arası Belleten Dergisi Arşivi
1947-1956 Yılları Arası Belleten Dergisi Arşivi
1957-1966 Yılları Arası Belleten Dergisi Arşivi
1967-1976 Yılları Arası Belleten Dergisi Arşivi
1977-1986 Yılları Arası Belleten Dergisi Arşivi
1987-1996 Yılları Arası Belleten Dergisi Arşivi
1997-2006 Yılları Arası Belleten Dergisi Arşivi
2007-2016 Yılları Arası Belleten Dergisi Arşivi
2017-Günümüz Arası Belleten Dergisi Arşivi
Türkiye Cumhuriyeti’nin Latin harfleri ile yayınlanan ilk tarih dergisi olan Belleten, aslında 1910 yılından itibaren yayınlanmaya başlayan Tarih-i Osmani Encümeni mecmuasının devamıdır. 1931 yılında 101. sayısından sonra Tarih-i Osmani Encümeni mecmuası Türk Tarih Encümeni Mecmuası olarak ismi değiştirilmiş ve 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ismi ‘Belleten’ olmuştur.
Bilindiği üzere Türk Tarih Kurumu, Atatürk’ün 28 Nisan 1930 tarihindeki direktifleri ile kurulmuştur. Türk Tarih Kurumu’nun kuruluş önergesini Afet İnan hazırlamış ve sunmuştur. Kurumun ilk yönetim kurulu; Başkan Tevfik Bıyıklıoğlu, Başkanvekilleri Yusuf Akçura ve Samih Rıfat, Genel Sekreter Dr. Reşit Galip olarak belirlenmiştir. Üyeler ise Afet İnan, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Hâmid Zübeyir Koşay, Halil Edhem, Ragıb Hulûsi, Reşid Safvet Atabinen, Zâkir Kadîrî, Sadri Maksudi Arsal, Mesaroş (Ankara Etnografya Müzesi uzmanı), Mükrimin Halil Yinanç, Vâsıf Çınar ve Yusuf Ziya Özer’dir.
Türk Tarih Kurumu’nun ilk adı, Türk Tarihi Tedkik Cemiyeti’dir. Bu isim 1935 yılında Türk Tarihi Araştırma Kurumu olarak değiştirilmiş, son olarak ise günümüzdeki ismi almıştır. Türk Tarih Kurumu’nun 1932 yılındaki bastığı ilk kitap yayını ‘Birinci Türk Tarih Kongresi: Konferanslar, Müzakere Zabıtları’ isimli kitaptır. 1935 yılında ise ‘Piri Reis Haritası Hakkında İzahname’ isimli kitap basılmıştır. Aynı yıl ‘Pîrî Reis’in Kitâb-ı Bahriyesi’ isimli bir eser daha basılmıştır. 1937 yılında ise yayınlar sürekli hale getirilmiş ve bizzat Atatürk tarafından ‘Belleten’ ismi verilmiştir.
Aşağıdaki listede Belleten Dergisi arşivi dâhilinde ilk sayıdan son sayıya kadar olan makalesi yayınlanan kişiler bulunmaktadır.
A. A. Kampman, tarihçi ve arkeolog.
A. A. Semenov, edebiyatçı ve araştırmacı.
A. Kadir Baran, Türk arkeolog, akademisyen.
A. Rıza Özkul, araştırmacı.
Abbas Azzavi, Iraklı tarihçi.
Abdolvahid Soofizadeh, İranlı tarihçi, akademisyen.
Abdulhalik Bakır, Orta Çağ tarihçisi, akademisyen.
Abdulkadir İlgen, tarihçi ve akademisyen.
Abdulkadir Özcan, tarihçi, akademisyen.
Abdullah Ekinci, Orta Doğu tarihçisi, öğretim üyesi
Abdullah Hacar, arkeolog, akademisyen.
Abdullah Martal, Yeni Çağ ve Yakın Çağ tarihçisi.
Abdullah Mesud Küçükkalay, iktisat tarihçisi, akademisyen.
Abdullah Mesut Ağır, Orta Çağ tarihçisi, akademisyen.
Abdullah Saydam, tarihçi, akademisyen
Abdullah Uğur, Türk dili ve edebiyatçısı,
Abdurrahim Aydın, Türk iktisatçı
Abdurrahman Çaycı, Türk tarihçi, akademisyen, eğitimci ve idarecidir. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Kurucu Başkanlığı yapmıştır.
Abdurrahman Uzunaslan, tarihçi ve akademisyen.
Abdülkadir İnan, halkbilimci. Eski Türk dini ve kültürü üzerine araştırmalar yapmıştır.
Abdüsselam Bilgen, edebiyatçı, doğu dilleri ve Fars dili uzmanı.
Adil Özme, sanat tarihçi ve nümismat.
Adile Ayda, Türk diplomat, akademisyen, yazar. Türkiye’nin ilk kadın diplomatıdır.
Adnan Binyazar Türk yazar, eleştirmen, eğitimci ve öğretmen.
Adnan Diler, arkeolog, akademisyen.
Adnan Sadık Erzi, Türk Emeritus Tarih Profesörü.
Adnan Sofuoğlu, tarihçi, akademisyen.
Afet İnan, Türk sosyolog, tarihçi ve akademisyen. Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızıdır.
Afif Büyüktuğrul, Türk Bahriyelisi ve deniz tarihçisi
Afif Erzen, Türk arkeolog ve yazar.
Afşar İsmail Aka tarih araştırmacısı, araştırmacı, akademisyen.
Ahmet Acıduman, Tıp tarihçisi, deontolog.
Ahmet Ağırakça, tarih araştırmacısı, ilahiyatçı ve çevirmen.
Ahmet Akgündüz, akademisyen, İslam tarihi araştırmacısı ve hukukçu.
Ahmet Aksın, Osmanlı tarihçisi, akademisyen.
Ahmet Altungök, Orta Çağ tarihçisi, akademisyen.
Ahmet Ateş, Türk müsteşriki ve bilim insanı, Fars dili ve edebiyatı uzmanıdır.
Ahmet Çelik, tarih profesörü, araştırmacı, yazar, akademisyen.
Ahmet Efiloğlu, tarihçi, akademisyen.
Ahmet Halaçoğlu, tarihçi, akademisyen.
Ahmet Hilmi Ergeneli, Türk siyasetçi ve bürokrat
Ahmet İlaslı, arkeolog, Afyonkarahisar Müzesi arkeoloğu.
Ahmet Kılınç, hukuk tarihçisi, akademisyen.
Ahmet Köç, tarihçi ve akademisyen.
Ahmet Mumcu, Türk hukukçu, araştırmacıdır.
Ahmet Öğreten, tarihçi, akademisyen
Ahmet Sağlam, tarihçi ve akademisyen
Ahmet Süheyl Ünver, Türk yazar ve doktor.
Ahmet Taşağıl, Türk tarih profesörü, bilim insanı.
Ahmet Temir, Türkolog, Türk dili ve Moğolca üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmıştır.
Ahmet Uzun, yazar ve eğitimci.
Ahmet Ünal, Eski Yakın Doğu araştırmacısı. Hitit, tarih, arkeoloji ve dinler tarihi uzmanı.
Ahmet Ünal, Sümerolog
Ahmet Yaşar Ocak, Türk akademisyen, tarihçi, yazar. Türk Tarih Kurumu ve Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyeliği bulunmaktadır.
Ahmet Yüksel, Yakın Çağ tarihçisi, istihbarat tarihçisi, yazar.
Akdes Nimet Kurat, Tatar asıllı Türk tarihçi, akademisyen
Akın Temür, arkeolog, akademisyen, Yunan mitolojisi, ikonografi uzmanı.
Albert De Vidas, tarihçi.
Albrecht Alt, Alman Protestan teoloğu.
Aldo Gallotta, İtalyan Türkolog.
Alev Erarslan, sanat ve mimarlık tarihçisi, akademisyen.
Alev Kuru (Çakmakoğlu), sanat tarihçi, akademisyen.
Ali Ahmetbeyoğlu, tarihçi, akademisyen. Avrupa Hun İmparatorluğu araştırmaları ile bilinmektedir.
Ali Aktan, Orta Çağ tarihçisi, araştırmacı, akademisyen.
Ali Alparslan, Türk hattat ve edebiyatçıdır.
Ali Cengizkan, mimar, yazar ve şair.
Ali Efdal Özkul, tarihçi, akademisyen, yazar.
Ali Ferhadov, Azeri tarihçi, araştırmacı.
Ali Fuad Erden, Türk asker ve harp tarihçisi.
Ali Fuat Cebesoy, Türk asker ve siyasetçi.
Ali Köprülü, diplomat ve bürokrat
Ali M. Dinçol, Hititolog, arkeolog, tarihçi ve araştırmacı.
Ali Muzaffer Göker, Türk siyaset adamı. Mülkiye Mektebi ve Paris Ulumu Siyasiye Okulu mezunudur.
Ali Özcan, Eski Çağ tarihçisi, Hititolog.
Ali Rıza Tosun, bilim tarihçisi, araştırmacı
Ali Sevim, Türk tarihçi ve araştırmacıdır. Orta Çağ ve Selçuklular dönemi uzmanı.
Ali Sevin, Orta Çağ tarihçisi, araştırmacı.
Ali Tuzcu, Türk emekli askeri, toplumsal tarihçi
Aliye Özten Protohistorya ve Önasya arkeoloğu, Anadolu Medeniyetleri Müzesi eski arkeoloğu, akademisyen. Armağan Erkanal, Türk arkeolog.
Altan Aykut Rus Dili ve Edebiyatı araştırmacısı, araştırmacı
Altan Çetin, tarihçi, akademisyen
Altay Tayfun Özcan, tarihçi, akademisyen
Ananiasz Zajączkowski, Türk asıllı Polonyalı Türkolog ve şarkiyatçı.
Anvarbek Mokevv, tarihçi, araştırmacı.
Aptullah Kuran, Türk mimar ve mimarlık tarihçisi, akademisyendir.
Arif Müfid Mansel, Türk arkeolog ve akademisyen.
Armağan Erkanal, Türk arkeolog.
Arslan Terzioğlu Türk tıp tarihçisi ve deontolog, bilim insanı.
Asaf Özkan, tarihçi, akademisyen.
Aşkıdil Akarca, Türk arkeolog ve akademisyen
Atilla Batmaz, arkeolog, akademisyen.
Atilla Engin, arkeolog
Aydın Önder, Sanat eğitimcisi, ressam.
Aydın Sayılı Türk bilim insanı, bilim tarihçisidir.
Aydın Süer, Türk edebiyatçı, eleştirmen ve araştırmacı, Türkçe-Lehçe sözlük yazarı.
Aydın Usta, tarihçi ve yazar.
Ayfer Karakaya-Stump, siyaset bilimci ve yazar.
Aygen Erdentuğ Türk antropolog, Türk üniversitelerinde etnoloji alanında doçent unvanını alan ilk bilim insanı.
Aygül Süel Hititolog ve arkeolog, akademisyendir.
Aygün Attar, akademisyen tarihçi.
Ayhan Pala, yazar, araştırmacı.
Ayla Efe, akademisyen tarihçi.
Aynur Çınar, İlahiyatçı, felsefeci
Aynur Özet, Türk arkeolog ve araştırmacı.
Aynur Özfırat, arkeolog, akademisyen.
Ayşe Aydın, sanat tarihçi, Bizans sanatı uzmanı, akademisyen.
Ayşe Bedir Akçelik, tarihçi, felsefeci ve yazar.
Ayşe Gülçin Küçükkaya
Ayşe Hilal Uğurlu, mimarlık tarihçisi, akademisyen.
Ayşe Kayapınar, tarihçi, akademisyen.
Ayşe Melek Özyetgin, Türk dili ve edebiyatçısı, akademisyen.
Ayşe Nükhet Adıyeke, araştırmacı, yazar.
Ayşe Onat, Türk tarihçi.
Ayşe Pul, tarihçi, akademisyen
Ayşe Sağsöz, mimar, akademisyen.
Ayşe Tuba Ökse, arkeolog
Ayşe Zekiye Abalı, akademisyen mimar
Ayşegül Aykurt, arkeolog, akademisyen.
Ayşegül Kılıç, Osmanlı tarihçisi
Ayşegül Kuş, tarihçi ve akademisyen
Ayşıl Tükel Yavuz, Türk Yüksek Mimar ve restoratör, akademisyendir.
Ayşin Şişman, Osmanlı tarihçisi, kent tarihçisi, akademisyen.
Aytekin Ersal, araştırmacı yazar.
Aytkul Mahayeva, Kazak pedagog.
Aytül Kaplan tarih öğretmeni.
Aziz Albek, Türk arkeolog, ressam, kameraman ve yönetmendir.
Aziz Ogan, Türk arkeolog, müzeci.
Azmi Süslü, akademisyen, tarihçi
Azmi Yüksel, çevirmen.
B. Zahoder, Rus araştırmacı.
Bağdagül Musa, akademisyen, filolog, Asya dilleri uzmanı
Bahaeddin Ögel, Türk Tarih Profesörü
Bahaeddin Yediyıldız, genel Türk tarihçisi, Türk Tarih Kurumu eski Başkan Vekili.
Bahattin Kök İslam tarihçisi, araştırmacı.
Bahattin Yaman, İslam tarihçisi, sanat tarihçi ve akademisyen.
Bahriye Üçok, Türk tarihçi ve siyaset bilimci, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ilk kadın akademisyeni, Cumhuriyet Senatosu üyesi.
Baki Öğün akademisyen ve arkeolog.
Balazs Sudar, Macar tarihçi, Türkolog, müzisyen.
Bálint Hóman, Macar bilim insanı ve politikacı.
Banu Mahir, sanat tarihçi, Osmanlı minyatür sanatı uzmanı
Bayram Kodaman tarihçi, akademisyen ve eğitimcidir.
Bedi Nuri Şehsuvaroğlu, Türk tarihçi ve deontolog.
Bedrettin Tuncel Türk akademisyen, çevirmen, edebiyatçı, siyasetçi.
Behiç Erkin, Türk asker, siyasetçi, diplomat ve Devlet Demiryolları kurucusu ver ilk genel müdürüdür.
Bekir Sıtkı Baykal, Türk tarihçi, akademisyen, siyasetçidir.
Bekircan Tahberer, Anadolu tarihçisi, nümismat.
Béla Kossányi, Macar tarihçi ve arşivcidir.
Benno Landsberger, Alman Asurbilimcisidir.
Berin U. Yurdadoğ, tarihçi, kütüphaneci, arşivci ve akademisyendir.
Berna Arda, tıp tarihçisi, araştırmacı
Bernard Holtheide, Alman tarihçi.
Bernard Lewis İngiliz asıllı Amerikalı tarihçi.
Bernhard Schmaltz, Alma arkeolog.
Bestami S. Bilgiç, araştırmacı yazar.
Betül Aslan, tarihçi, akademisyen
Beynun Akyavaş, İslam tarihçisi, ilahiyatçı, araştırmacı.
Bige Yavuz, Türk tarihçi, araştırmacı.
Bilal Dedeyev, Osmanlı tarihçisi, akademisyen
Bilâl Niyazi Şimşir Türk diplomat, akademisyen, tarihçi-yazar. Türk Tarih Kurumu “Şeref Üyeleri” arasında yer almaktadır.
Bilcan Gökce, akademisyen arkeolog.
Bilge Umar Türk hukukçu, profesör, tarihçi, yazar ve araştırmacı.
Bilgehan Pamuk, akademisyen tarihçi
Binnur Gürler, arkeolog, akademisyen.
Birten Çelik, akademisyen tarihçi.
Bleda S. Düring, araştırmacı, arkeolog.
Bora Uysal, arkeolog, akademisyen
Boris Potskhveriya, Rus araştırmacı ve tarihçi.
Burcu Kurt, Ortadoğu Siyasi tarihçisi, akademisyen.
Burcu Taşçı, arkeolog.
Burhan Balcıoğlu tarihçi, akademisyen ve araştırmacı.
Burhan Tezcan, tarihçi ve araştırmacı.
Bülent Demir, araştırmacı
Bülent Okay Türk sinoloji profesörü, akademisyen.
Bülent Özdemir akademisyen tarihçi, araştırmacı ve yazar.
Cafer Çiftçi Yakın Çağ tarihçisi, tarihçi, bilim insanı.
Cahit Bilim, tarih araştırmacısı
Cahit Günbattı eski Anadolu ve Mezopotamya tarihçisi.
Candemir Zoroğlu, arkeolog, bürokrat.
Caroline Henriette Emilie Haspels, Hollandalı arkeolog.
Ceenbek Alimbayev, Kırgız tarihçi ve araştırmacı.
Celâl Arat, Harp Okulu mezunu Türk siyasetçisidir.
Celâl Erdönmez, akademisyen tarihçi.
Celil Bozkurt, tarihçi, akademisyen, yazar.
Cem Karasu, Hititolog ve tarih araştırmacısı
Cemal Mersinli, Türk asker ve siyasetçisidir.
Cemal Tukin, tarih araştırmacısıdır.
Cemil Koyuncu, akademisyen arkeolog
Cenap Eren, çevirmen ve araştırmacıdır.
Cengiz Işık arkeolog ve akademisyen
Cengiz Orhonlu, Osmanlı tarihçisidir.
Cenk Reyhan, tarihçi, Osmanlı tarihçisi ve akademisyen
Cevat Açıkalın Türk siyasetçi, diplomat.
Cevat Başaran arkeolog, akademisyen ve araştırmacı
Cevat Dursunoğlu, Türk eğitimci ve siyasetçi.
Cevdet Bayburtluoğlu, arkeolog ve yazardır.
Cevdet Kırpık, tarihçi akademisyen
Cevriye Artuk arkeolog, çevirmen
Chris S. Lightfoot, İngiliz bilim insanı, politik aktivist.
Christian Ruby, Fransız filozof ve felsefe doktoru.
Cihan Tibet, arkeolog, Antalya Müzesi uzmanı
Cihat Akçakayalıoğlu, Türk asker, askeri tarihçi ve yazardır
Claude Cahen Fransız tarihçi ve oryantalist.
Claudia Glatz, akademisyen arkeolog.
Coşkun Alptekin, Selçuklu tarihçisi
Coşkun Özgünel, arkeolog, yazar.
Coşkun Üçok, tarihçi, siyaset bilimci, akademisyen.
Çağrı Erhan, tarihçi, uluslararası ilişkiler mezunu, eğitimci.
Çetin Varlık, tarihçi, Yeni Çağ tarihçisi ve akademisyen.
Çiğdem Gürsoy, iktisatçı, ekonomist, akademisyen.
Çiğdem Maner, arkeolog, akademisyen.
Daniel Panzac, Fransız tarihçi, edebiyatçı ve akademisyen.
Denise Ferembach, antropolog ve araştırmacıdır.
Deniz Karaman, ekonomi tarihçisi.
Deniz Sarı, arkeolog, akademisyen.
Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyen
Döölötbek Saparaliyev Kırgız akademisyen ve tarihçi.
Dragana Amedoski, Bulgar tarihçi.
Durdu Mehmet Burak, Osmanlı tarihçisi.
E. Bosch, Alman araştırmacı.
E. F. Bloedow, Hititolog ve tarihçi.
Ebru Altan, tarih araştırmacısı, akademisyen.
Ebru Boyar, tarihçi akademisyen.
Eckhard Unger, Alman Asurolog,
Ekmeleddin İhsanoğlu, Türk bilim tarihi profesörü, akademisyen, diplomat, siyasetçi, yazar.
Ekrem Akurgal, Hocaların Hocası olarak anılan Türk arkeolog ve akademisyen.
Ekrem Buğra Ekinci, hukuk profesörü, İslam hukukçusu, akademisyen.
Elisabeth Alföldi-Rosenbaum, Alman klasik arkeologdur.
Elisabeth Rosenbaum, Alman klasik arkeolog.
Emaunuele E. Intagliata, arkeolog, nümismat.
Emel Demir Görür, Osmanlı tarihçisi.
Emel Erten, arkeolog, akademisyen.
Emin Bilgiç, akademisyen ve araştırmacı yazar.
Emine Dingeç, tarihçi, Osmanlı tarihçisi, akademisyen.
Emine Dönmez, sanat tarihçi, akademisyen.
Emine Erdoğan Özünlü, tarihçi akademisyen.
Emre Kılıç, araştırmacı.
Emre Kuruçayırlı, mağaracı, araştırmacı, kimyager.
Emre Kutlu, arkeolog ve araştırmacıdır.
Emre Madran, mimar ve akademisyen.
Ender Varinlioğlu yazıt bilimci, akademisyen ve arkeolog.
Engin Akdeniz, arkeolog, Protohistorya ve Önasya arkeolojisi uzmanı.
Enver Bostancı, Türk antropolog ve Etnologdur.
Enver Çakar, tarihçi ve akademisyen.
Enver Koray tarihçi araştırmacı.
Enver Ziya Karal, Türk akademisyen, tarihçi, üniversite idarecisi ve siyasetçi.
Ercan Karakoç, tarihçi akademisyen.
Ercüment Kuran, tarihçi ve akademisyen.
Erdoğan Keleş Osmanlı tarihçisi.
Erdoğan Merçil, Türk Orta Çağ Tarihi profesörü. Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi.
Ergin Horasanlı, arkeolog, tarihçi ve araştırmacıdır.
Ergün Karaca, arkeolog, akademisyen.
Erhan Afyoncu, Türk tarihçi, yazar, akademisyen.
Erhan Aydın, Türkolog, akademisyen.
Erhan Öztepe, arkeolog ve akademisyen.
Erkan Fidan, arkeolog ve akademisyen
Erkan Göksu, Orta Çağ tarihçisi, yazar.
Erksin Güleç antropolog ve akademisyen.
Erman Şan, akademisyen tarihçi.
Ermolov Panesh Rus Türkolog.
Ernest Von Aster, Alman filozof.
Erol Akçan, tarihçi, akademisyen.
Erol Evcin, hukukçu, tarihçi ve yazar.
Erol Faydalı, müzeci.
Ersin Kavaklı Türk arkeolog.
Ertan Gökmen, Kore dili ve edebiyatçısı, akademisyen, araştırmacı.
Ertekin M. Doksanaltı, akademisyen arkeolog.
Esad Fuad Tugay, Türk hattat ve araştırmacıdır.
Esat Arslan, askeri teknoloji tarihçisi (!?)
Esin Kahya, Türk bilim tarihçisi, felsefeci.
Esin Yurdusev, tarihçi, tarih araştırmacısı.
Eti Akyüz Levi, akademisyen, mimar, restoratör.
Eugene Pittard, İsviçreli antropolog.
Eva Marianne Stern, Hollandalı arkeolog.
Evgeniya Konstantinova, Rus araştırmacı.
Evindar Yeşilbaş, akademisyen sanat tarihçi.
Evren Dayar, tarihçi.
Eyüp Kul, akademisyen tarihçi.
F. Yahya Ayaz, İslam tarihçisi akademisyen.
Fadime Arslan, arkeolog.
Fahd Kasumoviç, Saraybosnalı tarihçi ve akademisyen.
Fahir Armaoğlu Türk Siyasal tarihçi, akademisyen.
Fahir İz Türk akademisyen, ansiklopedist ve edebiyat tarihçisi.
Fahrettin Altay, Türk Kurtuluş Savaşı kahramanlarından asker ve siyasetçidir.
Fahrettin Tızlak, Osmanlı tarihçisi ve araştırmacı.
Fahri Çetin Derin, Osmanlı devlet adamı ve tarihçi
Fahri Çoker Türk siyasetçi ve hukukçu.
Fahri Işık, arkeolog ve araştırmacı.
Fahri Türk, siyaset bilimcisi, akademisyen.
Fahri Unan, tarihçi, akademisyen.
Faik Reşit Unat, Türk öğretmen, tarihçi, coğrafyacı, yazar ve bürokrattır.
Fakihe Öymen, eğitimci, siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın milletvekillerindendir.
Faruk Demirtaş, Türk araştırmacı ve tarihçi.
Faruk Sümer, Türk tarihçi,
Fatih Bayram, akademisyen tarihçi.
Fatih Demirel, Osmanlı tarihçisi, tarihçi.
Fatih Gencer, akademisyen tarihçi.
Fatih İşcan, harita mühendisi.
Fatih Yeşil, akademisyen tarihçi.
Fatma Acun, tarihçi, akademisyen.
Fatma Müjgân Cunbur Selçuklu Tarih ve Medeniyeti Enstitüsü kurucu üyesi.
Fatma Şimşek, akademisyen, tarihçi.
Fazıl Yinal, Türk kütüphaneci ve arşivci.
Fazıla Akbal, Türk tarihçi ve araştırmacı.
Feda Şamil Arık, Selçuklu tarihçisi.
Fehmi İsmail, Türk siyasetçidir.
Felix Tauer, Çek şarkiyatçısıdır.
Ferhat Koca, İslam hukukçusu, İslam hukuk tarihçisi, akademisyen.
Feridun Cemal Erkin, Türk diplomat ve siyasetçi.
Feridun Dirimtekin, Türk tarihçisidir.
Feridun M. Emecen, Türk tarihçi, akademisyen. Türk Tarih Kurumu şeref üyesi.
Ferruh Toruk, sanat tarihçi, restoratör.
Feryal Tansuğ, Osmanlı tarihçisi, yazar.
Fethi Tevetoğlu Türk doktor, yazar, ansiklopedist ve siyasetçi.
Fevzi Kurtoğlu, Türk deniz subayı ve tarihçi.
Fevziye Abdullah Tansel, Türk edebiyat tenkitçisi.
Feyzan Göher Vural, müzikolog, akademisyen.
Figen Bilge, Osmanlı Son Dönem araştırmacısı ve tarihçidir.
Fikret Işıltan Orta Çağ tarihçisi, Türkolog ve akademisyen.
Fikret Ozansoy, Türk paleontolog.
Fikret Sarıcaoğlu, tarihçi, Yeni Çağ tarihi uzmanı.
Fikrettin Yavuz, Osmanlı tarihçisi, yazar.
Filiz Yaşar, akademisyen tarihçi.
Firuze Preyger, Kandilli Kız Lisesi mezunu, Bulgar antropolog.
Franscis Piejko arkeolog.
Franz Babinger, Alman Osmanlı tarihçisi.
Franz Taeschner, Alman doğu uzmanı (şarkiyatçı).
Fuat Pekin, edebiyatçı ve araştırmacı.
Fulya Üstün, mimar, mimarlık tarihçisi.
Funda Naldan, sanat tarihçisi, akademisyen.
Fügen İlter sanat tarihçisi ve akademisyen.
Füruzan Kınal, Türk araştırmacı, tarihçi ve yazar.
G.M. Rogers Amerikalı mimar, tarihçi.
Gabriel Warburg, İngiliz yazar.
Galip Çağırgan, Türk tarihçi, eğitimci, araştırmacı.
Garammont Bacque tarihçi.
Gary Leiser, tarihçi, tarih araştırmacısı.
Gazi Giray Günaydın, siyaset bilimci, araştırmacı.
Georg Rohde, Alman klasik filolog.
George Ewart Bean, İngiliz arkeolog ve yazar
Georgi Zelengora, tarihçi ve araştırmacı.
Gerhard Doerfer, Türk dilleri üzerine çalışmaları ile tanınan bir Alman Türkolog, Altaist ve filologdur.
Gernot Wilhelm, Alman şarkiyatçı.
Geza David, Macar tarihçi.
Geza Feher, Macar arkeolog.
Gilbert et Marcillet Dagron, mimar.
Giorgio Gasco, mimar akademisyen.
Giray Ercenk araştırmacı, yazar.
Gotthard Jaeschke, Alman tarihçi ve bürokrat.
Gökhan Bolat, akademisyen tarihçi.
Gökmen Ertan, doğu dilleri ve edebiyatçısı, akademisyen.
Gönül Öney, Türk sanat tarihçisi, çini ve seramik uzmanıdır.
Gulzada Çargınova, tarihçi.
Gunnar Jarring İsveçli diplomat ve Türkolog.
Gül E. Durna, tarihçi ve eğitimci.
Gülay Öğün Bezer, tarih araştırmacısı, tarihçi.
Gülay Tigrel, Türk arkeologdur.
Gülay Yılmaz, tarihçi, öğretim görevlisi.
Gülbadi Alan, Osmanlı tarihçisi, akademisyen.
Gülbende Kuray, İtalya dili araştırmacısı, araştırmacı.
Gülcan Palo, Türk kütüphaneci.
Gülden Sarıyıldız tarihçi ve araştırmacı.
Gülnihâl Bozkurt hukuk tarihçisi, araştırmacı.
Gülnisa Aynakulova, tarihçi, eğitimci, Orta Çağ tarihi uzmanı.
Gülsün Umurtak, arkeolog, akademisyen.
Gültekin Kamil Birlik, akademisyen tarihçi.
Gümeç Karamuk tarihçi, edebiyatçı ve akademisyen.
Güner İnal sanat tarihçi, araştırmacı ve akademisyendir.
Güngör Karauğuz, Hititolog ve müzeci.
Güngör Varınlıoğlu, Latin dili ve edebiyatçısı, akademisyen.
Günnaz Özmutlu, akademisyen tarihçi.
Gürkan Toklu, arkeologdur.
Güven Dinç, iktisat tarihçisi, tarihçi, akademisyen.
H. Ali Şahin, tarihçi akademisyen.
H. Basri Karadeniz, tarihçi ve yazar.
Hacer Topaktaş akademisyen, Slav dilleri ve edebiyatçısı.
Hakan Anameriç akademisyen arşivci.
Hakan Erol, Sümerolog, akademisyen.
Hakan Kırımlı, araştırmacı yazar.
Hakan Yazar, tarihçi, eğitmen.
Hakan Yılmaz, antropolog.
Hakkı Acun sanat tarihçisi.
Hakkı İzzet, Türk seramik sanatı kurucusu ve uzmanıdır.
Haldun Eroğlu, tarihçi, akademisyen.
Hale Güney, tarihçi, nümismat.
Halet Çambel, Türk arkeolog, Hititolog ve Türkiye’nin ilk açık hava müzesi kurucusu.
Halil Demircioğlu, Türk akademisyen, Eskiçağ Tarihi Profesörü, eğitimci, tarih yazarı, çevirici.
Halil Ethem Eldem, Türk akademisyen ve Asa-ı Attika Müzeleri Müdürlüğü yapmıştır.
Halil İnalcık, Türk tarih profesörü, bilim insanı.
Halil Özşavlı, tarihçi, akademisyen.
Halim Gençoğlu, tarihçi, yazar.
Halime Hüryılmaz, arkeolog, akademisyen.
Haluk Sağlamtemir, tarihçi, akademisyen.
Haluk Selvi, akademisyen tarihçi.
Hamdi Kodan Türk tarihçi ve araştırmacı.
Hamit Karasu, tarihçi.
Hamit Sadi Selen, Türk Coğrafyacı, İktisatçı, Eğitimci
Hamit Şafakçı, tarihçi, akademisyen.
Hamit Zübeyr Koşay, Türk etnograf, arkeolog, dil bilimci ve şair.
Hamiyet Sezer, akademisyen ve tarihçi.
Hamza Eroğlu Türk akademisyen ve siyasetçi.
Hamza Gündoğdu sanat tarihçi ve akademisyen.
Handan Alkım, Türk arkeologdur.
Hans Gustav Güterbock, Alman-Amerikalı Hititolog
Hans Kroll, Alman diplomat, araştırmacı, tarihçi.
Hans-Jörg Kellner Alman arkeolog.
Harry N. Howard, Avusturyalı tarihçidir.
Harun Güngör, teolog ve akademisyen.
Harun Oy, akademisyen arkeolog.
Hasan Akgündüz eğitim tarihçisi.
Hasan Akyol, tarihçi, araştırmacı, akademisyen.
Hasan Ali Şahin, tarihçi, tarih araştırmacısı.
Hasan Ali Yücel, Türk felsefe öğretmeni, eski Milli Eğitim Bakanı.
Hasan Basri Karadeniz, Osmanlı tarihçisi, yazar.
Hasan Cemil Çambel, Türk asker ve siyasetçi, eski milletvekili.
Hasan Doğan, ilahiyatçı, tarihçi.
Hasan Eren, Türk sözlükçü ve etimoloji konusunda uzman Türkolog’dur.
Hasan Köni tarihçi ve siyaset bilimci.
Hasan Reşit Tankut, Türk tarihçi ve siyasetçi.
Hasan Samani, tarihçi ve akademisyen.
Hasan Tahsin Uçankuş, müzeci, arkeolog ve yazardır.
Hasan Yıldız, tarihçi, araştırmacı.
Hasso Pfeiler, tarihçidir.
Hatçe Baltacıoğlu arkeolog, akademisyen, araştırmacı.
Hatice Erdemir (Palaz), tarihçi, akademisyen.
Hatice Gonnet Bağana Hititolog ve arkeolog.
Hatice Kızılyay, Türkiye’nin ilk Sümerologlarındandır. Muazzez İlmi Çığ ile birlikte çalışmıştır.
Hatice Oruç, akademisyen tarihçi.
Hatice Şirin User, Türk dili ve edebiyatçısı, akademisyen.
Hatidža Čar Drnda, araştırmacı tarihçi.
Hayat Erkanal, Türk arkeolog.
Haydar Çoruh, tarihçi, akademisyen.
Haydar Kalsen, çeşitli müze müdürlükleri de yapmış arkeolog.
Hayrettin İhsan Erkoç tarihçi, akademisyen.
Hayrettin Pınar, akademisyen tarihçi.
Hayrullah Örs, Eğitimci, müzeci, yazar ve çevirmendir.
Hayrunnisa Alan, tarihçi akademisyen.
Hayrunnisa Turan, sanat tarihçi, akademisyen.
Hazim Şabanoviç, Bosnalı tarihçidir.
Heath Ward Lowry Amerikalı Osmanlı tarihçisi, akademisyen.
Helmuth Theodor Bossert, Alman dilbilimci ve arkeolog.
Hıfzırrahman Raşit Öymen Türk siyasetçi, eğitimci.
Hicran Akın çevirmen.
Hikmet İlaydın, Türkolog, eğitimci ve bürokrattır.
Hilal Tuğba Örmecioğlu, mimar akademisyen.
Hilmi Kamil Bayur, Türk hukukçu, bürokrat ve siyasetçi.
Himmet Umunç, araştırmacı, akademisyen, batı dilleri ve edebiyatları uzmanı.
Hüdai M. Şentürk tarihçi, Osmanlı tarihçisi, siyaset tarihçisi.
Hülya Taş, akademisyen tarihçi.
Hüner Tuncer, siyasi tarihçi, diplomat, araştırmacı.
Hüseyin Akıllı arkeolog, sanat tarihçi, akademisyen ve restoratör.
Hüseyin Baha Öztunç, akademisyen tarihçi.
Hüseyin Gazi Topdemir, bilim felsefesi araştırmacısı, yazar.
Hüseyin Gazi Yurdaydın, Türk tarihçi, akademisyen ve İslam tarihçisi.
Hüseyin Kayhan akademisyen tarih araştırmacısı.
Hüseyin Memişoğlu tarihçi ve yazar.
Hüseyin Salman tarihçi, Türkolog.
Hüseyin Sever, Hititolog ve tarihçi, araştırmacı.
Hüsnü Demircan, tarihçi.
Hüsrev Sami Kızıldoğan, Türk siyasetçi.
I. V. Venedikoff, Bulgar tarihçidir.
Istvan Erdelyi, Macar arkeolog ve tarihçidir.
Işın Demirkent Türk tarih profesörü.
Işın Yalçınkaya Türk tarih öncesi tarihçisidir.
İbrahim Agah Çubukçu Türk bilim adamı, Profesör.
İbrahim Artuk, Tarihçi ve nümismat
İbrahim Çeşmeli, sanat tarihçi, akademisyen.
İbrahim Gökbakar, Türk Tarihçi ve Araştırmacı.
İbrahim Güler, tarihçi, tarih araştırmacısı.
İbrahim Kafesoğlu, Türk tarihçi, Türkolog ve akademisyen
İbrahim Köremezli, akademisyen, tarihçi.
İbrahim Necmi Dilmen, Türk dilbilimci ve edebiyat tarihçisi.
İbrahim Olgun, edebiyatçı, sözlük yazarı ve araştırmacı.
İbrahim Serbestoğlu, akademisyen, tarihçi ve yazar.
İdris Bostan Türk tarihçi, akademisyen.
İdris Yücel, akademisyen tarihçi.
İhsan Güneş Türk tarihçi, akademisyen.
İhsan Satış, araştırmacı, tarihçi.
İhsan Sungu, Türk dil bilimci.
İlber Ortaylı, Türk tarihçi, akademisyen, yazar. Türk Tarih Kurumu şeref üyesi
İlhami Durmuş, tarihçi, tarih araştırmacısı, akademisyen ve yazar.
İlhan Ekinci, tarihçi, araştırmacı.
İlhan Tekeli, Türk sosyal bilimci, şehir ve bölge plancısı, sosyolog.
İlhan Türkmen, tarihçi.
İlknur Polat, yazar, tarihçi ve araştırmacı.
İlter Uzel, tıp profesörü, Ortodontist, araştırmacı, yazar.
İlyas Gökhan, tarihçi araştırmacı.
İnci Delemen arkeolog, yazar.
İnci Enginün, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, yazar.
İnci Koçak, Arap dili ve edebiyatçısı.
İnci Macun, sanat tarihçi, araştırmacı, yazar ve çevirmen.
İrfan Elmacı, bilim tarihçisi.
İslam Kavas, tarihçi.
İsmail Arar Siyasetçi, hukukçu.
İsmail Aydoğan, eğitim bilimcisi akademisyen.
İsmail Ceran tarihçi.
İsmail E. Erünsal, Türk dili ve edebiyatçısı, kütüphaneci ve arşivci, araştırmacı, yazar.
İsmail Eren, Osmanlı araştırmacısı ve tarihçidir.
İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Türk akademisyen, eğitimci, siyasetçi ve tarihçi.
İsmail Hakkı Ülgen Türk bürokrat, akademisyen ve hukukçu.
İsmail Karamut arkeolog, eski İstanbul Arkeoloji müzeleri müdürü.
İsmail Kaygusuz, Eski Çağ tarihçisi ve Klasik arkeolog, araştırmacı.
İsmail Kaynak, Türk edebiyatçı ve eğitimcidir.
İsmail Kılıç Kökten, Türk arkeolog.
İsmail Köse, araştırmacı, yazar, tarihçi.
İsmail Parlatır, edebiyat araştırmacısı.
İsmail Soysal, Türk bürokrat ve araştırmacıdır.
İsmail Ünver eski Türk Edebiyatı araştırmacısı ve araştırmacı.
İsmail Yakıt, İslam felsefecisi.
İsmail Yaşayanlar, tarihçi, akademisyen.
İsmayıl Musa, Azerbaycanlı tarih bilimcisi, akademisyen
İsmet İnönü, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde askerdir. Türkiye Cumhuriyeti döneminde eski Genelkurmay Başkanı, ilk başbakan, ikinci Cumhurbaşkanı, İstiklal Madalyası sahibi asker ve siyasetçi.
İsmet Parmaksızoğlu, tarihçi ve yazar.
İzzet Öztoprak, tarihçi, araştırmacı, akademisyen ve yazar.
J. Faucounau, Fransız arkeolog.
J. Waechter, araştırmacı antropolog.
Jacob Coleman Hurewitz, Amerikalı Ortadoğu tarihçisidir.
Jak Yakar, İstanbullu arkeolog.
Jale İnan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın arkeoloğudur.
James Mellaart, İngiliz arkeolog. Özellikle Çatalhöyük ve Hacılar Höyük’te kazılarıyla tanınır.
Jan Reychman, Polonyalı Türkolog ve tarihçi.
Janine Sourdel-Thomine Fransız sanat tarihçidir.
Jean Laurent tarihçi ve araştırmacı.
Jean-Louis Bacqué-Grammont, Fransız yazar ve araştırmacı.
John Andrew Boyle, İngiliz oryantalist ve tarihçidir.
John Garstang, İngiliz Arkeolog.
Jorge Gaston Blanco Villalta, Arjantinli diplomat, tarihçi ve yazardır.
Kaare Grönbech, Danimarkalı Türkolog.
Kamuran Gürün Türk diplomat.
Kasım İnce, sanat tarihçi, akademisyen ve yazar.
Kaya Göktepe, iktisatçı, akademisyen.
Kaya Tuncer Çağlayan, tarihçi, Türk eğitim tarihçisi, akademisyen.
Kayhan Orbay, Osmanlı tarihçi, akademisyen tarihçi.
Kayoko Hayashi, Japon Osmanlı tarih profesörü.
Kemal Arı, tarih profesörü, akademisyen ve araştırmacı yazar.
Kemal Balkan, Türk tarihçi, dilbilimci, araştırmacı.
Kemal Baltalı Türk tarihçi ve bürokrat.
Kemal Beydilli, Türk iktisatçı, araştırmacı ve tarihçi.
Kemal Çiçek, tarihçi, Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları uzmanı.
Kemal Erguvanlı, Türk Jeoloji mühendisi.
Kemal Haşim Karpat, Türk tarihçi, Osmanlı tarihi uzmanı ve akademisyen.
Kemal Özergin Ortaçağ tarihçisi ve Türk kültür tarihi araştırmacısı.
Kemal Reha Kavas, akademisyen mimarlık tarihçisi.
Kemal Turfan, Türk arkeolog ve tarihçidir.
Kemal Tuzcu akademisyen tarihçi.
Kemalettin Köroğlu, tarihçi, Urartu tarihçisi, akademisyen.
Kenan Akyüz Türk akademisyen, edebiyat tarihçisi ve yazarı.
Kenan Özkan, akademisyen tarihçi.
Kenan Tepedelen, hukukçu, büyükelçi ve araştırmacı.
Kevork Pamukciyan Türkiye Ermenisi yazar, tarih ve biyografi araştırmacısı.
Klaus-Detlev Grothusen Alman tarihçi.
Koji Imazawa, Japon araştırmacı, tarihçi.
Koray Toptaş, tarihçi.
Kurt Bittel, Alman arkeolog ve Hititolog.
Lajos Fekete, Macar tarihçisi, arşivci ve Türkolog.
Laszlo F. Foldenyi, Macar deneme yazarı, sanat kuramcısı, edebiyat eleştirmeni ve çevirmen.
László Rásonyi, Türkiye’deki Hungaroloji Ana Bilim Dalı’nın kurucusu Macar Türkolog.
Latife Summerer, arkeolog, sanat tarihçi, akademisyen.
Lazzat Dinasheva, Kazak tarihçi.
Leman Ergenç Bulgar edebiyat araştırmacısı ve çevirmen.
Levent Kayapınar, tarihçi ve akademisyen.
Leyla Yılmaz, mimar.
Ludwig Budde, Alman arkeologdur.
Lütfi Şeyban, tarihçi ve akademisyen.
Lütfiye Göktaş Kaya, akademisyen sanat tarihçi.
M. Çağhan Keskin, mimar, mimarlık tarihçisi ve akademisyen.
M. İbrahim Yıldırım, Ortaçağ tarihçisi öğretim görevlisi.
M. Kursanskis, nümismat, araştırmacı.
M. R. Arunova Osmanlı tarihçisi, tarihçi ve araştırmacıdır.
M. Salih Erkek tarihçi ve akademisyen.
M. Taner Tarhan arkeolog ve Eski Çağ tarihçisi.
M. Tayyib Gökbilgin, Akademisyen ve Osmanlı tarihçisi.
M. Volkan Atuk, tarihçi.
Machiel Kiel sanat tarihçi ve akademisyen.
Mahir Aydın Türk tarihçi, akademisyen.
Mahmut Ak, tarihçi, akademisyen ve bürokrat.
Mahmut Akok, Türk arkeolog ve restitüsyon uzmanı.
Mahmut H. Şakiroğlu Osmanlı tarihçisi.
Mahmut Hüdai Şentürk, tarihçi, akademisyen.
Mahmut İybar tarihçi ve araştırmacı.
Manizheh Sadri, araştırmacı yazar.
Marcus Tullius Cicero, Latin kökenli Romalı devlet adamı, bilgin, felsefeci, hatip ve yazar.
Marijan Premoviç, tarihçi, akademisyen
Mario Cappieri İtalyan antropolog ve akademisyendir.
Markus Köhbach Osmanlı tarihçisi, edebiyatçı.
Martin Ferguson Smith İngiliz akademisyen ve yazar.
Masao Mori Japon Türkolog ve araştırmacı.
Masoumeh Daei, İranlı Osmanlı tarihçisi.
Mathias Benter, Alman arkeolog.
Mebrure Tosun, Türk tarihçi, Sümerolog.
Mehmet Akkuş İslam ve medeniyetleri tarihçisi, Türk-İslam edebiyatçısı, ilahiyatçı.
Mehmet Ali Hacıgökmen, teolog ve yazar.
Mehmet Ali Kaya, tarih araştırmacısı, tarihçi.
Mehmet Ali Ünal, Türk tarihçi ve akademisyen.
Mehmet Altay Köymen, Selçuklu tarihçisi.
Mehmet Arman Güran, mimar ve akadesmisyen.
Mehmet Aydın İlahiyatçı, felsefeci, akademisyendir.
Mehmet Beşirli, tarihçi, Yakın Çağ tarihçisi, tarih araştırmacısı, akademisyen.
Mehmet Cemil Bilsel, Türk hukukçu, siyasetçi, akademisyen.
Mehmet Cemil Uğurlu Türk tarihçi.
Mehmet Çayırdağ tarihçi ve eğitimci.
Mehmet Demirtaş, tarihçi.
Mehmet Demiryürek, akademisyen ve tarihçi.
Mehmet Fahrettin Kırzıoğlu Türk tarihçi ve yazar
Mehmet Fuad Köprülü, ordinaryüs profesör tarihçi, dışişleri bakanlığı da yapmış siyasetçi.
Mehmet Gel, akademisyen tarihçi.
Mehmet İhsan Tunay, arkeolog ve sanat tarihi araştırmacısı.
Mehmet İpşirli, Osmanlı tarihçisi, tarihçi, akademisyen ve arşivci.
Mehmet Karaosmanoğlu, arkeolog.
Mehmet Kurt, Osmanlı sanatı ve mimarisi tarihçisi, yazar, araştırmacı.
Mehmet Mehdi İlhan, tarihçi, Arapça ve dinler tarihçisi.
Mehmet Öz tarih profesörü, araştırmacı yazar, STK yöneticisi, Osmanlı tarihçisi, akademisyen
Mehmet Özaktürk, Latin dili ve edebiyatçısı, araştırmacı ve akademisyen.
Mehmet Özdemir, İslam tarihçisi, akademisyen.
Mehmet Özkarcı, sanat tarihçisi, araştırmacı.
Mehmet Saray, Türk tarihçi ve bilim insanı.
Mehmet Seyitdanlıoğlu, tarih araştırmacısı ve araştırmacı.
Mehmet Süme akademisyen tarihçi.
Mehmet Şemsettin Günaltay, Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. başbakanı, tarihçi ve eski Türk Tarih Kurumu başkanı.
Mehmet Tektaş, sanat tarihçi, müzeci.
Mehmet Temel, tarihçi, akademisyen.
Mehmet Türker Acaroğlu Türk araştırmacı-yazar, kütüphaneci, dokümantalist, çevirmen.
Mehmet Vedat Gürbüz, tarihçi, Türkiye Cumhuriyeti tarihçisi, akademisyen.
Mehmet Zeki Oral, Türk müzesi ve kültür tarihçisi.
Mekki Şerif Baştav, Akademisyen, Hungaroloji uzmanı.
Melahat Özgü, Ankara Üniversitesi DTCF tiyatro Araştırmaları Enstitüsü kurucusu, tiyatro araştırmacısı, çevirmen ve akademisyendir.
Melek Çolak, tarihçi, tarih araştırmacısı ve akademisyen.
Melek Delilbaşı, tarihçi ve akademisyen.
Melek Dosay, bilim tarihçisi, akademisyen.
Melih Arslan, arkeolog ve nümismat.
Meliha Anbarcıoğlu Türk akademisyen, çevirmen, yazar
Meral Bayrak akademisyen tarihçi.
Meryem Kaçan Erdoğan, sanat tarihçi.
Mesut Yavaş akademisyen tarihçi.
Mete Tunçoku Uluslararası İlişkiler profesörü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi kurucu rektörü.
Methiye Gül Çöteli, şehir planlamacısı, sanat tarihçi.
Metin Aydar, tarihçi.
Metin Hülagü, tarihçi, Yakın Çağ tarihçisi, akademisyen.
Metin Kopar, Türkiye Cumhuriyeti tarihçisi.
Metin Özbek, antropolog, akademisyen.
Mevlüt Çelebi, tarihçi, Türkiye Cumhuriyeti tarihçisi, akademisyen.
Mevlüt Uyanık, Türk ilahiyatçı, felsefeci ve yazar.
Mevlüt Üyümez, Türk müzeci.
Michel Sokolnicki, Polonyalı araştırmacıdır.
Midhat Sertoğlu Türk tarihçi ve gazeteci, Türkiye Başbakanlık Arşivleri Eski Genel Müdürü.
Mihail Guboğlu Türk asıllı Romen tarihçisi, Türkolog.
Mihin Eren, kütüphaneci, araştırmacı ve bürokrat.
Mihin Lugal Türk filolog, kütüphaneci ve çevirmen.
Mikail Bayram edebiyat araştırmacısı, akademisyen, Orta Çağ tarihçisi.
Mine Mengi Türk Dili ve Edebiyatçısı, eski Türk edebiyatı uzmanı.
Mine Zeren Tanaç, mimari restoratör akademisyen.
Mircea Eliade, filozof ve din tarihçisi.
Mirjo Salvini Urartoloji ve Urartu dili araştırmacısı.
Mithat Aydın, tarihçi, akademisyen.
Miyase Koyuncu Kaya tarihçi, akademisyen.
Muallâ Uydu Yücel, genel Türk tarihçisi, akademisyen.
Muammer Gül, tarihçi, Orta Çağ tarihçisi.
Muazzez İlmiye Çığ, Türk Hititolog, Sümerolog, arkeolog ve tarihçi.
Muhaddere Nabi Özerdim, ilk Türk Sinolog’dur.
Muhammed Ceyhan akademisyen tarihçi.
Muhammed Said Polat, tarihçi, Orta Çağ tarihçisi.
Muhammed Sarı, tarihçi.
Muharrem Kesik, tarihçi, Orta Çağ tarihçisi, akademisyen.
Muhibbe Darga Türk arkeolog, Türkiye’nin ilk kadın arkeologlarındandır, Hititçe ve hiyeroglif yazılarında uzmandır.
Murat Alandağlı, tarihçi, araştırmacı.
Murat Katoğlu, sanat tarihçi, akademisyen ve tiyatrocudur.
Murat Keçiş, tarihçi, Orta Çağ tarihçisi, akademisyen.
Murat Kılıç, arkeolog.
Murat Kocaslan, restoratör.
Murat Tuğluca tarihçi, akademisyen.
Murat Yıldız, araştırmacı tarihçi.
Murat Yolun, modern Türk tarihçisi.
Musa Çadırcı Yakın Çağ tarihçisi profesörüdür.
Mustafa Akdağ, Türk tarihçi, akademisyen ve öğretmendir.
Mustafa Alkan, tarihçi, akademisyen.
Mustafa Beyazıt akademisyen sanat tarihçisi.
Mustafa Bulba, akademisyen arkeolog, su altı arkeoloğu.
Mustafa Çağatay Uluçay, Türk tarihçi ve yazardır.
Mustafa Çolak, Osmanlı tarihçisi.
Mustafa Kaan Sağ, mimar akademisyen.
Mustafa Kalaç, Türk tarihçi arkeolog ve edebiyatçı.
Mustafa Kılıç, Türk siyasetçi.
Mustafa Murat Öntuğ, tarihçi, Yeni Çağ tarihçisi, akademisyen.
Mustafa Özer, sanat tarihçi, akademisyen.
Mustafa Öztürk Türk ilahiyatçı ve akademisyen.
Mustafa Safran, Türk tarihçi.
Mustafa Selçuk, Türk tarihçisi, Osmanlı tarihçisi.
Mustafa Sıtkı Bilgin, tarihçi, siyasi tarihçi, akademisyen.
Mustafa Soysal, çevirmen.
Mustafa Şanal, akademisyen eğitim bilimci.
Mustafa Uyar akademisyen tarihçi.
Mustafa Zeki Terzi, İslam tarihçisi.
Muzaffer Demir, tarihçi, Eski Çağ tarihçisi, akademisyen.
Muzaffer Erendil askeri tarihçi ve araştırmacı.
Muzaffer Gökman, Türk kütüphaneci, yazar, araştırmacıdır.
Muzaffer Süleyman Şenyürek, ordinaryüs profesör antropolog ve tarihçi.
Muzaffer Tepekaya akademisyen tarihçi.
Mübahat S. Kütükoğlu, Türk tarihçi ve akademisyen.
Mücahit Özçelik akademisyen tarihçi.
Mücteba İlgürel, tarihçi.
Mükerrem Anabolu, arkeolog, tarihçi.
Mükerrem Kâmil Su yazar ve eğitimci.
Mükerrem Usman Anabolu, Türk mimarlık tarihçisi, arkeolog ve yazar.
Mümtaz Peker, sosyolog, araştırmacı, eğitimci.
Münir Aktepe, Türk eğitimci ve siyasetçidir.
Mürsel Öztürk edebiyatçı, akademisyen ve Doğu dilleri uzmanı.
Mürüvvet Kurhan, Türk tarihçi.
N. A. Kuznetzova, Rus tarihçi.
N. Akmal Ayyubi, Türkolog.
N. H. Biegman, araştırmacı ve tarihçidir.
N. Melek Aksulu, Alman edebiyatı araştırmacısı, Alman dili araştırmacısı, edebiyat araştırmacısı ve Türk tarihi araştırmacısı.
Nadir Devlet, Türk tarihçisi, araştırmacı, yazar.
Nafiz Aydın, Türk bilim insanı, Sümerolog.
Nagihan Doğan, tarihçi, öğretim görevlisi.
Nancy S. Pyle Amerikalı eğitimci.
Nandor Paradi, Macar Türkolog’dur.
Nazan Çiçek, tarihçi, akademisyen.
Nazlı Çınardalı Karaaslan akademisyen arkeolog.
Necati Çavdar akademisyen tarihçi.
Necati Dolunay, Türk müzesi ve arkeolog.
Necdet Ekinci, tarihçi, siyaset tarihçisi, akademisyen.
Necdet Hayta akademisyen tarihçi
Necdet Pençe, Gazi Terbiye Enstitüsü Öğretim Üyesi.
Necip Bilge Türk siyasetçi ve hukukçu.
Necla Arslan Sevin, tarihçi yazar.
Necmettin Alkan tarihçi yazar.
Necmettin Aygün, tarihçi.
Necmettin Kızılkaya, akademisyen İslam bilimcisi.
Nedim İpek, araştırmacı ve yazar.
Nejat Göyünç tarihçi ve akademisyen, Türk-Ermeni ilişkileri konusunda uzmandır.
Nejat Kaymaz, tarihçi ve araştırmacıdır.
Nejat R. Uçtum Osmanlı tarihçisi.
Nejla Günay, tarihçi akademisyen.
Nemika Altan, tarihçi ve araştırmacıdır.
Nemika Sayın, Türk arkeologdur.
Nermin Erdentuğ, Türk antropolog, Türkiye’de sosyal antropolojinin tanınması ve yayılması için çaba göstermiştir.
Nermin Şaman Doğan, sanat tarihçi akademisyen.
Nesimi Yazıcı, İslam kategorilerinde eserler yazmış bir yazar.
Neşet Çağatay, tarihçi, İslam tarihçisi ve akademisyen
Netice Yıldız, sanat tarihçi, akademisyen.
Nevzat Artuç, tarihçi, araştırmacı.
Nezahat Baydur Eski Çağ tarihçisi ve akademisyendir.
Nezih Fıratlı, Türk arkeolog ve müzecidir.
Nezihi Aykut, Osmanlı tarihçisi, araştırmacı, yazar.
Nicolas Vatin, Fransız epigraf ve tarihçi, Osmanlı İmparatorluğu uzmanı
Nicole Kançal-Ferrari, sanat tarihçi ve akademisyen.
Nihad Sâmi Banarlı, Türk edebiyat tarihçisi, yazar, şair ve edebiyat öğretmeni.
Nikita Konstantinov, Rus tarihçi ve araştırmacı.
Nilgün Coşgun, arkeolog, akademisyen.
Nilüfer Günay Alkan akademisyen tarihçi.
Nimet Arsan, arkeolog, araştırmacı ve arşivci.
Nimet Özgüç, Türk arkeolog, akademisyen, bilim insanı.
Nimetullah Hafız Türk bilim insanı, edebiyatçı ve dünyaca ünlü Türkolog.
Niyazi Berkes, Kıbrıslı Türk sosyolog ve bilim insanıdır.
Niyazi Çiçek, arşivci akademisyen.
Noah Kramer, Asur bilimcisi ve Sümer dili uzmanı.
Nuh Arslantaş, Türk ilahiyatçı ve tarih araştırmacısı
Nurcan Yazıcı Metin, sanat tarihçi, akademisyen.
Nurdan Şafak, arşivci akademisyen.
Nurettin Arslan, arkeolog akademisyen.
Nurettin Gülmez, tarihçi, Türki Cumhuriyeti tarihçisi, akademisyen.
Nurettin Hatunoğlu, tarihçi, araştırmacı, yazar.
Nurettin İmre Osmanlı tarihçisi ve tarihçi, araştırmacı.
Nurettin Koçhan, sanat tarihçi ve akademisyen.
Nurgül Yıldırım, Sümerolog akademisyen.
Nuri Adıyeke, Türk tarihçi ve akademisyen.
Nuri Çevikel, Türk akademisyen, tarihçi ve siyasetçi.
Nusret Çam, tarihçi, İslam sanatı araştırmacısı.
Nusret Hızır, Türk akademisyen, eğitimce ve felsefeci.
Oğuz Erol, Türk jeomorfolog, akademisyen ve eğitimcidir.
Oğuzhan Durmuş, Türk dili ve edebiyatçısı, akademisyen.
Oktay Belli, arkeolog, tarih araştırmacısı.
Onur Yıldırım, tarihçi, ekonomi tarihçisi, akademisyen.
Orhan Aytuğ Taşyürek müzeci ve araştırmacı.
Orhan Bingöl akademisyen, arkeolog.
Orhan Burian, Türk akademisyen, eğitimci, çevirmen, deneme ve eleştiri yazarı.
Orhan Fuat Köprülü, Türk tarih araştırmacı, edebiyat tarihçisi ve devlet adamıdır.
Orhan Türkdoğan, tarihçi, Hitit ve Sümer dilleri uzmanı.
Osman Ferit Sağlam, Osmanlı tarihçisi.
Osman Fikri Sertkaya Türk Dili ve Edebiyatçısı ve akademisyen.
Osman Gazi Özgüdenli, Orta Çağ tarihçisi, akademisyen.
Osman Gümüşçü, tarihçi, araştırmacı ve yazar.
Osman Karatay, tarihçi ve yazar.
Osman Köse, tarihçi, akademisyen.
Osman Şevki Uludağ, Türk asker, doktor, tıp tarihçisi, besteci, milletvekili, yazar.
Osman Turan, Türk tarih profesörü, akademisyen ve siyasetçi.
Osman Yorulmaz, tarihçi ve yazar.
Oswald Menghin, Avusturyalı akademisyen ve tarih profesörüdür.
Otto Friedrich August Meinardus, Alman Koptolog ve din adamı.
Oya Akgönenç Muğisuddin, Türk siyasetçi ve hukukçu.
Oya Dağlar Macar, tarihçi, tıp tarihçisi, akademisyen.
Oya San, tarih araştırmacısı, araştırmacı.
Öjen Pitar, antropolog ve akademisyen.
Ömer Demirel, tarih araştırmacısı.
Ömer İskender Tuluk, mimar, mimarlık tarihçisi, akademisyen.
Ömer Kâhya, araştırmacı, filolog.
Ömer Lütfi Barkan, Türk iktisat ve hukuk tarihçisi ve Türkiye’de iktisat tarihi biliminin kurucularındandır.
Ömer Subaşı, araştırmacı tarihçi.
Ömer Turan, tarihçi, yakın dönem Osmanlı tarihçisi, akademisyen.
Ömür Bakırer sanat tarihçi ve seramikçi.
Önder Bilgi arkeolog ve akademisyendir.
Özcan Mert, tarih araştırmacısı.
Özdemir Koçak, tarihçi, Eski Çağ tarihçisi, akademisyen.
Özdemir Nutku Tiyatrobilimci, oyuncu, yazar, eleştirmen ve yönetmen.
Özer Ergenç, akademisyen, tarih araştırmacısı, araştırmacı yazar.
Özer Özbozdağlı, tarihçi, akademisyen.
Özer Soysal Türk kütüphaneci.
Özgür Türker tarihçi, akademisyen.
Özgür Yılmaz, tarihçi, öğretim görevlisi.
Özlem Başarır, akademisyen tarihçi.
Özlem Kumrular, yazar, araştırmacı, tarihçi.
Özlem Sir Gavaz, Hititolog, akademisyen.
Pal Fodor, Macar tarihçi, ve akademisyen.
Patricia Blessing, Amerikalı İslam sanatı tarihçisi.
Paul Moraux akademisyen ve klasik filolog.
Perihan Arıburun, hukukçu, siyasetçi ve yazardır.
Philipp Schweinfurt, Alman araştırmacıdır.
Peter Malcolm Holt, İngiliz Ortadoğu ve Sudan tarihçisi.
Pınar Pınarcık, arkeolog, akademisyen.
Pierre A. MacKay araştırmacı.
Pierre Oberling, etnolog, tarihçi ve şair.
Piotr Nykiel, filolog.
Polat Kaya Türk edebiyatçısı, araştırmacı.
Pulat Tacar, siyasal bilimci, büyükelçi, bürokrat.
R. Hüsrev Gerede, Türk asker, siyasetçi ve diplomattır. Kurtuluş Savaşı önemli isimlerindendir.
Rachel Simon tarihçi ve araştırmacı.
Raci Temizer, Türk tarihçi ve müzeci ve yazar. Anadolu Medeniyetleri Müzesi eski müdürlerindendir.
Rafet Baykara, akademisyen arkeolog.
Ragıp Hulusi Özdem, siyasetçi, edebiyatçıdır.
Rauf İnan, Türk siyasetçi ve eğitimci, pedagog.
Recep Yıldırım, tarihçi, Urartu uzmanı.
Refakat Çiner, Türk antropolog ve akademisyendir.
Refet Yinanç siyasi tarihçi ve akademisyen.
Refik Duru, arkeolog, akademisyen ve Eski Çağ tarihçisi.
Remzi Demir, bilim tarihçisi, profesör ve akademisyen.
Remzi Kuzuoğlu, arkeolog.
Remzi Oğuz Arık, Türk arkeolog, yazar ve politikacı.
Resül Narin, şehir tarihçisi ve yazar.
Rhoads Murphey Amerikalı tarihçi ve coğrafyacı.
Rıfat Önsoy ekonomi araştırmacısı.
Rıfat Özdemir, tarihçi, akademisyendir.
Rıza Yıldırım, araştırmacı yazar.
Richard Clogg İngiliz tarihçi.
Richard Nelson Frye, Amerikalı akademisyen, Orta Asya araştırmacısı.
Robert L. Alexander mimar ve akademisyen.
Robert Mantran, Fransız tarihçi, Türkolog, İslam ve Osmanlı tarihi uzmanı.
Roderic Hollet Davison, Amerikalı tarihçi, akademisyen ve yazardır. Osmanlı İmparatorluğu uzmanıdır.
Rudolf Naumann, Alman mimar ve arkeolog.
Rukiye Akdoğan, akademisyen ve arkeolog.
Rüstem Bozer akademisyen sanat tarihçisi.
Rüstem Duyuran, Selanik doğumlu arkeolog ve müzecidir.
S. Haluk Kortel, araştırmacı, yazar.
S. S. Bocev, Rus araştırmacı.
Saadet Taner, Türk arkeologdur.
Saadettin Yağmur Gömeç, tarihçi, akademisyen.
Sabahat Atlan tarih araştırmacısıdır.
Sabahat Göğüş, Türk arkeolog ve müzecidir. Gaziantep Müzesi kurucusudur.
Sabahattin Ezer, arkeolog, akademisyen.
Sabri Hizmetli, İslam tarihçisi, akademisyen ve eğitimci.
Sadi Bayram, araştırmacı, yazar.
Sadi Dilaver, mimarlık tarihçisidir.
Sadiye Tutsak, akademisyen tarih araştırmacısı.
Sadrettin Karatay, Türk öykü yazarı, edebiyatçı, araştırmacı ve ziraatçıdır.
Saim Yörük, araştırmacı, tarihçi ve yazar.
Salahi Ramadan Sonyel, Kıbrıslı Türk tarihçi. İngiliz arşivlerinde yaptığı çalışmalarla bilinmektedir. Türk tarihine dair çalışmalarından dolayı Türkiye Cumhuriyeti Üstün Hizmet Madalyası verilmiştir.
Salih Çeçen, Sümerolog, Eski Çağ dilleri uzmanı.
Salih Özbaran Türk tarihçi ve akademisyen.
Salih Yılmaz, tarihçi, akademisyen.
Salim Aydüz, bilim tarihçisi, yazar.
Salim Koca, genel Türk tarihçisi ve eğitimci.
Sami Nabi Özerdim Türk kütüphaneci, çevirmen, araştırmacı ve yazar.
Samira Kortantamer, tarih araştırmacısı.
Samuel Noah Kramer Asur bilimcisi, Sümer ve Sümer dili uzmanı.
Sebahattin Bayram, Türk tarihçisi, Türk iktisat tarihçisi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Arşivleri Başkanlığı başkan yardımcısıdır.
Seçil Akgün, Ordinaryüs Prof. Enver Zeki Karal’ın kızı, tarihçi ve akademisyen.
Seda Şimşek Tolacı, mimar, restoratör.
Sedat Alp, arkeolog, tarihçi, akademisyen, eğitimci ve Türkiye’nin ilk Hititoloğudur.
Sedat Bingöl, akademisyen tarihçi.
Sedat Çetintaş, Cumhuriyet döneminin ilk restoratör mimarlarındandır.
Sedat Erkut Türk arkeolog ve Hititolog.
Selahattin Döğüş, tarihçi, akademisyen.
Selahattin Satılmış, akademisyen tarihçi.
Selahattin Tansel, Osmanlı tarihçisi ve tarihçi, araştırmacıdır.
Selçuk Mülayim, sanat tarihçi, akademisyen, yazar.
Selda Güner akademisyen tarihçi.
Selim Aslantaş akademisyen tarihçi
Selim Dirvana, araştırmacıdır.
Selim İlkin Türk akademisyen, iktisatçı ve yazar.
Selim Kaya, tarihçi, araştırmacı.
Selim Tezcan, tarihçi, ekonomist.
Selina Ballance, arkeolog ve sanat tarihçisidir.
Semavi Eyice, dünyaca ünlü Türk sanat tarihçisi, tarihçi ve Bizantolog. Binin üzerinde eseri vardır.
Semih Tezcan Türk akademisyen.
Semra Ögel, sanat tarihçisi ve akademisyen.
Sencer Şahin, akademisyen ve Eski Çağ dilleri ve kültürleri uzmanı.
Seniha Tunakan, Türk antropolog.
Serap Gür, akademisyen, filolog.
Serap Özdöl Kutlu, arkeolog, akademisyen.
Serap Sunay, tarihçi, araştırmacı.
Serap Yılmaz, tarihçi, akademisyen.
Serdar Hakan Öztaner, arkeolog akademisyen.
Sergey Grigoryeviç Klyashtorni, Rus Doğubilimci, tarihçidir.
Serhan Gündüz, arkeolog ve öğretim görevlisi.
Serhat Aslaner, araştırmacı yazar.
Serhat Küçük, akademisyen tarihçi.
Serkan Acar, Türk tarihçi, akademisyen.
Serkan Demirel, arkeolog.
Serkan Sunay, sanat tarihçi, akademisyen.
Sevgi Parlak, sanat tarihçi, akademisyen.
Sevim Tekeli, Türk bilim tarihi profesörü ve akademisyendir.
Sevinç Günel, arkeolog ve akademisyen.
Seydi Vakkas Toprak, tarihçi, akademisyen.
Seyfi Yıldırım, tarihçi, eğitimci.
Seyhan Doruk, arkeolog.
Seyit Özkutlu, tarihçi, akademisyen.
Seyit Yöre, akademisyen müzikolog.
Sezen Kılıç, tarihçi, araştırmacı.
Shelomo Dov Goitein, Alman-Yahudi etnograf, tarihçi
Sibel Akgün, siyasal bilimci, akademisyen.
Sinan Kuneralp Osmanlı tarihçisi.
Sinan Yüksel, tarihçi, akademisyen.
Sir James Cochran Stevenson Runciman CH, İngiliz tarihçi ve Orta Çağ uzmanı.
Soenov Denis, Rus tarihçi, araştırmacı.Somay Onurkan arkeolog ve akademisyendir.
Soner Şahin, mimar, akademisyen.
Songül Çolak, tarihçi, akademisyen.
Songül Keçeci Kurt, Türk tarihçi, araştırmacı.
Soyalp Tamçelik, tarihçi, bürokrat, akademisyen, yazar.
Sönmez Kantman hukukçu, arkeolog ve bilim insanıdır.
Srisurang Poolthupy
Stanford Jay Shaw İngiliz ve Rus asıllı Amerikalı tarihçi. Osmanlı tarihi ve Ermeni Soykırımı iddiaları alanında yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. 1977 yılında “Ermeni soykırımı yoktur” dediği için Ermeniler tarafından tehdit edilerek, evi bombalanmıştır.
Stefan Kieniewicz Polonyalı üniversite profesörü ve tarihçi.
Stefan Przeworski, Polonyalı arkeolog ve filozof.
Suat Çabuk, mimar akademisyen.
Suat İlhan, Türk emekli askeri ve askeri tarih araştırmacısı.
Suat Sinanoğlu, akademisyen, çevirmen ve yazardır.
Suraiya Faroqhi, Alman akademisyen ve Osmanlı tarihçisi.
Süleyman Demirci, tarih profesörü, yazar.
Süleyman Hatipoğlu, tarihçi, tarih araştırmacısı.
Süleyman Özkan, arkeolog, akademisyen.
Süleyman Polat, akademisyen tarihçi.
Sümer Atasoy akademisyen, arkeolog ve araştırmacıdır.
Ş. Gülin Beyhan, akademisyen mimar.
Şadan Karadeniz, Türk yazar ve çevirmendir. Türk Tarih Kurumu’nda uzman çevirmenlik yapmıştır.
Şakul Kahraman, akademisyen tarihçi.
Şehabettin Tekindağ, Türk Osmanlı tarihçisi.
Şerafettin Turan, Türk bilim insanı, tarihçi, yazar, Dil Derneği Onursal Başkanı, Atatürk’ün Türk Dil Kurumu’nun son başkanıdır.
Şerare Yetkin, sanat tarihçisi, akademisyendir. Türk çini sanatı ve Türk halı sanatlarında uzmandır.
Şerif Baştav, Hungarolog ve akademisyen.
Şevket Aziz Kansu, Ordinaryüs Prof. Dr., Türk, tıp doktoru, bilim insanı, doktor, akademisyen, üniversite idarecisi.
Şevket Dönmez, Türk arkeolog, eski Önasya kültürleri, Anadolu Demir Çağları ve Karadeniz bölgesi uzmanı.
Şevket Rado Türk gazeteci ve yazar.
Şinasi Altundağ, Osmanlı tarihçisi, araştırmacı.
Şükrü Sönmezer, sanat tarihçi akademisyen.
Taha Niyazi Karaca, tarihçi, akademisyen.
Tahir Sevinç, Osmanlı tarihçisi, akademisyen.
Tahsin Öz, müzeci, Topkapı Sarayı Müzesi eski müdürlerindendir.
Tahsin Özgüç, Türk arkeolog ve akademisyendir.
Tahsin Saatçi arkeolog.
Talat Tekin Türk dil bilimci, araştırmacı ve yazar.
Talip Küçükcan, Sosyolog, akademisyen ve öğretim üyesi
Tayfun Çay, harita mühendisliği akademisyen.
Telli Korkmaz, tarihçi akademisyen.
Temel Öztürk tarihçi akademisyen.
Teresa Tomory, araştırmacı
Tevfik Bıyıklıoğlu, Türk asker ve siyasetçi.
Tevfik Emre Şerifoğlu, araştırmacı.
Tevfik Güran, tarihçi, iktisat tarihçisi, akademisyen.
Thomas Zimmermann, tarihçi, yazar ve çevirmen.
Tibor Halasi-Kun, Kıpçak Dili araştırmalarıyla ünlü Macar asıllı Türkolog ve Hungarolog
Timur Demir, hukuk tarihçisi, akademisyen, eğitimci, araştırmacı.
Timur Gökce.
Togay Seçkin Birbudak, tarihçi, araştırmacı.
Tolga Özhan, arkeolog akademisyen.
Trifanova Synaru, arkeolog, antropolog.
Tufan Turan, tarihçi, akademisyen.
Tuğba Belenli, akademisyen tarihçi.
Tuğrul Özcan akademisyen tarihçi.
Tuncay Zorlu, Türk bilim tarihçisi, akademisyen.
Tuncer Baykara, akademisyen ve tarih profesörü.
Tuncer Gülensoy Türk Dili ve Edebiyatı Profesörü, Türkolog, Dil Bilimci.
Turgay Erdoğan, araştırmacı tarihçi.
Turgay Yazar, akademisyen ve sanat tarihçi.
Turgut Subaşı tarihçi ve akademisyen.
Turgut Yiğit, tarihçi, akademisyen.
Turhan Ada, tarihçi akademisyen.
Turhan Kaçar, tarihçi ve akademisyen.
Tülay Alim Baran, tarihçi, akademisyen.
Tülay Aygören, eğitim bilimci.
Tülay Metin, tarihçi, akademisyen.
Tülay Zorlu, mimar akademisyen.
Tüten Özkaya akademisyen, Rus dili uzmanı.
Uğur Çakılcıoğlu, Etnobiyolog.
Uğur Kurtaran, akademisyen, tarihçi.
Uğur Silistreli, arkeolog.
Uğur Ünal, tarihçi, arşivci ve bürokrat.
Uluğ Bahadır Alkım Türk arkeologdur, Hitit dönemi çalışmaları ile tanınmıştır.
Uluğ İğdemir Yeni Çağ tarihçisi, gazeteci ve eğitimcidir. Türk Tarih Kurumu eski başsekreterliği ve başkanlığı yapmıştır.
Ü. Gülsüm Polat, tarihçi, yazar.
Ülkü Sevim Şen, müzikolog, akademisyen.
Ümit Ekin, akademisyen tarihçi.
Ümit Fafo Telatar, akademisyen, Eski Çağ filoloğu.
Ünsal Yavuz, Türk tarihçi ve akademisyen.
V.I. Mırmıroğlu, Osmanlı araştırmacısıdır.
Vahdettin Engin, tarih profesörü.
Varis Abdurrahman, Türkolog, yazar.
Vasile Maciu Romanyalı tarihçi ve gazeteci.
Vecihi Sefa Hekimoğlu
Vedat İdil, arkeolog.
Veli B. Bahşeliyev, Azeri arkeolog.
Veli Köse, akademisyen arkeolog.
Veli Sevin tarihçi, arkeolog ve akademisyendir.
Veysel Donbaz Türk Asurolog ve Sümerolog
Viktor Maksimovich Zhirmunsky, Rus edebiyat tarihçisi ve dilbilimcisidir.
Vural Genç, tarihçi.
Walter F. Weiker Amerikalı akademisyen ve yazar.
Walter Koppers, Alman araştırmacı.
Walter Ruben, Alman Hindoloji uzmanı.
Walther Hinz, Alman doğu uzmanı.
Wilfried Buch Alman akademisyen.
Wilhelm Barthold, Rus ve Doğubilimci, antropolog ve tarihçidir.
Wilhelm Brandenstein, Avusturyalı dilbilimci.
William James “Bill” O’Reilly, Jr, Amerikalı yazar, köşe yazarı ve siyaset yorumcusu.
Wilton Marion Krogman, Amerikalı antropologdur.
Wolfgang Müller-Wiener, Alman mimar, arkeolog ve Bizantolog.
Wolfram Eberhard, Alman akademisyen, sinolog ve etnolog.
Y. Turan Günaydın, tarihçi, yazar, araştırmacı.
Yahya Akyüz eğitimbilimci, akademisyen.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk yazar ve diplomattır.
Yasemin Beyazıt, tarihçi, akademisyen.
Yasemin Demircan tarihçi, akademisyen.
Yasin Meral, felsefeci, teolog ve akademisyen.
Yaşar Coşkun, Hititolog ve tarihçi.
Yaşar Çoruhlu, sanat tarihçi, Türk Sanatları uzmanı.
Yaşar Yücel Türk tarihçi, akademisyen ve yazar.
Yavuz Abadan, Türk hukukçu, siyasetçi, yazar, akademisyen ve eğitimcidir.
Yavuz Cezar Türk ekonomist.
Yavuz Ercan, tarih profesörü.
Yavuz Unat, felsefe tarihçisi, akademisyen.
Yehoshua Frenkei, tarihçi, şarkiyatçı.
Yıldıray Özbek, sanat tarihçi, akademisyen.
Yıldırım Yavuz, mimar, tarihçi akademisyen ve idarecidir.
Yıldız Kızılkaya, tarihçi, araştırmacı.
Yılmaz Altuğ, Türk siyasetçi ve hukukçu.
Yılmaz Çavuşoğlu, arkeolog akademisyen.
Yılmaz Kurt, Osmanlı tarihçisi, akademisyen.
Yılmaz Özen, tarihçi araştırmacı.
Yılmaz Selim Erdal, antropolog ve akademisyen.
Yuluğ Tekin Kurat, tarihçidir. ODTÜ Tarih Bölümü kurucusudur.
Yusuf Ayönü tarihçi, akademisyen.
Yusuf Boysal arkeolog, akademisyen ve araştırmacıdır.
Yusuf Halaçoğlu, Türk tarihçi ve siyasetçi. 1993-2008 yılları arası Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yapmıştır.
Yusuf Hikmet Bayur Türk siyasetçi ve tarihçi. Türk devrim tarihi konusundaki çalışmalarıyla tanınmıştır. 1933–1934 yılları arasında İsmet İnönü tarafından kurulan hükümette Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanı olarak yer almıştır.
Yusuf Küçükdağ, akademisyen tarihçi.
Yusuf Sarınay, tarihçi ve akademisyen.
Yusuf Turan Günaydın, araştırmacı yazar.
Yusuf Ziya Özer, Türk siyasetçi ve hukukçu.
Yücel Güçlü, tarihçi, siyasi tarihçi, çevirmen.
Yücel Özkaya tarihçi ve akademisyen.
Yüksel Arslantaş, tarihçi ve akademisyen.
Yüksel Baypınar Türk akademisyen ve çevirmen
Yüksel Çelik, tarihçi, akademisyen.
Z. M. Buniyatov Azeri tarihçi ve akademisyen.
Zafer Derin, arkeolog, akademisyen.
Zafer Gölen, tarihçi, akademisyen.
Zafer Koylu, tarihçi, akademisyen.
Zafer Taşlıklıoğlu, tarihçi, eski Yunan dili ve edebiyatçısıdır.
Zbigniew Wójcik Polonyalı tarihçi.
Zehra Bilgegil, Türk edebiyatçısı, tarihçi ve yazar
Zekeriya Işık, tarihçi akademisyen.
Zekeriya Kitapçı bilim ve uygarlık tarihçisi.
Zekeriya Kurşun, tarihçi ve akademisyen.
Zekeriya Türkmen, tarihçi ve akademisyen.
Zeki Arıkan tarihçi, akademisyen, yazar.
Zeki Oral, Müzeci ve Türk kültür tarihçisidir.
Zeki Salih Zengin, İslam tarihçisi, akademisyen.
Zeki Velidi Togan, Türk tarihçi, Türkolog, Başkurt devrimi ve bağımsızlık hareketi önderidir.
Zerrin Günal Öden, tarih araştırmacısı ve yazar.
Zeynel Özlü tarihçi, akademisyen.
Zeynep İskefiyeli tarihçi, akademisyen.
Zeynep Kızıltan, arkeolog, eski İstanbul Arkeoloji Müzeleri müdürü.
Ziya Gürel Türk tarihçi.
Zuhra Altımışova, Kırgız tarihçi.
Zübeyde Güneş Yağcı, tarihçi, araştırmacı.
Yollardan ana sayfa
Türkiye müzeler listesi
Yurtdışı müzeler listesi
Türkiye tarihi yerler, antik şehirler
Yurtdışı tarihi yerler
Türkiye fotoğrafları
Yurtdışı fotoğrafları
Türk Tarih Kurumu ana sayfası