Karadeniz güzergâhı için öncelikle bu sayfaya bakabilirsiniz. Böylece Karadeniz bölgesi içerisinde arabayla nasıl gezebilirsiniz, bir fikir edinebilirsiniz. Karadeniz bölgesi gezilecek tarihi yerleri, yaylaları ve tarihi şehirleri gezmek için böylece çok daha efektif hareket edebilirsiniz.
Türkiye’deki tek dikitsiz sarkıtlara ve soğan biçimli sarkıtlara ev sahipliği yapan Ballıca mağarası hakkında detaylı bilgiler için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Karadeniz bölgesinde görülmesi gereken müzelerin başında tarihi Sinop Cezaevi gelmektedir. 2013 yılında, anıtsal bir yapı olan Trabzon Ayasofya Müzesi, camiye dönüştürülüp tüm mozaikler ve freskolar kaplanmıştır. Bundan dolayı azalan turist sayısı için çevredeki esnaf konuya bir çözüm getirilmesini istemiştir.
Çorum iline bağlı Alaca’da bulunan Alacahöyük Müzesi ziyaret edilmesi gereken müzelerdendir. Anadolu medeniyetleri içerisinde çok önemli bir yere sahiptir.
Alacahöyük’e yakın olan Boğazkale’de bulunan Boğazköy veya Boğazkale Müzesi de Hitit Müzesi diye geçmektedir ve Anadolu uygarlıkları tarihi açısından önemli bir yere sahiptir.
Çorum kentimiz, Anadolu tarihi açısından çok önemli yerlere ev sahipliği yapmaktadır. Her ne kadar bu yerler fiziki olarak İç Anadolu bölgesinde yer alsa da idari olarak Karadeniz sınırları içindedir. Hattuşaş antik kenti bu yerlerin başında gelmektedir. Karadeniz gezilecek antik ve tarihi şehirleri veya yerleri arasında çok önemli bir yeri bulunan Hitit başkentinden çıkan eserler ayrıca Anadolu Medeniyetleri Müzesi içinde sergilenmektedir.
Hattuşa’nın hemen yanında yer alan Yazılıkaya tapınağı içerisindeki Hitit kabartmaları da bölgede görülmeye değer yapılardandır.
Sümela Manastırı, Trabzon’da bulunan Sümela Manastırı 3 yıldır süren yenileme çalışmalarının ardından ziyarete açılmıştır.
Amasya, şehzadeler kenti. Bildiğiniz üzere Osmanlı İmparatorluğu zamanında önemli bir yere sahipti. Şimdi bu tarihi kent, kral kaya mezarları, kalesi ve eski Türk mimarisine dayalı evleriyle hala görülmeye değer.
Safranbolu, Batı Karadeniz içinde çok ayrı bir öneme sahip. Yurtdışından dahi hatırı sayılır bir şekilde turist çeken beldeye kesinlikle gidip, tarihi konaklarını görmek gerekir.
Uzungöl; Uzungöl Tabiat Parkı içinde olan Uzungöl ne yazık ki son yıllarda değeri düşen; yemyeşil bir mekân iken bu halinden biz insanoğlunun eliyle çıkartılan bir belde. Gidilmeye değer mi, düşünmek gerekir.
Ayder yaylası Karadeniz bölgesinin gözbebeği olmasına rağmen çok yakında kentsel dönüşüm geçireceği için yakında bozulacak. Bozulmadan gidin.
Karadeniz bölgesinde çıkılması en zor yayla olan Pokut Yaylası kesinlikle henüz ulaşımın en zor olduğu yaylaların başında gelmektedir. Ayder yaylasına da yakın olan Pokut yaylası Karadeniz bölgesinde görülmesi gereken ilk sıradaki yayladır.
Bir zamanlar tüm şoförlerin korkulu rüyası olan Zigana Geçidi sessizlik içinde ziyaretçilerini beklemekte.
Gümüşhane sınırları içinde olan Karaca Mağarası ülkemizin sayılı mağaralarındandır. Özellikle bir tepenin zirvesinde olması sebebiyle mağaraya çıkış yolu da görkemlidir.
Giresun’da bulunan Kayacık Köyü içindeki harabe olan kilisesiyle, her ne kadar merkezi yollardan uzak olsa da manzara olarak gidilecek yerlerden biridir. Köyün misafirperverliği sizi şaşırtabilir.
Bandırma Vapuru Müzesi, Samsun Kent Müzesi, Samsun Gazi Müzesi, Sinop Arkeoloji Müzesi ayrıca bölgede gezilecek müzeler ve yerlerdendir.
Karadeniz bölgesindeki bu çeşitli antik ve tarihi medeniyet ve uygarlık izleri, diğer bölgelerimizdeki kadar olmasa da son yıllarda yeni keşfedilmeye başlanmıştır. 2016 yılında Ordu’da bulunan Kurul Kalesi’nde kazılara başlanmış ve Ana Tanrıça Kibele heykeli bulunmuştur. 2017 yılında yapılan kazılarda da yine Kurul Kalesi’nde çeşitli antik silahlar ve silah araç ve gereçleri bulunmuştur.
Yine Düzce’de bulunan ve Karadeniz’in Efes’i olarak nitelendirilen Prusias ad Hypium’da 2018 yılında kazılar başlamıştır. Tüm bunlar Karadeniz bölgesi antik ve tarihi şehirleri keşfetme ve orrtaya çıkartma anlamında önemli gelişmelerdir.
Karadeniz bölgesinin ismi, boylu boyunca sahili olduğu Karadeniz’den gelmektedir. Antik çağlarda ilk olarak Hellenler (M.Ö.1050 – M.Ö.30), buraya Pontus demiştir. Hellen Uygarlığının ataları Ege bölgesi sayfamızda bahsetmiş olduğumuz Mikenler (Akalar)’dir.
Karadeniz olarak ülkemizin kuzeyi, Herodot’un ünlü eseri Historia’da ilk olarak ‘Pontus’ olarak geçmektedir. Ayrıca ünlü coğrafyacı Strabon’da Karadeniz bölgesinden bahsetmektedir.
Hititler zamanında, Boğazköy tabletlerindeki bilgilere göre, M.Ö.1750 – M.Ö.1500 yılları arasında orta Karadeniz bölgesinde Kaşkarlar yaşamıştır. Keten dokumacılığı ve domuz besleyen ve yağmacı bir kabile olan Kaşkarlar hakkındaki bilgiler sadece Hitit tabletlerinde mevcuttur.
Yine Herodot’a göre M.Ö. 8. ve 7. yy’larda Karadeniz bölgesinin özellikle doğusu Kimmerler denilen atlı göçebe bir halk tarafından işgal edilmiştir. Hani Kimmeryalı Conan var ya, onun halkı:) (Şaka değil). Kimmerler aynı zamanda güneyinde bulunan Asurlulara ve doğusunda bulunan Urartulara defalarca saldırmıştır.
Bununla birlikte Roma imparatorluğu, Bizans imparatorluğu ve sonunda Osmanlı imparatorluğu Karadeniz bölgesine hâkim olmuştur.
M.Ö.7. yy’dan itibaren Helenler bölgede koloniler kurmaya başlamıştır. Özellikle Sinop, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon gibi kentleri kıyılarda kurmuşlardır. Bu kolonileri kuranların başında Mikenler’in batı Anadolu’da kurduğu, İyonya veya İyonyalılar da denilen Milet antik kenti, Efes antik kenti olmak üzere çevredeki diğer kentlerdir.
Tüm bunlara ek olarak ayrıca bir de mitos veya efsane bulunmaktadır Karadeniz ile ilgili. Bu efsaneye göre Zeus, insanlara ateş yakmayı öğrettiği için Prometheus’u Kafkas dağlarına zincirlemiştir.
Bilindiği gibi Anadolu topraklarında iki beylik dönemi vardır ve bunlara I. Beylik dönemi ve II. Beylik dönemi denmektedir. I. Beylik döneminde Bizans imparatorluğunun küçük bir bölümü ile Canikoğulları, Anadolu Selçuklularının kuzeyde küçük bir bölümü, Danişmentlilerin kuzeyde yine küçük bir bölümü ve Doğu Karadeniz bölümünde ise Trabzon Rum imparatorluğu Karadeniz bölgesinde bulunmaktaydı.
Burada Canikoğulları (Canik Beyliği) farklı bir öneme sahiptir. Çünkü bu beylik Taceddinoğulları (Tacettinoğulları), Bafra Beyleri, Kubatoğulları, Taşanoğulları, Kultuşahlar ve Hacıemiroğulları isimli beyliklerine verilen ortak isimdir.
Beylikler döneminde ise Osmanlı Beyliği, Candaroğulları, Uygur kökenli Alaeddin Eretna tarafından kurulan Eretna Devleti, Canik beyliği ve Trabzon Rum İmparatorluğu’dur.
Karadeniz bölgesi antik ve tarihi şehirleri, ören yerleri fotoğrafları
Karadeniz Bölgesi güzergahı veya rotası
Marmara Bölgesi turistik yerler
Ege Bölgesi turistik yerler
Akdeniz Bölgesi turistik yerler
İç Anadolu Bölgesi turistik yerler
Doğu Anadolu Bölgesi turistik yerler
Güneydoğu Anadolu Bölgesi turistik yerler
Karadeniz tarihi