Sintra’dan Lizbon’a Portekiz güzergahını ve tarihi yerleri listesini ilk belirlemeye başlamamız neredeyse iki üç yıl öncesine dayanır. Sadece Lizbon ve Sintra mı? Tabi ki hayır; Pombal Kalesi, Roca Burnu ve daha fazlası. Portekiz’in, Avrupa’nın hem içinde hem de dışında bir coğrafyada olması bizi her zaman cezbetmiştir. Araştırdıkça gördüklerimiz ve bunun sonucunda gitmek istediğimiz yerlerin, şehirlerin, müzelerin sayıları gittikçe artmaya başlayınca ister istemez 10 günlük bir Portekiz gezisi (özellikle Lizbon ve etrafı) bize yeterli miydi? Henüz bunun cevabını bilmiyorduk, ancak Portekiz rotası sonrasında öğrenebilecektik. İşte bu içerikte Portekiz tarihini ve rotasını anlatmaya çalışacağız. Portekiz’de nasıl gezilir, Lizbon’da nerelere gidilir, Sintra’ya nasıl gidilir gibi konuları sizlerle paylaşacağız.
Portekiz’de herkesin ilk aklına gelen, özellikle de tepeleri ve boğazı andıran Tejo nehrinin iki yakasına konumlanmasından dolayı İstanbul‘a ve Roma‘ya benzeyen Lizbon, yani başkent. Biz de programımızı Lizbon’u merkez alarak yaptık. Portekiz tarihi yerleri olarak hazırlanan bu içerikte, özellikle Lizbon müzeleri ve yapıları, Belem bölgesi gezilecek yerleri, Sintra masal dünyası saraylarını, Avrupa’nın en batı ucu olan Cabo da Roca ve tren yolculuğuyla gidip gezdiğimiz Centro bölgesine bağlı Pinhal Litoral’de bulunan Pombal kalesi ve kenti hakkında kısa kısa bilgileri ve bir gezginin işine yarayacak ipuçlarını bulacaksınız.
Her ne kadar yabancı dil bilsek de zaman zaman yeni bir ülkede yaşayacağımız deneyimsizlik bizlere zaman kaybettirmekte. O yüzden bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz. ‘Yok abi ben kervanı yolda düzerim’ derseniz, bir yerlerde kesinlikle bir treni, otobüsü, metroyu bir şekilde kaçırabiliyorsunuz.
Portekiz güzergahı fotoğrafları için lütfen tıklayınız
İçindekiler:
Lizbon
Belem
Sintra
Roca Burnu
Portekiz Nerede ve Nasıl Gidilir?
Öncelikle belirtmek gerekir ki vize işlemleri, ülkeden ülkeye çeşitlilik göstermekte ancak Avrupa Birliği üyesi olan Portekiz’e gitmek için schengen vizesi almanız gerekmektedir. Portekiz’e gitmek için başvuru yapacağınız yer, üç avrupa ülkesi için daha vize vermekte. Öncelikle bunu bildirmekte yarar var.
Portekiz, Macaristan ve Norveç Krallığı ile Slovenya Cumhuriyeti arasındaki ortak vize anlaşmasından dolayı tek bir yerden başvuru yaparak vize alabilirsiniz. İlgili link aşağıda bulunmaktadır. Bununla birlikte Portekiz İber Yarımadası’nın batısında bulunmaktadır ve İspanya tek komşusudur. Avrupa’nın en batı ucu ise yine Portekiz’dedir. İber yarımadası nerede bulunur diye sorarsanız, Kuzey Atlantik Okyanusu ile Akdeniz’in kesiştiği yerdedir. İber Yarımadası’nın diğer adı da İberya’dır.
Portekiz Lizbon Tarihi Yerleri
Portekiz gezilecek yerler içeriğinde Lizbon başta olmak üzere tüm tarihi ve önemli yapılar hakkındaki tüm bilgiler aşağıda kısaca verilmiştir. Bu yerlerin detaylı bilgileri kendi sayfalarının içlerindedir. Bu yazıda, güzergaha uygun olarak kısaca ve genel olarak anlatılmıştır. Portekiz ülkesi İspanya ile birlikte İber Yarımadası içinde bulunmaktadır.
İlk olarak Lizbon-İstanbul arası uçak 4 saat sürmekte, oldukça keyifli bir yolculuk yapacağınızı söyleyebiliriz, çünkü tüm Avrupa’yı baştan başa katediyorsunuz ve uçak Lizbon’da inmezse Amerika’ya doğru gideceğiniz hissine kapılıyorsunuz.
Havaalanında indikten sonra ulaşım için biletlerinizi ya havaalanı çıkışında, içerideki information’dan ya da otomatlardan alın. Eğer metro girişindeki gişeden almak isterseniz çok sıra bekleyebilirsiniz. Çünkü uçaktan inen direk metro gişesi önünde beklemeye başlıyor.
Portekiz Güzergahı Lizbon Tarihi Yerleri Gezisi
Lizbon’u gerçekten gezmek için en kısa yollardan birini size şöyle tarif edebiliriz: Eduardo VII parkından (üşenmeyin gidin bu parka) denize doğru bakarken, haritanızda direk bir çizgi çekin ve Lizbon kentini doğu ve batı olarak ikiye ayırın. Her bölgeye de üçer gün verin. Böylece müzeler dâhil Lizbon’u sağlıklı ve yorulmadan gezebilirsiniz. Sol tarafınızda Alfama bölgesi ve Sao Jorge kalesi bulunmaktadır, daha doğulu ve otantiktir. Sağınızda ise Bairro Alto bölgesi bulunmaktadır, daha elegan ve batılıdır.
Sırası gelmişken, San Jorge kalesi şehre hakim bir konumda olmakla birlikte müthiş Lizbon fotoğrafları çekmenizi sağlar. Her ne kadar kale, yüksek bir tepede olsa da yürüme yolları üzerinde çeşitli asansörler mevcut. Bu asansörler vasıtasıyla hem yorucu yürüyüşlerden kurtulursunuz hem de asansörlerin bulunduğu yapıların teraslarında zaman geçirebilirsiniz. San Jorge Kalesi etrafı da tarihi dokusu ve şehir manzarasıyla görülmeye değer. Kale ve etrafını gezmek için en azından 3 saatinizi ayırmanız gerekmektedir.
Estrela Bazilikası ve Sao Bento Sarayı’na yürünse de, işte size Lizbon’un efsane 28 numaralı tramvayına binme şansı. Çünkü bu tramvay, şehri neredeyse boydan boya kat ediyor. Estrela Bazilikası girişi 4 Euro. Bazilika kubbesi görülmeye ve fotoğraf çekmeye değer. Sao Bento Sarayı’na giriş ücretsiz çünkü burası Portekiz parlamentosu, sadece gezilebiliyor. Estrela bazilikasının karşısında ise botanik park (Estrela park) var. Gezmeye ara verebileceğiniz, bir içki alıp çimenlere uzanabileceğiniz keyifli bir park. Lizbon’daki içki ve yemek fiyatları ile ilgili bilgi aşağıda verilecektir.
Santa Apollonia tren garına doğru gittiğinizde Fado Müzesi’ni (Fado Museum) göreceksiniz. Fado Müzesi’ne giriş 5 Euro ve müze pazartesi günleri kapalı. Aslında biz müzeden çok daha kapsamlı bilgiler beklemiştik ancak hiç de öyle olmadı. Eğer zaman geçirmek isterseniz gidin, ama Fado bu müzede anlatılanlardan kat kat daha fazlasını içeriyor. Bizim Bodrum’da bulunan Zeki Müren müzesiyle kıyaslandığında arada dağlar kadar fark var.
Carmo Rahibe Manastırı
Birçoğumuzun gerek Avrupa tarihi kitaplarında gerekse genel kültür ile ilgili yayınlarda görmüş olduğumuz ve çatısının olmayışından ancak kemerlerle ayakta durmasından etkilendiğimiz Carmo Manastırı veya Carmo Rahibe Manastırı da Lizbon kentinin göbeğindedir.
Ayrıca manastır içerisinde bir de aynı isimle Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır. Lizbon’a kadar gelmişken bu eşsiz geziyi kaçırmamanızı önermekteyiz. Carmo Rahibe manastırı bilgileri ve fotoğrafları için ilgili sayfamıza göz atabilirsiniz.
Fado Müzesi
Fado’nun esas ruhunu Alfama sokaklarında gezerken hissedebilirsiniz, festival ertesi 13 Haziran gecesi Alfama sokaklarında halka açık fado geceleri düzenleniyor, denk gelirseniz hayatınızda duyduğunuz en hüzünlü melodilere tanık olacaksınız. Bu arada ünlü fado sanatçısı Amalia Rodriguez’in doğduğu eve de Alfama sokaklarında gezerken denk gelebilirsiniz. Fado Müzesi’nin tam karşısındaki meydan vakit geçirmek ve bir şeyler içmek için ideal. Meydanın hemen arkası ise klasik Lizbon sokaklarına çıkmaktadır. Müzeyi gezmek ise tahmini 1 saat sürüyor.
Gülbenkyan Müzesi
Türklerin de yakından tanıdığı Gülbenkyan’ın Lizbon içinde bulunan müzesi görülmeye değer yerlerden biridir. Müze içeriğindeki sanat eserleri ve tarihi eserler kendi türleri içinde çok önemli yerlere sahip. Gülbenkyan müzesi sayfası için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Oyuncak Bebek Müzesi ve Hastanesi
Ayrıca dünyanın en büyük Oyuncak Bebek Hastanesi de yine Lizbon’da bulunuyor. Eğer oyuncak bebek koleksiyonu yapıyorsanız veya merakınız varsa kesinlikle tavsiye etmekteyiz. Ufak bir dükkan olan alt katında harika güzelliklerde oyuncaklar var. Oynanmak için değil de adeta seyirlik olan bu oyuncak bebek dükkanındaki bebekleri, oyuncakları gördükten sonra ‘Oyuncak Bebek Müzesi ve Hastanesi’ hemen üst katta.
Lizbon’un kuzeydoğu tarafında Parque das Nações bölgesinde bulunan ünlü mimar Satiago Calatrava tarafından 90’lı yılların sonunda tamamlanan gar binası olan Orient Garı (Gare do Oriente) kesinlikle mimarlıkla ilgilenen kişilerin görmesi gereken yapılardan biri. Sahildeki Expo’98 binaları ile bütünleşik gibi görünsede aslında yıllar sonra yapılan gar binası Portekiz’in kuzeyine doğru yapacağınız yolculukların ilk durağı olacaktır.
Ayrıca garın sahile bakan kısmında bir Oceanarium (Oceanário de Lisboa –Lizbon Okyanus Akvaryumu) bulunmaktadır. Oceanarium’a giriş ise 15 Euro. İnternetteki bilgi kirliliği burada da var ne yazık ki. Birçok Türkçe kaynakta 5 Euro olarak yazıyor ama gerçek fiyatını sonradan öğrenirseniz girmekten vazgeçme riskiniz var.
Expo Fuarı İçin Yapılan Binalar
Parque das Nações (Milletler Parkı) içinde bulunan ve Expo’98 fuarına ev sahipliği yapan Portekiz Pavyonu (Portugal Pavilion) binası da atıl durumda olmasına rağmen görülmeye değer yapılardan biridir. Portekiz pavyonu mimarları Álvaro Siza Vieira ve Eduardo Souto de Moura’dır. Fuar için yapılan yapılardan Pavilhão Atlântico – Atlantik Pavyonu spor salonu olarak, Pavilhão doconhecimento – Bilgi Pavyonu bilim müzesi olarak, Pavilhão do Futuro – Gelecek Pavyonu trajikomik bir şekilde casino olarak hizmet vermektedir.
Portekiz Belem Bölgesi Gezilecek Tarihi Yerleri
Belem bölgesi, Lizbon’un batı sahilinde bulunan ve en çok turist çeken yerlerinden biridir. Portekiz Güzergahı içinde önemli müze, anıt ve katedrallerin bir kısmı bu bölgededir. Ayrıca bölgeye adını veren Belem Kulesi de yine bu bölgede bulunmaktadır. Lizbon’dan sahildeki otobüs veya trenlerle bu bölgeye kolayca gidebilirsiniz. Belem Kulesi’ne girmek istiyorsanız çok sıra olduğunu bilmenizi isteriz. Biz 45 dakika kadar bekledik. Bunun sebebi kale içinde en fazla 120 kişi gezebilmekte ve ziyaretçiler çıktıkça içeriye yeni ziyaretçiler girmektedir. Belem Kulesini tahmini olarak bir buçuk saatte gezebilirsiniz.
Belem Kültür Merkezi (Cultural Centre of Belem) modern bir yapı ve yakınında Paulo Mendes da Rocha tarafından tasarlanmış Fayton Müzesi – Museu Nacional dos Coches var. Portekiz’de çeşitli dönemlerde kullanılmış antika arabaları görmek isterseniz biçilmiş kaftan. Burayı gezmek için bir buçuk saat bir süre ayırabilirsiniz.
MAAT Sanat, Mimari ve Teknoloji Müzesi
Öncelikle MAAT saat 11:00’de açılmaktadır. Bunu belirtmekte fayda var. 11:00’den önce bölgede başka plan yapabilirsiniz. Ayrıca Salı günleri kapalı. Amanda Levete Architects tarafından tasarlanmış olan MAAT, gerçekten görülmeye değer mimari bir şaheser. Fotoğraflardan göreceğiniz üzere buradan ayrılmak size çok güç gelecek. MAAT binası çeşitli sergilere ev sahipliği yapmakla birlikte değişik bir atmosfere sahip, denize doğru devasa saçağının altında saatlerce oturmak isteyeceksiniz. MAAT binası hakkındaki tüm bilgiler için bu sayfaya gidebilirsiniz.
Jeronimos Manastırı
Jeronimos Manastırı, Deniz müzesi ve Arkeoloji müzesini içeren büyük bir yapı kompleksinin içindedir. Manastırın yapısı büyüleyici olduğu kadar gerek bahçesi, gerekse içinde barındırdıkları açısından ilginçtir. Lizbon Deniz müzesinde ise Portekiz’in deniz hayatındaki önemli gemilerin maketleri ve Portekiz krallarının kamaraları bulunmaktadır. Arkeoloji müzesinde antik Mısır uygarlığının çeşitli eserleri ve Portekiz ile Roma tarihinin önemli yapıtları bulunmaktadır. Jeronimos manastırını gezmek için tahmini olarak bir 3 saat ayırmanızı öneririz ki hatta bu süre artabilir bile. Sakın Jeronimos Manastırı’nın girişinde sağda bulunan Vasco de Gama’nın lahdini görmeden içerden çıkmayın. Jeronimos Manastırı girişi ücretli, ancak kilise bölümü bedava, tavandaki kaburgalı tonozlar ve içerdeki mistik hava başınızı döndürecek.
Keşifler Anıtı (Bir Çok Yerde Kaşifler Anıtı Olarak Da Geçmektedir)
Padrão dos Descobrimentos (Keşifler Anıtı) yine Belem bölgesinde. Sadece Lizbon’un değil, Portekiz’in görülmesi gerekli yerlerinden biri. 15. ve 16. yüzyıllarda yapılan keşifler anısına yelkenleri açık bir karavele benzeyen anıtın en önünde keşiflerin destekçisi Prens Dom Henriqu, arkasında ise Vascode Gama, Ferdinand Magellan ve Barthelomeu Dias gibi denizciler bulunmaktadır. Keşifler anıtı açık havada ve Belem sahilinde, eşsiz fotoğraflar ve selfieler çekmek için ideal. Anıtın altında ufak bir müze bulunuyor, çok fazla sıra olduğunu bilerek hareket etmelisiniz.
Ulusal Fayton Müzesi
Lizbon Belem bölgesindeki en ilginç müzelerden biridir. Bu zamana kadar Avrupa’da kullanılmış olan at arabaları veya faytonların teşhir edildiği müze ziyaretçilerine gerçekten de ilginç dakikalar geçirmeye adaydır. Ayrıca müze binası da modern yapılar arasında önemli bir yere sahiptir. Daha çok bilgi için Fayton müzesi sayfamıza göz atabilirsiniz.
Portekiz Sintra Tarihi Yerleri
Sintra’dan Lizbon’a Portekiz Güzergahı içinde, eğer Lizbon’dan Sintra’ya gitmek isterseniz yukarıda bahsettiğimiz Orient Gar binasına gitmeniz gerekmektedir. Bu arada gar binasında çok fazla açıklayıcı tabela yok ama kime sorsanız gösterirler. Gar binasının ihtişamı, sadece dışından değil içinden de belli olmakta. Futbol ile ilgilenen arkadaşlar için belirtelim, gardan çıktıktan 9 dakika sonra Benfica.
Sintra ile Lizbon arası trenle bir saate yakın sürüyor. Sintra aslında ufak yeşil tepelerin arasında müthiş keyifli bir kasaba. Eğer Portekiz’e giderseniz buraya kesinlikle uğramanız gerekmekte, hatta konaklamanızı bile burada yapmak isteyebilirsiniz. Açıkça söylemek gerekirse Sintra’ya gitmeden ‘ben Portekiz’i gezdim’ demeyin. Sintra’da ilk olarak gitmeniz gereken yer nedir diye sorarsanız aslında bunun cevabını vermek çok zor. Sintra bilgilerinin olduğu sayfayı buradan ziyaret edebilirsiniz.
Ters Kule – Quinta da Regaleira
Ancak bizim önerimiz öncelikle Ters Kule – Quinta da Regaleira olacaktır. Regaleira malikânesinde bulunan ve çeşitli farklı amaçlarla yapıldığı söylenen ters kule aslında iki tanedir ve birisi dünyaca bilinmektedir. Evrenin küçük bir modeli olarak tasarlanmış ve labirente benzeyen bahçesinde en az 2 saat kalacağınıza eminiz.
Tren istasyonundan buraya gitmek için 15 – 20 dakika yürüyebilirsiniz. Giriş ise 6 Euro. Regaleira malikanesinin veya arazisinin (Regaleria Estate) içinde bulunan bahçe aslında Cosmos’u anlatmak için yapılmıştır. Detaylar için Sintra sayfamıza göz atabilirsiniz.
Ayrıca Sintra Ulusal Sarayı (National Palace of Sintra) da görülmeye değer yerler arasındadır. Buraya giriş 10 Euro. Sarayın içindeki tavan resimlerinde, tarihçileri bir de sürpriz beklemekte. Çünkü birkaç Osmanlı kadırgası tavana resmedilmiş bir durumda. Sintra Ulusal Sarayı tren istasyonuna yürüyerek 10 dakika uzaklıkta.
Sintra her ne kadar ufak bir kasaba olsa da yürümek isterseniz yorulursunuz. Ancak özel tur satın almanıza veya şoförlü araç kiralamanıza gerek yok. 435 numaralı otobüs, ekspres olarak her yerden geçmektedir.
Kasabanın meydanındaki kafelerde, Lizbon’da olduğu gibi Margarita 5 Euro.
Cabo da Roca – Roca Burnu (Avrupa’nın En Batı Ucu)
Sintra’dan Lizbon’a Portekiz güzergahı ve tarihi yerleri listesi olmazsa olmazlarından olan, Cabo da Roca – Roca Burnu (Avrupa’nın en batı ucu)’na gitmek isterseniz 403 no’lu otobüse binmeniz gerekmektedir. 403 numaralı otobüs hemen tren istasyonunun önünden kalkıyor ve son durak Roca Burnu. Yol virajlı ve 15 km. Ancak virajlı olmasından dolayı 40 dakika kadar sürüyor. Otobüsler her saat 10 geçe ve 40 geçe olarak tertiplenmiş. Dönüş için de aynı. Roca burnuna gidiş tek yön 4,80 Euro. Dönüşte yine tren istasyonunda indiriyor. Yol keyifli, o yüzden yanınıza yiyecek, içecek bir şeyler alabilirsiniz.
Roca burnu, Avrupa’nın en batı ucu olması sebebiyle görülmeye değer. Ayrıca meraklısı için ‘gezgin sertifikası’ almak 11 Euro. Roca burnu yazın sıcağında bile esen bir noktada olduğu için tedarikli gidin, uçuruma çok fazla yaklaşmayın, dönmek istediğiniz saati iyi hesaplayın, son otobüsü kaçırmayın. Dediklerine göre burada kalacak yer var ama biraz pahalıymış.
Belirtmekte fayda var; Lizbon’a dönüşte trene iyi bakın. Çünkü bazıları Orient Garına giderken bazıları da Rossio’ya gidiyor.
Portekiz Tarihi Yerleri Pombal ve Pombal Kalesi
Sintra’dan Lizbon’a Portekiz tarihi yerleri içinde en önemli yerlerden olan ve bizim akademik bir araştırma ile yolumuzun kesiştiği Pombal, trenle Lizbon’dan bir buçuk saat kadar sürüyor. Centro bölgesine bağlı Pinhal Litoral’de bulunan Pombal şehrine gitmek için Orient Garından trene binmeniz gerekmekte. Eğer gitmek isterseniz bir gün öncesinden tren seferlerine bakmayı ihmal etmeyin. Yol boyu yeşillikler içinde gideceğiniz Pombal, büyük bir kasaba kadar bir yerleşim yeri ve 16. yüzyıla tarihlenen Pombal Kalesi tren istasyonundan görünen bir tepenin üzerinde etkileyici bir yapı. Kasaba yeşillikler içinde ve genelde ayakkabı ile el işi şallar satılmakta. Pombal’daki evlerin bir kısmı tarihi ve eski. Kaleye yürüme yolunun üzerinde bir mezarlık var, etraf sessiz olduğundan insan ister istemez ürperiyor.
Portekiz merkezli ünlü mimari ofis Comoco Arquitectos tarafından yeni kullanım projesi tasarlanan Pombal kalesinin manzarası keyifli bir kafesi var. Kafede ve Kale içinde olmak üzere gördüğümüz görevli sayısı iki. Kale içindeki görevli kalenin tarihçesi ile ilgili gayet detaylı bilgiler vermektedir. Kalede, Pombal Kalesi ve Pombal tarihçesi ile ilgili iki adet film gösterilmektedir. Filmler gayet akıcı ve mizahi, akılda da kalıcı. Bizim gezerken çok keyif aldığımız Pombal Kalesi ile ilgili bilgileri Pombal gezi makalesi ve yazısı bulabilirsiniz.
Portekiz Güzergahı ve Tarihi Yerleri Biterken
Sintra’dan Lizbon’a Portekiz Güzergahı yapacaksanız başlayacağınız veya bitireceğiniz yer olan Lizbon, aslında genel olarak Portekiz, güzel akşamüstlerinde, ışıl ışıl parlayan seramiklerin gölgesinde, Tejo nehrine bakan sokak ve teraslarda, fado dinleyerek birkaç yudum içebileceğiniz, yokuşlarında tramvayların rüzgarında uçup, nehir kenarında martı seslerini dinleyebileceğiniz, 15. yüzyılın şaşaalı dönemlerine özlemle ağıtlar yakan cesur denizcilerin ve gözü yaşlı kadınlarının memleketi. Kaldığımız 10 gün yetmedi, tekrar gideceğimiz ve bu sefer okyanusta denize girip, Sagres ya da Guimaraes’e uzanacağımız günleri iple çekiyoruz.
Portekiz’de gezmeyi düşünüyorsanız eğer Sintra’dan Lizbon’a Portekiz Güzergahı size iyi gelecektir. Ayrıca diğer gidilen güzergahlar ve güzergah yazıları için buraya bakabilirsiniz.
Ayrıca İlgili Linkler:
Yurtdışı tarihi yerler
Yurtdışı tarihi yer fotoğrafları
Lizbon fotoğrafları
Belem fotoğrafları
Pombal fotoğrafları
Sintra fotoğrafları
Roca Burnu fotoğrafları
Portekiz Konsolosluğu sitesi