Milet antik kenti (Miletus Ancient City, Miletus, Miletos) Ege bölgemizde gezilecek antik kentler ve şehirler arasında önemli bir yere sahiptir. Milet antik kentine nerede diye soracak olursanız, Aydın’ın Didim ilçesinde bulunmaktadır. Milet antik kenti, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası milli parkı yakınında bulunan Priene antik kentine ve tarihi Doğanbey köyüne çok yakındır. Kuzeyden veya güneyden yolunuz düştüğünde kesinlikle bu iki yere de ayrıca gitmenizi tavsiye ederiz.
Milet’i ziyaret etmeye karar verdiğinizde, eğer mevsimlerden yaz ise kesinlikle su ve şapka gibi sıcağa karşı önemler almayı ihmal etmeyin. Yaz mevsiminde bölge gerçekten sıcak olmakla birlikte Milet, Priene antik kenti gibi bir ağaçlık alanda değildir. Ayrıca Milet Müzesi de antik kentin içinde bulunmaktadır.
Anadolu’nun antik kentlerinden olduğu için kentin tarihçesi Cilalı Taş devrine kadar gitmektedir. Normalde bir liman kenti olan Milet, Büyük Menderes nehrinin sahili doldurmasından dolayı şu anda sahile birkaç km kadar uzaktadır.
Milet Antik Kenti fotoğrafları için tıklayınız
Milet Antik Kenti ve Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti 2024
Milet antik kenti giriş ücreti 2024 yılı için 130 TL’dir. Eğer Müzekart varsa gişelerde Müzekart geçmektedir. Eğer Milet antik kenti ve Milet müzesi ile ilgili bilgi almak isterseniz 0256 875 52 06 numaraları telefonu arayabilirsiniz.
Yaz dönemi olan 1 Nisan – 1 Ekim arasında 09:00-19:30 saatleri arasında, Kış dönemi olan 1 Ekim – 1 Nisan arasında ise 08:30-17:00 saatleri arasında müzeye ve antik kente girebilirsiniz. Gişeler ise kapanış saatinden yarım saat önce kapanmaktadır.
Milet Müzesi Hakkında Kısa Bilgiler
Milet müzesi, antik kentin içinde yer almakla birlikte 2011 yılında ziyaret açılmıştır. Aslında 1973 yılında hizmete açılan müze 2000 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kapatılmıştır.
2007 – 2011 yılları arasında yeni müze binası yapılmış ve ziyaret açılmıştır. Müze içerisinde sadece Milet’e ait eserler yoktur. Hemen yanı başındaki Priene antik kenti ve Didim Apollon tapınağı kazılarında bulunan tarihi eserler ve buluntular da serilenmektedir.
Neden Milet Antik Kenti?
Milet’in bulunduğu coğrafya henüz tam olarak keşfedilmiş değil. Kuzeyinde bulunan Priene antik kenti bilinse de aslında onun batısında yer alan Doğanbey köyü evleri müthiş bir görselliğe sahiptir. Doğanbey köyü de eski ve yeni diye ayrılır aslında: eski olan evler kuzeydeki köydedir ve bazı evlerde yaşamak için restorasyon yapılmıştır. güneydeki yerleşim yeri ise nispeten daha yakın bir tarihte yapılmıştır.
Bunlarla birlikte Dilek Yarımadası Milli Parkı vahşi yaşam için görülmeye değer parklarımızdan biridir. Son olarak ise yarımadanın en ucunda yer alan Karina’ya giderek, ayaklarınıza hafif dalgalar çarparken bir şeyler içmek keyifli bir deneyim sağlayacaktır.
Bu bölge vahşi yaşam alanı olarak korunmaya muhtaç yerlerden biridir. Geziniz esnasında lütfen çevreye, doğaya saygılı ve hassas olmanızı önemle rica ederiz.
Milet Antik Kenti Tarihçesi
Yapılan kazılar neticesinde M.Ö. 3500’lü yıllarda Milet’in bir yerleşke olduğu ortaya çıkmıştır. Kent, M.Ö. 700 – 600 yılları arasında en parlak zamanını yaşamış olup, biri ticari biri askeri olmak üzere iki adet limanı bulunmaktaydı. Özellikle M.Ö. 600’lü yıllarda Ege ve Akdeniz’deki deniz ticaretini ele geçirdikten sonra Karadeniz bölgesi dahil olmak üzere çeşitli yerlerde koloniler kurmuşlardır ve bu sayede Milet, İyon dünyasının bir başkenti olmuştur. Öyle ki Sinop, Trabzon gibi kentlerimiz bu koloniler sonucunda oluşmuştur.
Milet ismi nereden gelmektedir? Mitolojik olarak, Apollon ile Girit kralı Minos’un kızı Akakallis’in üç çocuğundan biri olan ‘Miletos’ Anadolu’ya gelir ve Menderes ırmağının kızı ile evlenerek kendi adı olan ‘Miletos’ kentini kurar. Bir başka söylentiye göre ise Latincede ‘Miles’ asker demektir ve bu kelimeden üretilmiştir.
Milet hakkında ilk yazılı belgeler Hitit kaynaklıdır, Genç Tunç çağına (M.Ö.1500 – 1000) denk gelen bu kaynaklarda Milet kentinin bir Hitit kenti olduğu belirtilmektedir. Diğer yandan Homeros’un anlatımıyla Truva savaşı (M.Ö.1200 – 1100) sırasında kent Karya (Anadolu’nun uygarlık seviyesi yaratmış olan yerli bir halkı) kenti idi.
Bakır ve kalayın karışımından tunç elde edilmesiyle döneme ismini veren Tunç çağında Mısır’dan gelen kavimler sonucunda yapılan savaşlarda kent yağmalanmış ve yakılmıştır. Bunun üzerine kent, aristokrat soyluları tarafından yönetilmiştir.
Milet’in Diğer Adı: Filozoflar Şehri
Milet şehrine ‘Filozoflar Şehri’ de denilmektedir. Gerçek anlamda tarihin ilk filozofları kabul edilen Thales ile Anaksimenes, Anaksimandros, Milet’te yetişmişlerdir. Öyle ki o yıllarda (M.Ö. 600 – 550) kendilerine Fizikçiler Okulu denilen okul açmışlardır. Bu üç filozof, felsefe tarihinde çok önemli bir yerdedir.
Milet’in parlak olduğu dönem, ne yazık ki M.Ö. 494 yılında yapılan Lade savaşı ile son bulmuştur ve kent Perslilerin eline geçmiştir. Kentin askeri anlamda büyüklüğünü anlamak için bu savaşa bir mercekle bakmakta fayda var, çünkü Milet bu savaşa tam 80 adet gemi ile katılmış olup, bu da kentin deniz gücünün ne kadar büyük olduğunu söz konusu dönemler için göstermeye değerdir.
Perslilerin boyunduruğundan M.Ö. 304 yılında Büyük İskender tarafından kurtarılan Milet kenti, M.Ö. 188 yılında bağımsızlığını kazanmıştır. M.Ö. 133 yılında Pergamon kralı ülkesini Romalılara verince bu kent de Roma’ya bağlanmıştır. M.S. 297 yılında yapılan Roma Yerel İdare reformlarına istinaden kent Efes kenti‘ne bağlanmış ve 1. Konstantin imparatorluğu doğu ve batı olarak ayırınca, kent Doğu Roma İmparatorluğu’nda kalmıştır. Resmi dinin Hristiyanlık olması sebebiyle de burada bir piskoposluk kurulmuştur.
Selçuklular Anadolu’yu M.S. 1100’lü yıllarda işgal etmeye başladıklarında buraya da yerleşmişlerdir. Ancak 1. Haçlı seferlerinde Bizanslılar, Ege kıyılarını tekrar gele geçirmiş ve son olarak da Anadolu’daki Beylikler dönemi zamanında burası Menteşeoğulları’na geçmiştir.
Milet Mimarisi ve Sanatı
Milet’in, bölgedeki diğer kentlerden ayrılan en önemli özelliği, Afrodisias kenti gibi büyük bir alana yayılmış olmasıdır. Milet’te bulunan tiyatro Yunan – Roma tipinin en güzel örneklerinden olup kapasitesi 19.000 kişidir.
Kentte üç katlı yapılmış ve Nymphaion adı verilen anıtsal kent çeşmesi bulunmaktadır. Kent merkezinde bulunan bu çeşmenin yanında 100 metre uzunluğunda tören yolu bulunmaktadır. Ayrıca Anadolu’daki en büyük Roma hamamlarından biri olan Fauistina Hamamları görülmeye değer. Hamamın içindeki havuzun hemen yanı başında Maiandrios (nehir tanrısı) heykelinin kopyası bulunmaktadır.
Milet’in agorasının birçok izi hala görülmekte olup, büyüklüğü şaşırtıcıdır. Kentin agora kapısı, Berlin’deki Bergama Müzesindedir. Bilindiği üzere Bergama müzesine Pergamon antik kentinden de ne yazık ki bir çok eser götürülnüştür. Apollon Kitharoidos ikonografisi İstanbul Arkeoloji Müzesi‘ndedir. Delphinion tapınağının kalıntıları Milet’te sizi beklemektedir.
Ayrıca Milet liman anıtı olan yarı insan yarı balık figür tüm ihtişamıyla Milet’tedir. Gezginlere şimdiden keyifli geziler dileriz. Ayrıca otostopla Türkiye’yi gezen arkadaşlar, güzergahlarına bakıp burayı da gezebilirler.
Ayrıca İlgili Linkler:
Milet antik kenti görselleri ve fotoğraf galerisi
Ege bölgesi gezilecek yerler, antik ve tarihi şehirler listesi
Ege bölgesi antik şehir, tarihi kent ve yerleşimlerin fotoğrafları
Ege bölgesi rotaları ve güzergahları
Türkiye müzeler, antik şehir ve tarihi kentler
Didim hava durumu