Eski Cami fotoğrafları veya Edirne Eski Camii fotoğraflar sayfası haricinde Marmara Bölgesi gezilecek yerler listesi Edirne tarihi yerler içinde bulunan Eski Cami ve hat yazıları bilgileri için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Mimar Sinan’on büyük eseri Selimiye Camisi’nin neredeyse yanında olan Eski Cami’nin en büyük özelliği duvarlarında Celi Sülüs yazıları ve hat eserleri olmasıdır. Caminin ikinci özelliği ise Bursa’dan Edirne’ye taşınan Osmanlı Devleti’nin büyüme sembollerinden olmasıdır. Eski Cami’nin diğer isimleri ise Edirne Ulu Cami veya Cami-i Atik olarak geçmektedir. 1403 yılında yapımına başlanan cami, 1414 yılında bitirilmiştir. Osmanlı erken dönem yapıları ve mimari eserleri arasında gösterilmektedir.
Edirne Eski Cami iki minarelidir. Soldaki minare tek şerefeli ve tek yollu, sağdaki minare ise iki şerefeli ve iki yolludur. Camide bulunan kitabeye göre mimar Konyalı Hacı Alaaddin, kalfa da Ömer İbn İbrahim’dir.
Eski Cami Fotoğrafları İçin Çeşitli Bilgiler
Cami, her ne kadar mimari özellikleri ile önem kazansa da, camiyi daha önemli konumlara taşıyan birçok özelliği vardır. Osmanlı padişahlarından 2. Ahmed ve 2. Mustafa’ya bu camide ‘kılıç kuşanma töreni’ (Taklide-Seif) yapılmıştır. Kılıç kuşanma töreni, Avrupa’daki taç giyme töreninin Osmanlı’daki karşılığıdır. Anadolu’da halen bazı camilerde kılıçla hutbe okuma geleneği bu camide de devam etmektedir. Kılıçla hutbe okunmasının nedenleri arasında caminin bulunduğu yerin kılıç ile fethedilmesi, tahta çıkan padişahların söz konusu camide kılıç kuşanması sayılabilir.
Eski camiyi diğer camilerden ayıran en önemli özelliği ise cami duvarlarında ve payelerinde bulunan ve kendi dönemlerinin önemli hattatlarınca yapılan hat eserleri ve Celi Sülüs yazılarıdır. Caminin giriş avlusunda Allah ve Hz. Muhammed yazmaktadır. Camiye girildiğinde de sağ tarafta iki adet ‘vav’ harfi göze çarpmaktadır. ‘Vav’ harfi Mevlana’nın oturuş biçimini göstermektedir. Ayrıca Ebced hesabına göre 6 rakamına denk gelmektedir. Söylentiye göre imanın 6 şartını temsil etmektedir. Bu ‘vav’ harfleri yan yana geldiğinde yine Ebced hesabına göre 66 rakamını vermektedir ki bu da Allah kelimesinin karşılığıdır.
Ayrıca İlgili Linkler:
Edirne Eski Cami veya Ulu Cami bilgileri
Marmara Bölgesi tarihi yerler ve antik kentler
Marmara Bölgesi fotoğraflar
Gelibolu-Dupnisa rotası
Edirne Valiliği