Klasik Otomobil Müzesi Torino içindeki klasik otomobiller, yarış arabaları ve gündelik otomobiller ile ilgili en ilginç müzelerdendir ve Torino, İtalya’nın en büyük kentlerinden olup birbirinden ilginç birçok müze ile doludur. İtalya Torino müzeleri sayesinde ayrıca gayet hatırı sayılır bir yere sahiptir. İtalya yarımadasının kuzeyindeki Alplere yakın olan kentlerden olan Torino’daki bir büyük müze de Torino Ulusal Otomobil Müzesi veya araba müzesi (Museo Nazionale dell’Automobile veya Turin Automobile Museum)’dir.
Bildiğiniz gibi İtalya, otomobil sektörünün lokomotiflerinden biri diyebiliriz. Birçok ünlü İtalyan otomobil markası bulunmaktadır. Özellikle dünyanın kullandığı önde gelen İtalyan araba markaları Ferrari, Fiat, Lamborghini, Maserati, Alfa Romeo, Lancia, Pagani, Pininfarina markalarıdır. Bunların yanında bir İtalyan tasarımcının yarattığı (Fransız) Bugatti markası başta olmak üzere birçok İtalyan tasarımcı dünyadaki otomobil sektöründe başı çekmiş ve çekmektedir de. Aşağıdaki ilgili kaynaklardan ünlü İtalyan otomobil tasarımcılarına ayrıca göz atabilirsiniz.
Tüm bunlardan ayrı olarak Fiat markasının kurulduğu yer de Torino kenti olunca doğal olarak Torino’da otomobil sektörü veya konusu ile ilgili olarak bir de müze bulunması kaçınılmazdır. Hatta İtalyan Fiat markasının Torino’da eski Fiat Otomobil fabrikası (Lingotto) üzerinde bir adet artık kullanılmayan çatı pisti vardır ki görülmeye değerdir. İşte Torino Otomobil Müzesi’nin de doğuşundaki ana etken budur. Bugün Avrupa’nın sayılı otomobil müzelerinden olan bu müze İtalya’daki en fazla ziyaretçi çeken müzelerdendir. Ancak tabi ki ilk sırayı Vatikan müzesi alıyor diyebiliriz.
Torino Otomobil müzesi fotoğrafları için tıklayın
İtalya Torino Müzeleri: Ulusal Otomobil Müzesi veya Araba müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?
Otomobil müzesi kent merkezine 6 km kadar mesafede bulunmaktadır. Şehir merkezinden gerek yürüyerek gerekse metro ile otomobil müzesine gidebilirsiniz. Eğer metro ile giderseniz Spezia durağında inmeniz ve biraz yürümeniz gerekecektir ki bu da sadece 15 dakika gibi bir süreye denk gelmektedir.
Torino Ulusal Otomobil Müzesi (Araba Müzesi) Bilet Ücretleri ve Giriş Bilgileri 2024
Pazartesi günleri yarım gün açık olan müzeye giriş 10.00 -14.00 arasıdır. Diğer günler ise 10.00 – 18.00 arası müzeye girilebilir. Ancak müzenin resmi web sitesini, müzeye gitmeyi düşündüğünüz anda yine de kontrol etmenizde fayda bulunmaktadır.
Araba müzesi bilet ücretlerine gelince; tam bilet 15 Euro’dur. Ancak 6-18 yaş arası, 65 yaş üzeri, engelli ve üniversite öğrencilerine 12 Euro’dur. 6 yaşından küçük çocuklar için ise araba müzesi bilet ücreti yoktur. Ayrıca kız çocuğu ile gelen tüm babalara %50 indirimle 7,5 Eurodur.
Araba Müzesi Sergi Salonları
Torino’daki otomobil müzesinin üç sergi salonu bulunmakla birlikte iki kattan oluşmaktadır. Sergi salonları konularına göre oluşturulmuş olup her salonda bu konu ile ilgili odaların içinde arabalar veya yüksek hızlı arabalar sergilenmektedir. Torino Otomobil Müzesi haricinde İstanbul’da bulunan Rahmi Koç Müzesi otomobil sergisi de sürat arabaları olmasa da çok teferruatlı ve gayet özel bir koleksiyona sahiptir.
Bu salonlar sırasıyla Araba ve 20.yy, Adam ve Araba ile Arabalar ve Tasarım isimlerini almaktadır.
Araba ve 20.yy (Otomobilin İcadı ve Sonraki Yıllar)
Torino Otomobil Müzesi içinde bilet alıp turnikelerden geçtikten sonra müzenin büyük olan ana salonuna girilmektedir. Burada son model hızlı ve pahalı araçlar sergilenmektedir. Salonun kenarında ikinci kata çıkan merdivenler bulunmaktadır ve araba müzesi de buradan başlamaktadır.
Araba ve 20.yy salonunda toplamda 21 oda bulunmakta olup arabanın nasıl doğduğunu ve gelişerek nasıl popüler bir hale geldiğini anlatmaktadır. Bu yirmi bir odanın sadece on sekizi 20.yy ile ilgilidir. İlk baştaki ilk oda otomobilin doğuş sürecini ve ilk otomobilleri anlatmaktadır. Bu odadaki ilk sergilenen araç büyük dahi Leonardo da Vinci’nin 1478 yılında tasarladığı ilk otomobildir. Ayrıca Fransa’da 1769 yılında tasarlanan ve maksimum hızı 4 km olan ilk buharlı araba da yine burada sergilenmektedir.
İkinci odada İtalya’da 1854 yılında tasarlanan ve hem buharlı hem de beygir gücü ile çalışan araç bulunmaktadır. Bir sonraki odada 29 Nisan 1899 yılında saatte 100 km’nin üzerine çıkan ve Belçikalı Camille Jenatzy tarafından tasarlanan torpido biçimindeki araba bulunmaktadır.
Geleceğin Büyük Garajı
Bu ve bundan sonraki odalar 20.yy’ın başlarında dünyanın çeşitli yerlerinde tasarlanmış otomobillere ayrılmıştır. Zamanında şimdiki gibi birçok mekanikçi, tasarımcı, test pilotları ve iş adamları motorlu araç yapmak için çalışmış ve bu odada sergilenen araçları yapmışlardır. Bu odada sergilenen araçların bazıları Peugeot Tipo 3 (Fransa 1892), Benz Victoria (Almanya 1893), Bernardi 3,5 HP (İtalya 1896), Fiat 4 HP (İtalya 1899) otomobilleridir.
Bir sonraki oda olan ’20.yy’da Mekanik Güzel’de artık İtalya’nın başı çektiği devrimci sanatsal ve kültürel hareket olan fütürizm (gelecekçilik) eserleri gibi otomobiller bulunmaktadır. Fiat Zero (İtalya 1912), Legnano A 6/8 HP (İtalya 1908) marka modeller araçlar bunlara örnektir.
Altıncı odada bu zamana kadar sergilenen en ilginç arabalardan biri bulunmaktadır. 1907 yılında Paris’ten Pekin’e 16.000 km’lik bir yolculuk fikri ortaya atılır ve bu güzergahta hiçbir yol ya da yakıt ikmali yapmak için bir yer yoktur. İşte bu yolculuğu 60 günde tamamlayan Itala 35/45 HP ‘Pechino-Parigi’ marka model araç tamamlamıştır ve bu odada sergilenmektedir.
Lüks Motorlu Araçlar Odası
Sürücü Prens Scipione Borghese’nin, tamirci Ettore Guizzardi ve muhabir olarak Corriere della Sera’nın katıldığı bu 16.000 km’lik yolculuktan sonra tüm bakışlar otomobile çevrilmiş ve otomobil üretimi artmıştır ancak hala pahalıdır. Araba satın almak bir yana araba bakımı bile pahalı ve lükstür. Fakat yine de büyük şehirlerde otomobil şovları yapılmaktadır. Bu odada sergilenen araçlardan bazıları Delage AB-8 (Fransa 1913), Itala 35/45 HP ‘Palombella’ (İtalya 1909)’dur.
Savaş Kartları Odası
Birinci Dünya Savaşı sırasında sivil otomobillerin üretimi tüm dünyada durmuştur. Savaş öncesi otomobillerde parlak renkler yerine savaştaki ölümü ve yıkımı anlatan donuk siyah ve beyaz renkler kullanılmıştır. 1910 ve 1911 yılları sonrasında devletler arasındaki güç savaşına teknoloji de katılmıştır. Artık araçlar biraz daha gösterişli ve savaşa hazırdır. Bu odadaki sergilenen araçlar Renault AG – Fiacre Paris (Fransa 1910 ve Fiat 4 /İtalya 1911)’dir.
Bir sonraki sergi odasında ise Birinci Dünya Savaşı sonrası otomobiller bulunmaktadır. Caz müziğinin moda olduğu ve kadınların eteklerinin kısaldığı yıllara dem vuran yirmili ve otuzlu yıllardır. Kadınlar erkeklerin egemen olduğu havacılık ve araba alanlarında kendilerini göstermeye başlamışlardı. Ama bu konuda tabi ki en önemli adımı, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk atmıştır. Sergilenen araçlardan bazıları ise ise Rolls Royce 40-50 HP (Büyük Britanya 1914), Spa 23 S (İtalya 1922), Citroen C3 – 5CV (Fransa 1922)’dir.
Aerodinamik Odası
İlk defa seri üretim otomobil tasarımında havacılık ile ilgili bir bilim dalı işin içine girmişti ve bu da aerodinamikti. Buna istinaden otomobillerin çizgileri artık bir devrim yaratacaktı. O yıllara ait olan 1936 yılının sonbaharında tanıtılan ve 1950 yılına kadar üretilen Lancia Aprilia (İtalya 1948) marka model araç bu odada sergilenmektedir.
Aerodinamik odasının yanında Amerika ve Avrupa’yı etkileyen ‘Büyük Buhran’ öncesi zamana ait otomobiller sergilenmektedir. Otomobiller şekil olarak biraz daha değişmiştir ve üretim artmıştır. Bu odadaki sergilenen araçların bazıları Mercedes Benz 500 K (Almanya 1936), Austin Seven (Büyük Britanya 1932), Fiat 500 (İtalya 1936), Ford Jeep (ABD 1941)’dir.
İtalyan Devrimi ve Fransız Devrimi Odaları
İkinci Dünya savaşı sonrasında İtalyan otomobil sanayi kaldığı yerden devam ederek ülkenin ekonomisine büyük katkı sağlamıştır. Bu dönemde İtalya’da yapılan iki aracın tasarımından tüm dünya otomobil sanayi etkilenmiştir. 1955 yılında ise Paris Otomobil şovunda bir araç sunuldu. Aracın görünümü bu zamana kadar üretilen otomobillere benzemiyordu. Zaten aracın sergilenişi de tavana asılmış ve havada durur gibiydi. Bu bir Citroen DS 19 idi. Burada sergilenen araçlar Citroen DS 19 (Fransa 1955), Fiat Turbina (İtalya 1954) ve Cisitalia 202 (İtalya 1948)’dir.
Sonraki üç odanın isimleri ‘Geri Kazanım Yılları’, ‘David ve Goliath’ ve ‘Mutluluk Gelirleri’dir. Bu üç odada da artık gittikçe genişleyen ve refah yıllarına geçen dünyanın 1950 ile 1970 yılları arasındaki zamanda üretilen otomobilleri anlatmakta ve bu yıllardaki otomobiller sergilenmektedir. Bu yıllarda polaroid fotoğraf makineleri, çamaşır makineleri ve buzdolapları insanın günlük hayatına iyice girmiştir otomobiller gibi. Bu odalarda sergilenen araçların bazıları Morris Mini (Büyük Britanya 1696), Jaguar E 4.2 (Büyük Britanya 1969), Fiat 600 (İtalya 1955), Acma Vespa 400 (Fransa 1958), Cadillac 62 (ABD 1947 – Cadillac Eldorado ve della Chevrolet Impala’nın siluet rekonstrüksiyonu), Alfa Romeo Giulietta Sprint (İtalya 1954)’tür.
Gençlik Dünyayı Fethediyor
Gençlerin özellikle 68 Kuşağı ‘Çiçek Çocukları’nın dünyayı kasıp kavurduğu zamanlarda kullanılan Citroen 2 CV (Fransa 1948) ve Volkswagen Transporter Bulli (Almanya 1949) marka model araçlar bu salonda sergilenmektedir.
1970’lerin ilk yarısındaki petrol krizi ve buna çözüm olarak ‘yaya pazarlarının’ çözüm olarak sunulduğu yıllardaki bazı araçlar Ferrari 308 GTB Carburatori (İtalya 1980) Iso Rivolta Lele F (İtalya 1972) ‘Avrupa’da ve Dünyada Yeni Trendler’ isimli odada sergilenmektedir. Dünya siyasi tarihine damga vuran ve 9 Kasım 1989 yılında yıkılan Berlin duvarı Almanya’nın başkentini birleştirdiğinde dünya, Sovyet tasarımı küçük otomobiller ve batı kapitalizminin mücevheri Ferrari ile karşı karşıya kalmıştır. Bu odada ise Ferrari 365 GT4 (İtalya 1973), Trabant 601 (Almanya 1987) ve Syrena L 105 8Polonya 1973) marka model araçlar sergilenmektedir.
Küreselleşme Odası
Torino Otomobil Müzesi’nin bu odasında otomobillerin üretildiği ülkelere ve yıllara göre ihracat ve ithalat bilgileri hakkında güzel bir sunum yapılmıştır. Farklı ülkelerin otomobil sektöründeki yeri ve ağırlığı ziyaretçiye gösterilmiştir. Bu bölümde sergilenen araç bulunmamaktadır.
Kader Odası
Dünya’nın petrol enerjisi giderek azalmakta ve araç kirliliği artmaktadır. Otomobillerin çevreye yaydıkları kirlilik ise artık had safhadadır. Kader odasında bunlara vurgu yapılmakla birlikte ilk güneş enerjili otomobil (Phoenix II Elettrosolare (İtalya 1987) bu odada sergilenmektedir. Bu ilk güneş enerjili otomobil Andrea Pesaresi tarafından tasarlanmış, 3,4 kW enerji sağlayan bir pil takımı ise beslenen ve 1,9 kWh sağlayan bir elektrik motoru ile çalışmaktadır.
Adam ve Araba Sergi Salonu
İkinci katta olan Araba ve 20.yy sergi salonundan sonra gelinen bu sergi salonu birinci kattadır ve sekiz odaya bölünmüştür. İkinci kattaki bulunan otomobillerin daha yakın bir zamandaki modellerinin sergilendiği bu salon 3800 metrekarelik bir alana yayılmış olup daha çok otomobil tasarımını anlatmaktadır. Böylece bir otomobilin nasıl oluştuğunu ziyaretçi çok daha kolay anlayabilir.
Serginin odaları sırasıyla şu şekildedir: Autorino odası, bir otomobil kenti olan Torino’daki 20.yy’da 70’i aşkın otomobil üreticisini yerdeki dev bir harita üzerinde anlatmaktadır. Mekanik Senfoni odası, insanoğlunun otomobil üretimi üzerindeki mühendisliğinin tüm inceliğini anlatmaktadır. Otomobillerin motor aksamları açılmış ve ziyaretçinin görebileceği şekilde sergilenmiştir. Metamorfoz odası, seri üretimde kullanılan ilk robotik öğelerin işleyişini anlatmaktadır. Reklam odası, reklamın diğer tüm sektörlerde olduğu gibi otomobil sektöründe de ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Delilik odası, insanın hayatındaki otomobile olan düşkünlüğün günlük hayatımıza ne kadar çok girdiğini göstermektedir.
İşaretler odası, dünyadaki neredeyse tüm trafik işaretlerini ve aynı zamanda ilginç trafik levhalarının da gösterildiği odadır. Formula 1 odası, bu zamana kadar F1 pistlerinde yarılmış olan araçların ve parçalarının sergilendiği odadır. Tasarım odası, adından da anlaşılacağı üzere bir otomobilin ilk tasarlanmaya başlandığı ve üretildiği ana kadar ki tüm süreçleri nesnel olarak anlatmaktadır.
Adam ve Araba Sergi Salonu’nda Sergilenen Bazı Araçlar
Scat-Ceirano 150 S (İtalya 1926), San Giusto telaio 750 (İtalya 1924), Alfa Romeo telaio 6C 1500 Mille Miglia Speciale (İtalya 1928), Volkswagen Tipo 1 (İtalya 1952), Ford T (ABD 1916), Lloyd Alexander TS (Almanya 1958). Ayrıca Fiat 500 Sporting Kit (İtalya 1995), Lancia Delta İntegrale (İtalya 1986) de diğer sergilenen araçlardır.
Özellikle Formula 1 odasında sergilenen araçlar ziyaretçiyi kendisine hayran bırakmaktadır. Burada sergilenen otomobillerden bazıları Fiat F2 130 HP (İtalya 1907), Maserati 26B (İtalya 1928), Bugatti 35 B (Fransa 1929), Alfa Romeo 159 (İtalya 1951)’dir. Bu F1 yarış arabalarının yanında Tarf (İtalya 1948), Ferrari 500 F2 (İtalya 1952), Ferrari 312 T5 (İtalya 1980), Ferrari F40 (İtalya 1987)’de sergilenmektedir.
Arabalar ve Tasarım Salonu
Zemin katta bulunan 1200 metrekarelik bu salon tamamen araçların tasarımına, planlanmasına ayrılmıştır. Geniş olan bu salonda ayrıca dünyaca ünlü otomobil tasarımcılarının ufak biyografileri, hangi aracı ne zaman tasarladıkları gibi bilgiler içeren hareketli tabelalar da mevcuttur.
Torino Ulusal Otomobil Müzesi Sürprizi
Tüm salonları gezdikten sonra sizi bekleyen bir sürpriz bulunmaktadır. O da çıkışta farklı markalarda ve farklı renklerde son model 8 aracın yan yana dizildiğidir. Burada son model yüksek hızlı araçlara dokunabilir, fotoğraf çekebilir ve inceleyebilirsiniz.
İtalya Torino Müzeleri arasında bulunan Torino Otomobil Müzesi, otomobiller ve arabalar hakkında detaylı bilgi veren ve bizim gezi için 3 saatimizi alan bir müzedir. Eğer antika arabalara, hızlı otomobillere, F1 araçlarına merakınız varsa eminiz ki bu süre sizin için artabilir.
Torino Ulusal Otomobil Müzesi Tarihçesi ve Mimarisi
Otomobil Müzesi veya araba müzesi, 1932 yılında Torino Otomobil Kulübü’nün ilk başkanı ve Fiat’ın kurucularından biri olan Roberto Biscaretti di Ruffia ve Cesare Goria Gatti’nin ortak fikrinden doğmuştur. Roberto Biscaretti di Ruffia’nın oğlu olan Ruffia Carlo Biscaretti ilk koleksiyonu toplayan kişidir ve müze fikrini gerçekleştirmek için çaba göstermiştir. Carlo Biscaretti aynı zamanda müzenin ilk başkanıdır; tüm çabalarına rağmen yaşarken açılamayan müze, Eylül 1959’da ölümünden sonra müzeye adının verilmesi ile 3 Kasım 1960’ta açılmıştır.
Özgün Müze Binası
Mimar Amedeo Albertini tarafından tasarlanan özgün müze binası, Po nehrinin kenarında Lingotto’dan kısa bir mesafede; özellikle bir müze koleksiyonuna ev sahipliği yapmak için yapılmış az sayıdaki binadan biridir ve aynı zamanda modern mimarinin nadir bir örneğidir. Müze 1960 yılından 2000’lere kadar 200’den fazla orijinal otomobil barındıran nadir bir koleksiyonu içermekteydi.
2002’de müze yöneticileri, kurumun yenilenme çalışmalarını düşünmeye başlamış, açılışından kırk yıl sonra bir yenileme çalışmasının yapılmasına karar verilmiştir. 2005 yazında tüm dünyadan elli mimarlık ekibinin katıldığı bir uluslararası yarışma düzenlenmiştir. Kazanan, Mimar Cino Zucchi, Recchi Engineering srl ve Proger spa’dan oluşan grup olmuştur. Kazanan proje, mevcut binanın yeniden düzenlenmesi ve şehirle ilişkisi için yeni alanlar yaratma konseptini içeren bütünleşik bir tasarımdır. Mimar Zucchi’nin projesi, İsviçreli set tasarımcısı Francois Confino’nun hazırlıklarıyla geliştirilmiştir.
İtalya Torino Müzeleri: Çağdaş Müze
2011’de tamamlanan mimari yenileme, müzenin yüzünü çağdaş hale getirmiştir. 2013 yılında The Times müzeyi dünyadaki en iyi 50 müze listesine sokmuştur. Bugün, yeni dijital teknolojilerin kullanımı, açık ve ücretsiz Wi-Fi ağı ve özel bir uygulama sayesinde Torino Ulusal Otomobil Müzesi, ziyaretçilerine son iki yıl boyunca toplanan ve endekslenen zengin bir veri sunma imkânı sunmaktadır. Müze binasında, atölye ve restorasyon okulu da bulunmaktadır. Tasarıma adanmış olan bölüm, daha geniş bir araba tasarımı bilgisini ve tarihsel evrimini içermektedir. Müze binası içinde ayrıca, geçici sergi alanı, etkinlik alanı, konferans merkezi, eğitim merkezi, satış birimi ve kafe-restoran da yer almaktadır. Tüm dünyada eşi benzeri bulunmayan ve tamamen otomobil tarihine adanmış Belge Merkezi ise hem kitapların hem de arşivlerin kataloglarını içerir ve halka açıktır.
Ayrıca İlgili Kaynaklar:
Torino Gezilecek Yerler
Otomobil Müzesi fotoğrafları
İtalya Torino müzeleri: Araba müzesi bilet fiyatları
İtalya Torino müzeleri: Araba müzesi genel bilgiler
Ünlü İtalyan Araba Tasarımcıları Listesi