Harran fotoğrafları veya Güneydoğu Anadolu Bölgesi fotoğraflar listesi sayfası haricinde Şanlıurfa gezilecek yerler listesi içinde bulunan Harran ve Harran evleri ile ilgili bilgiler için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz. 25 Şubat 2000 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren Harran tarihi kenti, gerek konik kubbeli tarihi evleri ile gerekse kültürü bakımından görülmeye değer olduğu kadar, ilgilenilmezse yakın bir tarihte yok olabilecek varlıklarımızdandır.
Sırasıyla Fatımiler, Zengiler, Eyyübiler ve Selçukluların yerleşkesi haline gelen Harran, 1250 yıllarında Moğollar tarafından işgal edilmiş ve yakılıp, yıkılıp talan edilmiştir. Harran ovasında yaşayan halk Mardin, Şam ve Halep’e kaçmış ve tarihin ünlü kenti harap hale gelerek bir daha görkemli günlere dönememiştir. Osmanlı döneminde ise 1518 tarihli tahrir defterlerinde Harran’ın nüfusunun 250 olduğu kayıtlara geçmiştir. Cumhuriyet zamanında ise GAP sebebiyle 1987 yılında ilçe haline getirilmiştir.
Anadolu’nun ilk cami ve kilisesi burada inşa edilmiştir. Hristiyanlık dünyada ve Anadolu’da hızla yayılırken bu antik kent eski dinlerin bir sığınağı haline gelmiştir. Öyle ki Doğu Roma (Bizans) imparatorluğunun kapattığı okullardaki filozoflar buraya sığınmış ve eserlerini burada muhafaza etmişlerdir. Daha sonra bu eserlerin Arapçaya tercüme edildiği, böylece İslamiyet’te bir bilim çağı oluşturduğu söylenir. Buradaki kilise ve manastırdaki eserlerin ise batıdaki Rönesans çağına önderlik ettiği bilinir. Örneğin Gül Haçlıların 1615 yılında beyan ettikleri manifestoda buradan bahsedildiği düşünülmektedir.
Harran Fotoğrafları Hakkında Çeşitli Bilgiler
Harran’da bulunan tarihi ve mimari eserlerin sadece kalıntıları ayakta kalmıştır. Ancak yapılan kazılarda bu eserlerin temellerine ulaşılabilmiş olmakla birlikte birçoğunun yeri hakkında söylentiler de vardır. Örneğin Harran höyüğü, ilçenin ortasında yer almakla birlikte 22 metre yüksekliğindedir ve tarihi M.Ö. 3000’li yıllara kadar gitmektedir. Ancak Babil dönemine ait Sin Mabedi’nin yeri kesin olarak belirlenememiştir.
Harran’da bulunan konik şeklindeki, bindirme tekniği ile yapılmış 4000 yıllık Mezopotamya ev mimarisi kültürü, günümüzde modern tarzdaki evlere karşı dirense de sayıca çok azalmıştır. Bu evlerin kubbeleri tuğladan yapılmıştır. Bunun sebebi ise çevrenin çöl olması ve harabelerde bol miktarda tuğla bulunmasıdır. 1979 yılında sit alanı ilan edilen Harran ovasında her türlü yapım işi durdurulmuştur. 1979 yılındaki kubbeli ev sayısı 960’tır. Günümüzde ise bu sayı 30’dur. Tahmin edildiği gibi böyle giderse yakın bir tarihte artık konik kubbeli evler ne yazık ki tarihten silinecek, ancak fotoğraflarda görülecektir.
Ayrıca İlgili Linkler:
Harran evleri ve Harran Ovası bilgileri
Güneydoğu Anadolu Bölgesi antik şehirleri
Güneydoğu Anadolu Bölgesi fotoğraflar
Güneydoğu güzergahı
Şanlıurfa Valiliği