Bandırma Arkeoloji Müzesi ve eserleri ülkemizdeki belki de en şanssız müzesi ve eserleridir diyebiliriz. Balıkesir’e bağlı olan Bandırma’nın şehir merkezi dışında Erdek yoluna yakın bir mahallede bulunan müzenin ziyaretçisi genel olarak çok azdır desek yerinde bir cümle olur. Buna rağmen Bandırma Arkeoloji Müzesi’nin barındırdığı sanat ve tarihi eserler, gerçekten görülmeye değerdir ve Güney Marmara tarihe ışık tutmaktadır. Bu anlamda bu müze Marmara bölgesinde gezilmesi gerekli yerler arasında önemli bir konumdadır.
Nadir eserlerin bulunduğu müzede hem Balıkesir’in sınırları içinde yer alan antik kent ve kazılarından çıkartılan tarihi ve sanat eserleri hem de Marmara bölgesinin diğer şehirlerindeki antik kentlerde bulunan eserler sergilenmektedir. Müze binası ve sergi salonları küçük olsa da bu kadar tarihi eserin binada sergilenişi ve düzeni ziyaretçiler açısından her hangi bir sorun yaratmamakla birlikte rahatça gezilecek bir müzedir.
Bandırma Arkeoloji Müzesi, Bandırma şehir merkezinin dışında bulunmakta ve ilçenin batısında kalmaktadır. Şehir merkezinden Erdek yoluna doğru gidildiğinde, Paşabayır mahallesi Çamlık da denilen eski kışla binalarının karşısına denk gelen bölgede geniş bir bahçe içerisinde bulunan arkeoloji müzesinin eserleri açık alanda da sergilenmektedir. İstanbul’dan 1 saat 45 dakikalık feribot yolculuğu ile de ulaşılan bu küçük ilçede böyle bir müzenin varlığı gerçekten biz tarih severleri sevindirmektedir. Müzenin depolarında, müze çalışanlarının verdiği bilgiye göre, sergilenen eserin iki katı envanterli eser bulunmaktadır.
Bandırma Arkeoloji Müzesi fotoğrafları için lütfen tıklayınız
Bandırma Arkeoloji Müzesi Ziyaretçi Bilgileri ve Ücreti 2024
Müze pazartesi günleri hariç diğer tüm günler 08:30 – 17:30 arası açıktır. Müzeye giriş ise ücretsizdir. Müze binası engelli vatandaşlarımız için de tasarlanmış olup müzedeki görevli ve çalışanlar ziyaretçilere her konuda yardımcı olmaktadır.
Müze binası tek katlı olup bir de bodrum katı mevcuttur. Sergi salonları ise zemin katta bir adet büyük ve küçük olmak üzere iki adettir. Bandırma Paşabayır mahallesinde olan Bandırma Arkeoloji Müzesi telefon numarası 0266 7154138’dir.
Bandırma İlçesinin Konumu ve Arkeoloji Müzesi ve Eserleri Önemi
Bandırma ilçesi stratejik konumu nedeniyle tarihsel süreçte çok önemli bir yere sahiptir. Avrupa’dan Anadolu’ya ve Doğudan batıya seferlerin en önemli duraklarından biri olan Bandırma Limanı antik bir limandır. İstanbul’u fethetmek için akınlar yapan müslüman Araplar ve Doğu seferindeki Büyük İskender Bandırma’yı kullanmışlardır. Günümüzde ise Bandırma Arkeoloji Müzesi, Gönen’e 40 km, Manyas’a 47 km’dir. Bandırma Arkeoloji Müzesi’ne gitmek için özel aracı olmayanlar için, İstanbul Deniz Otobüsleri önündeki dolmuş durağından her 15-20 dakikada bir araçlar müzeye hareket etmektedir.
Özellikle Kapıdağ yarımadası Erdek yolunun yanı başında bulunan müzeden sonra zamanınız kalırsa Kapıdağ yarımadası gezisi yapmanızı ayrıca önermekteyiz. Böylece Kyzikos antik kentini de yakından görme fırsatı bulmuş olursunuz.
Bandırma Arkeoloji Müzesi Önemli Tarihi Eserleri
Bandırma Arkeoloji Müzesi’nin sergilediği eserler arasında özellikle Erdek ilçesindeki Kyzikos antik kenti ile Ergili köyündeki Daskyleion antik kentindeki kazılardaki buluntular sergilenmektedir. Bu anlamda müzenin sergilediği eserler çok çeşitlilik göstermektedir.
1952 – 1960 yılları arasında Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın buralarda yaptığı kazılarda çıkartılan eserler müzenin görülmesi gerekli olan eserlerin başında gelmektedir ki bunların başında bulla denilen mühür baskılar gelmektedir. Ayrıca Kyzikos antik kentinde bulunan ve Attis (Bir eski Anadolu ‘Frig’ tanrısı) karyatitleri (kadın heykeli biçimli sütun) de görülmeye değerdir.
Müzenin bahçesi ve büyük sergi salonunda ise çeşitli Frig ve Pers etkili ve yazıtlı mezar stelleri bulunmaktadır.
Parion antik kenti kazılarından çıkan bazı buluntular da yine müzede sergilenmektedir. Bunlar Bizans ve Roma imparatorluğuna ait çeşitli heykeller başta olmak üzere mezar stelleridir. Müzenin küçük olan sergi salonunda ise Marmara bölgesinde ve Balıkesir’deki antik kentlerin kazıları sırasında bulunan en eski dönemden Osmanlı’ya kadar çeşitli dönemlerde kullanılan bronz ve gümüş sikkeler ve paralar sergilenmektedir.
Son olarak Daskyleion antik kenti başta olmak üzere bölgedeki antik yerleşim görmüş alanlardaki kazılarda bulunan Kalkolitik döneme ait çeşitli toprak kaplar da müzede görülmesi gereken tarihi buluntulardır.
Bandırma Arkeoloji Müzesi Tarihçesi
‘Kendi Müzeni Kendin Yap’ misyonu ile Bandırma Müze Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nce ve Bandırma halkının katkılarıyla 1992 yılında yapımına başlanan müzenin projesinin mimari Atilla Ertan’dır. Müze yapılırken 1993 yılında inşaat Kültür Bakanlığı’na devredilmiş ve 1995 yılından itibaren de Kültür Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermektedir. Müzenin açılış tarihi ise 2003’tür.
Ayrıca İlgili Linkler:
Bandırma Arkeoloji Müzesi tarihi bilgileri
Marmara bölgesi müzeleri, antik kentleri ve tarihi şehirleri
Marmara bölgesi müze eserleri fotoğrafları
Türkiye müzeler, antik şehir ve tarihi kentler