Sümela fotoğrafları haricinde, Karadeniz Bölgesi tarihi yerleri ve Trabzon gezilecek yerleri listesi içinde olan Sümela Manastırı hakkında bilgiler için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Karadeniz Bölgesi’nin en fazla yerli ve yabancı turist ziyaretinin olduğu Sümela Manastırı, Altındere Vadisi Milli Parkı içinde yer almaktadır.
Eski Yunan Ortodoks manastır ve kilisesi yapısı olan Sümela Manastırı’nın diğer isimleri ise ‘Panagia Sumela’ ve ‘Theotokos Sumela’dır. Altındere köyü sınırları içinde olan Sümela denizden 1150 metre yükseklikte zor ulaşılabilen bir konumda bulunmaktadır.
Bir çok kutsal sayılan yer, mekân veya yapıda olduğu gibi Sümela Manastırı’nında yapılışı veya konumunda bazı efsaneler bulunmaktadır. Bu tür bilgileri detaylıca anlatılan Sümela bilgilerinin olduğu sayfadan okuyabilirsiniz. Sümela’nın tam olarak ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. ancak M.S. 365-395 yılları arasında inşa edildiği düşünülmektedir. Bazı kaynaklara göre ise manastırın duvarlarındaki fresklerde sıkça olmasından dolayı Trabzon İmparatoru III. Alexios (1349-1390) zamanında manastırın yapıldığı düşünülmektedir.

Sümela Fotoğrafları Çekmek İçin Manastır Ziyaret ve Giriş Bilgileri
Sümela Manastırı’nın içinde bulunduğu Altındere Milli Parkı’na giriş 10 TL’dir. Yaz Dönemi 15 Mart-15 Ekim arasında 09:00-18:30 saatleri arasında açık olan manastır 15 Ekim-15 Mart tarihleri arasında ise 08:00-17:00 saatleri arasında açıktır. Ancak hafta sonunda girişler saat 11:00’de açılmaktadır. Restorasyon nedeniyle bazı bölümlerinin kapalı olduğu manastıra gitmek isterseniz eğer Sümela Manastırı İletişim Telefon Numarasını arayabilirsiniz: 04625311064
Sümela Manastırı’nı özel yapan ilk neden manastırın neredeyse her yanının fresk ve freskolarla süslü olmasıdır. Manastır duvarlarındaki freskler dini olarak aynı anlamı ifade etmiş olsa da konu olarak birbirinden çok farklıdır. Sümela Manastırı duvarlarında Adem ile Havva, Cennet’ten kovulma gibi sahneler bulunmaktadır. Ayrıca Kabil’in Habil’i öldürmesi, Anastasis sahnesi, Birinci İznik Konsülü, kıyamet sahnesi gibi konular da yine manastırın duvarlarını süslemektedir.

Ayrıca İlgili Konular:
Sümela Manastırı bilgileri ve fresklerin anlamları
Karadeniz Bölgesi gezilecek yerleri
Karadeniz Bölgesi fotoğrafları
Trabzon Valiliği