Carmo Rahibe Manastırı Kilisesi, Lizbon tarihi açısından önemli bir tarihi yapı ve müzedir. Carmo Manastırı Kilisesi’ne nasıl gidilir, Lizbon kentinin neresindedir, nasıl gidebilirim gibi konularla birlikte Carmo Manastırı Kilisesi tarihçesi ve tarihi önemi Carmo Manastırı Kilisesi içeriğinde bulunmaktadır.
Lizbon kenti gezi rehberi içeriğinde kentte birçok gezilecek tarihi yer, bina, kilise ve müze bilgileri bulunmaktadır. Anıtsal bir kilise olan Carmo Manastırı Kilisesi (Carmo Convent – Convento do Carmo) de bu yerlerden biri, aynı zamanda mimari ve tarihi olarak Lizbon’da gezilecek anıtsal ve mimari yapılardan biridir.
Lizbon’un merkezi sokaklarını gezerken veya Lizbon’un merkezinden sahile, Ticaret meydanına giderken sağınızda Santa Justa tarihi asansörünü gördüğünüzde, hemen arkasında Carmo Manastırı Kilisesi (Varmo Rabihe Namastırı) yer almaktadır. Şehrin merkezindeki Rossio metro istasyonuna da çok yakın olan tarihi Carmo Kilisesi’ne gitmek için eğer yokuş çıkmak istemiyorsanız tarihi Santa Justa asansörünü kullanabilirsiniz. Raul Mesnier de Ponsard tarafından tasarlanan Santa Justa asansörü 1902’de hizmete girmiş ve hala ilk gün olduğu kadar etkileyici ve kullanışlıdır.
Carmo Manastırı Kilise fotoğrafları için tıklayınız
Carmo Rahibe Manastırı Kilisesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri 2024
Carmo Rahibe manastırı ve içindeki Carmo Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücreti 7 €’dur. Eğer aile bileti almak isterseniz (2 yetişkin ve 14 yaş altı 2 çocuk) bilet fiyatı 7€’dur. Carmo manastırı ve müzeye giriş ise Mayıs Ekim ayları arası saat 10:00-19:00, Kasım ve Nisan Ayları arası ise saat 10:00-18:00 arasındadır.
Zaman zaman içinde yer alan kültür etkinliğinden dolayı gitmeden önce resmi web sitesine göz atmanızı ayrıca tavsiye ederiz. Carmo Rahibe Manastırı nasıl gezilir, kaç dakikada gezilir diye soracak olursanız. Manastır ve arkeoloji müzesi toplamda, dinlemenizi de hesaplarsak 1 buçuk saat’tir diyebiliriz. Özellikle yarım saat müze, geri kalan bir saat ise manastırın alanında gezilebilir.
Carmo Rahibe Manastırı Kilisesi Hakkında Bilgiler
Asansörle yukarı çıktığınızda 45 metre yükseklikteki köprü bağlantısıyla Carmo Meydanı’na ulaşıyorsunuz, ki bu meydan şehrin panoramik olarak en güzel göründüğü meydanlardan biridir. Asansörle çıkmazsanız ara sokaklardan, Lizbon’un en işlek caddelerinin birine, R. do Carmo caddesine çıkıyorsunuz. Bu cadde Carmo Manastırı Kilisesi’nin kapısına kadar götürüyor sizi. Kentin ticaretinin en orijinal haliyle göründüğü bu caddede birçok tanınmış markanın mağazası, eski kitapçılar ve hediyelik eşya satan ufak dükkanlar bulunmakta. Dünyaca ünlü birçok fast food markası da yine bu caddede. Carmo Kilisesi’nin hemen önünde yine tarihi Carmo çeşmesi (Chafariz do Carmo – Largo do Carmo) bulunmakta. Kiliseye girmeden önce soluklanabilir, ağaçlar altında dinlenebilirsiniz.
Carmo Manastırı Kilisesi İçerisindeki Müzeler
Carmo Kilisesi’nin içinde bir de Carmo Arkeoloji Müzesi (Museu Arqueológico do Carmo – Carmo Archaeological Museum) bulunmakta ki burası da giriş ücretine dahildir.
Kiliseye girdiğinizde etkilenmemek elde değil. Çünkü 1755 yılındaki büyük Lizbon depreminden hasar gören kilisenin çatısı yıkılmış ve sadece sütunlar ile kemerler ayakta kalmıştır. Bu kemerlerden bazıları çeşitli yıllarda restore edilmiş veya tekrar inşa edilmiştir. Bu konuya aşağıda ayrıca değineceğiz. Kilise alanı adeta bir açık hava müzesi gibi tasarlanmıştır. Özellikle kendinizi kemerlerle aynı yerde görebilmeniz veya fotoğraf çekebilmeniz için bir de açılı bir boy aynası kullanılmış ki kafanızı kaldırmadan kemerleri ve sütunları izleyebilesiniz. Kilisenin ayakta kalmış duvarlarında çeşitli sanat eserleri, kılıç kabartması ve heykeller bulunmakta. Ayrıca çeşitli modern replikaları ve heykelleri de orta alanda görmek mümkündür.
Yapının içinden, yukarıdaki kemerlerin arasından gökyüzünü izlemek, insana ayrı bir heyecan vermektedir. O yüzden kiliseyi ve arkeoloji müzesini gezmeden önce girişteki merdivenlere oturun ve bu manzaranın keyfini çıkartın. Yaz mevsiminde kilise alanında, büyüleyici kemerlerin altında, orkestra eşliğinde konserler de yapılmaktadır, denk gelirseniz kaçırmayın.
Kilisenin ayakta kalan kapalı bölümünün içinde de dediğimiz gibi Carmo Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır. Portekiz tarihinin bütün dönemlerinden eserler ve parçaların olduğu bu müze ufak olsa da arkeoloji ve tarih tutkunları için gezilmeye değer. Müzenin tabanında kilisenin en eski duvar ve temelinin görülmesi için ufak camekanlar da yapılmıştır. Arkeoloji müzesinde mumya, lahitler, tarihi demir sikkeler, Vizigot eserleri, Pagan kültürüne ait taşlar, sütun başları ve diğer arkeolojik buluntular sergilenmektedir.
Carmo Manastırı Kilisesi Tarihçesi
Carmo Manastırı, Türkçe kaynaklarda Rahibe manastırı olarak geçse de doğru ismi Convento da Ordem do Carmo, İngilizcesi The Convent of Our Lady of Mount Carmel, Türkçe ismiyle Karmelit mezhebinin koruyucusu Aziz Meryem’e adanmış manastırın kilisesidir. Bu Roma-Katolik kilisesi, Karmelit tarikatına ait Carmo Manastırı bünyesinde papa emriyle 1389 yılında kurulmuştur. 1407 yılına kadar kilise alanında çeşitli inşatlar devam etmiş ve ilk ayin yine bu yıl yapılmıştır.
1423 yılında ise kilise alanı genişletilmiş ve kilise yapılırken Karmelit keşişleri yine bu yıl kiliseden ayrılmışlardır. Kilise inşası kararı, Portekiz krallığının bağımsızlığını kazanmasında önder olan komutan D. Nuno Alvares Pereira tarafından verilmiştir. San Jorge kalesi karşısındaki tepeye yapılan kilise, heybeti ve ihtişamından dolayı Lizbon katedrali ile rekabet etmektedir. Nuno Álvares Pereira’nın mezarı da burada bulunmaktadır.
Büyük Lizbon Depremi
Carmo Kilisesi’nin ve Lizbon kentinin dönüm noktası 1755 yılıdır. 1755 yılında 1 Kasım Azizler Günü’nde büyük Lizbon depremi olmuştur. Depremde ve deprem sebebiyle oluşan yangında kilise yapısı büyük hasar almış ve harabe haline gelmiştir. Bu deprem ve yangın sebebiyle 5000 kitaplık kütüphanesi de yok olmuştur. Kilisede bulunan 126 din adamı kilise alanını terk etmek zorunda kalmıştır.
Üç yıl sonra 1758 yılında, kilisenin tekrardan inşası neo-gotik tarzda yapılmaya başlanmıştır. Yine 1758 yılında ana şapelin inşaatı bitirilmiş ve ayinlere tekrar açılmıştır. 1800‘lü yılların başında kilise bir askeri karargâha dönüştürülmüş, 1837 yılında ise kısa bir zaman ilköğretim okulu olarak kullanılmıştır. Kilisenin, 1840 yılında sanatsal eserlerin toplanacağı bir müze haline getirilme kararı alınmış ve 1864 yılında Kraliyet Mimarlar Derneği ve Portekiz Arkeologları derneğine devredilmiştir.
Bu devir işleminden sonra 1864 yılında Carmo Arkeoloji Müzesi, Portekizli Arkeologlar Derneği başkanı Joaquim Possidonio Narciso da Silva tarafından burada kurulmuştur. Müzenin kurulması, Carmo Manastırı’nın ulusal miras koruma hedeflerinin de doğmasına sebep olmuştur. 2011 yılında kilise için Ulusal Kültür Konseyi, kilise için Özel Koruma Bölgesi tanımının sunulmasını önermiştir ve bu öneri kabul edilmiştir.
Böylece kilise çatısız bir şekilde ama sütunları ve kemerleri açıkta kalacak şekilde korunarak bırakılmıştır. Bu tarihten sonra kilise alanında ufak tefek onarımlar yapılmış olsa da bu şekilde bırakılmasının sebebi, hüzünlü olan harabelerin ve depremden sonra arta kalan kalıntıların, sessiz bir anı olarak bırakılmasıdır. Bu kalıntılar ve harabe haline gelen kilise alanı bir ulusal anıt olarak, 1755 büyük Lizbon depreminin romantik olduğu kadar acı hatırası olacaktır.
Bir söylentiye göre de, deprem sonrası kenti yeniden kuran Marques de Pombal, bu deprem sırasında hayatını kaybeden tüm insanların bir hatırlatıcısı olarak kemerlerin bu şekilde bırakılmasını emretmiştir.
Carmo Rahibe Manastırı Kilisesi Mimarisi
Carmo kilisesi, manastır bünyesinde 1389 ve 1423 yılları arasında Gotik tarzda yapılmıştır. Manastırın diğer binaları veya genişleme alanı ile ilgili hiçbir iz ayakta kalmamıştır. Kilisenin Lizbon kentindeki diğer gotik tarzda yapılan kiliselere kıyasla daha heybetli olduğu aşikârdır.
Kilisenin kat planı, Latin haçı planlı olup, ana cephesinde bitkisel ve antropomorfik (insan biçiminde) motifler bulunmaktadır. Manastırda bir de gül penceresi mevcut olup, gül penceresinin sadece çerçevesi kalmıştır. Kilisenin güney kısmı beş adet uçan payanda ile takviye edilmiştir.
Kilisenin iç kısmı üç koridorlu bir nef ile bir ana şapel ve dört yan şapelli bir apsisten meydana gelmektedir. Ancak günümüzde sadece depremden dolayı yıkılan çatı haricinde sütunlar ve kemerler kalmıştır. Arkeoloji müzesi kısmı ise restorasyon ile tekrardan kullanılabilir hale getirilmiştir.
1988 Lizbon Chiado yangını sonucunda harap olan yerlerin yenilenmesi esnasında, kilisenin etrafındaki yürüyüş yolları oluşturulmuş ve ziyaretçilerin akış güzergahları kolaylaştırılmıştır. Bu yoğun restorasyon ve kurtarma projesini mimar Alvaro Siza yönetmiştir. Buradaki amaç kilisenin güney ve doğu cephesi dış bölümünü canlandırmak ve mekanın mevcut topografik boşluğunu kapatmaktır. Gerçekten de kilisenin etrafındaki setlerde oturup Lizbon’u seyretmek eşsiz bir tecrübedir. Bu önemli kiliseye geniş bir zaman ayırmanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca İlgili Linkler:
Carmo Rahibe Manastırı Fotoğrafları
Lizbon gezilecek önemli ve tarihi yerler
Portekiz güzergahı ve rotası bilgileri
Yurtdışı tarihi ve antik yerler, şehirler
Carmo manastırı müzesi etkinlik bilgileri
Carmo Rahibe manastırı alanı yenilenmesi
Carmo Arkeoloji müzesi ile ilgili genel bilgiler