İtalya Torino Mısır müzesi içindeki eserleri ile birlikte, İtalya’nın kuzey-kuzeybatısındaki büyük ve önemli kentlerinden biri olan Torino’nun en büyük müzelerinden ve antik Mısır medeniyeti bilgileri sunan müzelerden biridir. Dünyada Mısır sınırları dışında bulunan, Antik Mısır uygarlığı ile ilgili en büyük koleksiyonu barındıran bu müze, Torino kentinin çekim noktalarından biridir. İtalya’nın dördüncü büyük kenti olan Torino’da Ulusal Sinema Müzesi, Ulusal Otomobil Müzesi ve Torino Kraliyet Sarayı, Madame Palace, Mole Antonelliana gibi müze ve sarayların yanında ziyaretçilerin akın ettiği Torino Mısır müzesi açık ara fark ile diğerlerinden ayrılmaktadır. 1679 yılında mimar Guarino Guarini tarafından Barok tarzında tasarlanan Bilimler Akademisi Sarayı binası içindeki müze, Avrupa’daki en büyük antik Mısır müzesidir.
İtalya Torino Mısır müzesi içerisinde 40000’den fazla arkeolojik ve tarihi eser bulunmakla birlikte 1824 yılından beri müze, ziyaretçi ve meraklılara hizmet vermektedir. 53.6 milyon dolara renovasyonu yapılan müze 2015 yılında yeniden ziyarete açılmıştır. Müzeye gelen ziyaretçiler, müze içerisinde bilim insanlarının hayvan mumyaları üzerinde çalışmalarını yakından izleyebilmektedirler.
Mısır arkeolojisi ve eserleri bakımından dünyada önemli bir yere sahip olan Torino Mısır müzesi onbinlerce eserden oluşan koleksiyonu yanı sıra geniş bir papirüs koleksiyonuna, kütüphaneye, bilimsel makalelere ve web sitesinde çevrimiçi olarak da satın alınabilen binlerce çeşit hediyelik eşyaya da ev sahipliği yapmaktadır.
Torino Mısır Müzesi fotoğrafları için tıklayınız
İtalya Torino Mısır Müzesi Giriş Ücretleri ve Ziyaret Bilgileri 2024
Antik Mısır müzesi içerisinde birçok farklı sergi ve gösteri de yer aldığından öncelikle bilet almak istemeden önce müze etkinlik takvimine göz atmalısınız.
Bunun yanında sadece müzeyi gezmek isterseniz ve eğer biletinizi Torino şehir merkezi içinde bulunan müze gişesinden almak isterseniz ve yetişkinseniz bilet ücreti 14 Euro. Yetişkin değilseniz ve yaşınız 15 – 18 arası ise 3 Euro, 6 – 14 yaş arası ise 1 Euro’dur. 0 – 5 yaş arası çocuklara ise müze ücretsizdir.
Torino Mısır müzesine internetten bilet de alabilirsiniz. Müzenin internet sayfasından gezeceğiniz güne veya daha ileri bir tarihe bilet almak isterseniz bu fiyatlara 2 Euro daha eklenmektedir. Ayrıca biletinizi kaybederseniz müzede size tekrar bilet çıkartılmaktadır.
Müze her gün açık olup 09:00 – 17:30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Gişeden ise en son olarak 17:00’de bilet alabilirsiniz.
İtalya Torino Mısır Müzesi Nerede?
Torino Mısır müzesi kentin ortasında ve en işlek caddelerinin ikisinin arasındadır. Bu caddeler Via Maria Vittoria ile Via Principe Amedeo caddeleridir. Müzenin etrafında Torino kentinin gezilecek diğer müzeleri ve sarayları yoğun olarak bulunmaktadır. Ancak tarihe ve antik Mısır medeniyetine hayranlık duyuyorsanız müzede geçireceğiniz zaman nedeniyle aynı gün diğer yerleri gezemeyebilirsiniz. Dört katlı olan Mısır müzesine ayıracağınız zaman minimum 3 saat olmalıdır.
Torino Mısır Müzesi Eserleri Bilgileri
Antik Mısır eserlerinin ve buluntularının sergilendiği müzenin resmi internet sayfasından 3300 kadar eseri, kendi koleksiyonları içinde görebilir ve inceleyebilirsiniz. Ancak tabi ki bu eserleri müzenin kendi içinde gezmenin yeri apayrıdır.
Dünyanın en büyük müzelerinden olan Mısır Müzesi koleksiyonunun çoğu 1824 yılında politikacı, diplomat ve antika koleksiyoncusu Bernardino Drovetti’nin koleksiyonlarının satın alınması ile sağlanmıştır. Daha sonra Mısırolog (Egyptologist) ve Arkeolog Ernesto Schiaparelli’nin, Mısır’daki 1903 – 1920 yılları arasında kazılarda bulduğu eserlerin de katılımıyla bu koleksiyonlar zenginleştirilmiştir. Daha sonrasında ise Mısır Müzesi 1930’lu yıllarda Mısır’da üç arkeolojik kazı yaparak araştırmalarına devam etmiştir. Müzedeki koleksiyonlar özel olarak antik Mısır kültürünü ve sanatını ihtiva etmektedir. Özellikle Schiaparelli’nin bulduğu eserler arasında Kraliçe Nefertari’nin mezarı büyük ses getirmiştir. Pek tabi ki bir ülkenin tarihi ile ilgili eserlerin, iade edilmeden bir başka ülkenin müzelerinde kalıcı olarak sergilenmesinin tartışmaları her daim ve her ülkede yapılmaktadır. Mısır’daki bu koleksiyonun önemli özelliği Mısır’da bir müzede göremeyeceğiniz yoğunlukta bir koleksiyonun sergilenmekte oluşudur. Bir diğer özellik ise yüzyıl başında İtalya’ya getirilen parçaların çoğunun izinli taşınmış olduğudur. Müzede bulunan eserlerin tarih aralıkları M.Ö. 4000’den M.Ö.700 yıllarına kadar uzanmaktadır.
Torino Mısır müzesi içerisindeki antik Mısır eserleri yanında firavun, insan ve hayvan mumyaları, mezar modelleri, antik Mısır tabletleri, heykeller, 3D tanıtıcı ve bilgilendirici videolar, heykelcikler ve birçok tarihi sanat eseri mevcuttur.
Ölüler Kitabı ve İtalya Torino Mısır Müzesi
Antik Mısır’da ölen kişilerin öbür dünyada mutlu olmasını sağlayacak bir takım işlemlerin anlatıldığı kitap Torino Mısır müzesinde alt katta duvarda boylu boyunca uzanmaktadır. Rulo olarak bulunan papirüs, duvarda açık olarak tek parça halinde görülebilmektedir.
Uzunluğu 8 metreye varan antik Mısır Ölüler Kitabı, ölen kişilerin yeraltı dünyasındaki yolculukları esnasında okunabilmesi için tasarlanmış ve ölülerin yeraltı dünyasındaki engelleri kolayca aşmasını ve yollarını kaybetmemeleri için yazılmıştır.
Çeşitli bölümlere ayrılan antik Mısır Ölüler Kitabı beş başlıktan oluşmaktadır. 1 ve 16. bölümlerde cenaze töreni, 17-63. bölümlerde yenilenme, 64-129. bölümlerinde başkalaşım, 130-162. bölümlerinde yeraltı dünyası, son bölümde ise (163-165) ek formüller anlatılmıştır. Ölüler Kitabı’nın M.Ö. 1650-1550 yılları arasında yazıldığı düşünülmektedir.
II. Ramses Heykeli
Luksor Karnak Amon Tapınağı’ndan getirilmiştir. Grandiyorit kayaçtan yapılmıştır. Eski Mısır Yeni Krallık, 19. Hanedan II. Ramses’in (saltanatı M.Ö. 1279 – 1213) heykeli Drovetti koleksiyonuna aittir. Antik Mısır’a dair efsane firavunlardandır.
Kraliçe Nefertari Mezarı ve İçindeki Eserler
II. Ramses’in eşi olan Kraliçe Nefertari’nin ahşaptan mezar modeli müzede sergilenen önemli eserlerden biridir. Nefertari isminin anlamı ‘güzel eş’tir. Gerçek mezar Mısır’da Kraliçeler Vadisi’nde bulunmakta ve sıkı şekilde korunmaktadır. Müzede Nefertari’nin birçok resmi ve heykeli bulunmaktadır.
Kha ve Merit Türbesi (Theban Türbesi 8 veya TT8) ve Eserleri
Arkeolojik keşiflerin en büyüğü olarak tarihe geçmiştir. Mısır’da 1906 yılında Schiaparelli tarafından Deir el-Medina’da keşfedilmiştir. Türbenin içindeki eşyalar Kha ve eşi Merit’in zenginliğini gözler önüne sermektedir ve iç içe geçmiş iki tabutun içine gömülmüşlerdir.
Ellesiya Tapınağı
III. Thutmose (M.Ö 1458-1425) tarafından yaptırılmış olup 1966 yılında Mısır hükümeti tarafından hediye edilmiştir. Tapınak olduğu ve korunduğu gibi Torino Mısır müzesine getirilmiş olup kurulmuştur. Bugün tek başına ayrı bir bölümde olan Ellesiya tapınağı içine girilerek ziyaret edilmektedir. Ayrıca duvarlarında hala orijinal hiyeroglifler ve resimler bulunmaktadır. Tapınak kumtaşından yapılmıştır.
Antik Mısır Royal Canon papirüsü
Torino Mısır Müzesi eserleri içinde en nadir parçalardan biridir. Papirüs üzerine yazılmış antik Mısır kral listesidir. Torino Kraliyet Listesi olarak da adlandırılmıştır. Papirüs üzerine 126 kralın isimleri tam olarak veya kısmi olarak okunmaktadır. Papirüs üzerinde bu zamana kadar bilimsel bir çalışma yapılmamış olup yüksek kalitede hiçbir fotoğrafı çekilmemiştir. 3000 yıldır kayıp olduğu düşünülen papirüs II. Ramses zamanına aittir ve Mısır Thebes yakınlarındaki bir mezara gömülerek unutulmuştur.
İsis Heykeli
Tanrıça İsis heykel ve heykelcikleri, Torino Mısır müzesi sergi salonlarında sıkça görülen eserlerdendir. Çeşitli yükseklik ve taş çeşitlerinden yapılmış olan İsis heykelleri özellikle 2006 yılında yapılan Antik Mısır Heykelleri sergi salonunda görülebilir.
Mensa Isiaca veya Bembine tableti, tanrı ve tanrıça heykelleri, antik Mısır duvar heykelleri ve antik Mısır lahitleri de görülmeye değer diğer eserler arasındadır.
İtalya Torino Mısır Müzesi Tarihçesi Bilgileri
Müzenin tarihçesi 1630 yıllarına kadar uzanmaktadır. Savoy Dükü I. Charles Emmanuel antik Mısır eserlerinin bulunduğu ufak bir koleksiyon toplamaya başlar. Bir antikacıdan alınan Bembine tablet de denilen İsis Bembine tableti ya da Mensa Isiaca müzenin kurulma sürecinin başlangıcı olmuştur. İlk başlarda elde edilen antik Mısır veya eski Mısır eserleri Savoy Konakları’nda teşhir edilmiştir. Çünkü o yıllarda Torino, Savoy Krallığı’nın kalbidir. 1679 yılında mimar Guarino Guarini tarafından Barok tarzında bir bina tasarlanır, Michelangelo Garove tarafından inşa edilir ve binaya Palazzo dell’Accademia delle Scienze adı verilir. Türkçesi Bilimler Akademisi Sarayı’dır ve ufak koleksiyon bu binaya getirilir.
1753 yılında Kral Charles Emmanuel III, Vitaliano Donati’yi Mısır’a gitmesi ve eski Mısır eserlerini alması için görevlendirir. Donati, Karnak ve Copros başta olmak üzere Mısır’dan topladığı 300 parça eser ile geri döner.
1824 yılında Sardunya Kralı Charles Felix, Bernardino Drovetti’nin Mısır’da kaldığı süre boyunca topladığı antik Mısır eserleri koleksiyonunu satın alır ve sergilemeye başlar. 1833 yılında Piedmont dükü Giuseppe Sossio’nun elindeki eserler de Müze’ye eklenir. Buna daha sonra 1900 ile 1920 yılları arasındaki arkeolojik kazılar yapan Schiaparelli’nin bulduğu eserler de eklenir.
İkinci Dünya Savaşı yıllarında müzedeki koleksiyonlardan bir kısmı yok olur korkusuyla İtalya içlerinde bir başka kasabaya götürülmüştür.
Mısır hükümeti, 1960’lı yıllarda İtalya hükümetine Nubian anıtı kurtarma çalışmalarına verdiği destekten dolayı Ellesiya tapınağını (Temple of Ellesyia) hediye eder.
1980’lerde artan ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle müzenin genişletilmesine karar verilir ve ek bölümler oluşturulur. 2006 yılında Torino’da yapılan kış olimpiyatları sürecinde ünlü set tasarımcısı Dante Ferretti tarafından heykel bölümü yeniden tasarlanmıştır. 2010’dan sonra büyük bir renovasyon sürecine giren müze 2015 yılında yeni yüzüyle ziyaretçileri ağırlamaya başlamıştır.
Ayrıca İlgili Kaynaklar:
Yurtdışı müzeler, gezilecek yerler
Mısır Müzesi online bilet
TT8 Türbesi hakkında bilgiler
Ölüler kitabı hakkında tüm bilgiler