Sant Angelo Kalesi (veya Sant’Angelo, Melekler kalesi, Hadrian mozolesi, Kutsal Melek kalesi de denilmektedir) Roma’da gezilecek yerler veya Roma tarihi yerler denildiğinde akla ilk gelecek Roma İmparatorluğu yapılarından biridir. Eğer bu konuda bir liste yapılacaksa Sant’Angelo kalesi, Vatikan kenti ve yapılarından, Pantheon ve Kolezyum‘dan sonra gelecektir. Roma kentinin en özgün anıt yapılarından biridir yine de Sant’Angelo kalesi.
Bununla birlikte Sant’Angelo kalesi Roma’da nerededir, nasıl gidilir gibi konularla birlikte Melekler kalesi, Hadrian Mozolesi, Kutsal Melek kalesi de denilen Sant’Angelo kalesi tarihçesi, köprüsü, eserleri, tarihi özelliği, giriş ücreti gibi konular içerikte bulunmaktadır.
Sant’Angelo Kalesi ya da Hadrian Mozolesi, Tiber nehrinin hemen yanında ve Vatikan kentinin yanıbaşındadır. Öyle ki Vatikan ile Kutsal Melek kalesi arasındaki mesafe sadece 1,5 km’dir. Aynı zamanda tarihi Roma’nın kalbi olan Kolezyum’a da 3 km mesafededir. Kutsal Melek kalesi, Adriano parkı denilen parkın içerisinde bulunan silindirik bir yapıdır. Roma’da tüm anıtsal yerlere yürüyerek gidebilirsiniz. Roma’yı gezerken kesinlikle metro kullanmamalısınız. Bir Lizbon kenti gibi açık hava müzesi olan Roma’da görülecek yerleri kaçırmamalısınız.
Sant’Angelo kalesi fotoğrafları için lütfen tıklayınız
Sant’Angelo Kalesi Müze Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri 2024
1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık’ta kapalı olan müzeye giriş ücreti tam bilet 15€’dur. 18-25 yaş arasındaki öğrencilere indirimli olarak 2€ olan bilet ücreti, 18 yaş altındakilere ise bedavadır. Ancak kalede çeşitli sergiler var ise ücretler değişebilir.
Kutsal Melek Kalesi de denilen San Angelo Kalesi’ne giriş her gün 09:00 ile 19:30 arasıdır. Yukarıda belirtilen günler ise kale ziyarete kapalıdır.
Sant Angelo Kalesi Tarihçesi
Melekler kalesi veya Sant’Angelo kalesi tarihçesine veya tarihi bilgilerine geçmeden önce antik Roma’nın imparatorlarından Hadrian’dan bahsetmek gerekmektedir.
Roma İmparatoru Hadrian
Öyle ki birçok antik kentte Hadrian çeşmesi, Hadrian hamamları, Hadrian kapısı diye duymuş olduğunuz çok olmuştur. Zamanının savaşçı imparatoru olarak anılan Trajan’dan sonra Roma tahtına geçen Hadrian (Publius Aelius Traianus Hadrianus), aslında savaşçı olmasından ziyade barışçıl bir şekilde Roma imparatorluğunu yönetmiştir. Bundan dolayı da 20 yıldan fazla bir süre tahtta kaldığında, her bir sorunda, bu sorunları ortadan kaldırmak için kalkıp imparatorluğu dolaşmıştır.
Hadrian Mozolesi Tarihçesi
Ölümünden (10 Temmuz 138) 15 yıl önce kendisi ve ailesi için, kendisi tarafından yaptırılan anıt mezar Augustus’un Mozolesi’nden ilham alınarak yapılmıştır. Bir çok kaynakta değişik tarihler geçmiş olsa da, silindirik yapıya sahip olan Sant’Angelo kalesi (Hadrian Mozolesi) 123 ile 139 yılları arasında yapılmış, yapımını Hadrian’dan sonraki imparator Antoninus Pius bitirmiştir. Ölümünden bir yıl sonra 139 yılında imparatorun külleri, eşi ve ilk oğlu Lucius Aelius ile birlikte mozolenin altına gömülmüştür.
Mezar höyüğünde dört basamaklı dört atlı bir at arabası mevcuttu. Bununla birlikte imparatorun bir çok altın ve tunç heykeli de yine höyükte bulunmaktaydı. Ancak kale 410 yılında, Vizigot kralı I. Alarik tarafından yağmalanmasıyla bu eserlerin çoğu harap edildi veya götürüldü.
217 yılına kadar Antonine ailesinin mezarı olarak kullanılmıştır. Daha sonraları 270 ve 275 yılları arasında Hadrian Mozolesi’ni, Aurelian duvarı (İmparator Aurelian’ın, sınırdaki Alman kabilelere karşı kenti korumak için yaptırdığı) denilen duvar ile birleştirilmiştir ve böylece mozolenin etrafına bir savunma duvarı takviye edilmiştir. Bu anlamda mozole bir şekilde kaleye dönüşmeye başlamıştır. Mozolede yapılan çeşitli değişimlerden sonra silindirik bina gittikçe kaleye dönüşmeye başlamıştır. 401 Yılında ise tam olarak askeri kaleye dönüştürülmüştür. 410 yılında da yağmalanmıştır.
Sant’Angelo Kale Oluyor
590 yılında Sant’Angelo kalesi ismini alan Hadrian Mozolesi, uzun yıllar bu amaç için kullanılmıştır. Handrian Mozolesi’nin Sant’Angelo ismini almasının sebebi, 590 yılında Roma kentinde patlak veren veba salgınının bitişidir. Papa Gregory, veba salgınının bitişini , mozolenin tepesindeki başmelek Mikail heykeline bağlamıştır. Vebanın bittiği yer, heykelin elindeki kılıcın gösterdiği yerdir. Aslında ilk yapıldığında mermer olan başmelek Mikail heykeli, 1753 yılında Peter Anton Vershhaffelt tarafından bronz olarak tekrardan yapılmıştır.
Sant’Angelo kalesindeki en önemli değişiklik ise Melekler ve Şeytanlar filminde de adı geçen ‘Passetto di Borgo’ isimli gizli yol veya tüneldir. Papa Nicholas III tarafından 11.yy’da yaptırılmıştır ve bugün bile hala ayaktadır. Bu gizli yol ile Sant’Angelo kalesi, Vatikan içindeki Aziz Petrus Bzilikası’na bağlanmaktadır. 14. yy’dan itibaren ise, 754 yılında Papalık Devleti tarafından kale ve hapishane olarak kullanılmıştır.
1901 yılında ise kale askeri kullanımdan çıkartılmış ve restorasyonu başlamıştır. Günümüzde ise ulusal bir müze olarak hizmet vermekte ve Roma’nın olmazsa olmazlarındandır. Ortaçağda, güvenliği sağlandığı ve gizli bir geçidi de bulunduğu için Papa’ların ikametgâhı da olmuştur. Kalenin birçok yerinde ‘papalık mührü’nü görmek mümkündür.
Baş Melek Mikail Heykeli
Aslında Sant’Angelo kalesinin tepesindeki Mikail heykeli sadece bir defa değiştirilmemiştir. Söz konusu heykel tam 6 kere değiştirilmiştir. İlk heykel ahşaptan yapılmıştır ve zamanla tahrip olmuştur. İkinci heykel 1379 yılındaki bir saldırıda yıkılmıştır. Üçüncü heykele 1497 yılında yıldırım çarpmıştır. 4. heykel 1527 yılında top yapımında kullanılmıştır. Beşinci heykel ise şu anda kalenin tepesinde duran ve 1753 yılında yapılan heykeldir. Michelangelo’nun yaptığı heykel ise Sant’Angelo kalesi avlusunda durmaktadır. İndirilme sebebi ise hava şartlarının heykeli tahrip etmesidir.
Sant Angelo Kalesi Mimari Özellikleri
Sant’Angelo kalesi, 64 metre bir çapa sahiptir. Yüksekliği ise 48 metre olan silindirik bir yapıdır. Zamanında kaleye sahip olan Roma’ya da hakim olur gibi bir düşünce hakimdi ve kalenin surlarının uzunluğu 160 metreyi bulmaktadır. Bina her ne kadar silindirik yapıda olsa da bodrum katı dörtgendir. Sant’Angelo kalesinin mimari özelliklerini anlamak için kaleyi en aşağıdan yukarıya yedi farklı bölgeye ayırmak gerekir.
İlk seviye olan en alt katta iç avlu bulunmaktadır. Aslında dörtgen olan kale duvarlarını içine alan yuvarlak surlar burada başlar. Etrafındaki surlar tuğladan yapılmıştır. Burada en eski zamanlardan kalma mermer izleri de bulunmaktadır. Ayrıca sarmal olarak bir de rampa bulunmaktadır. Bu rampa sayesinde imparatorun mezarına gidildiği düşünülmektedir.
İkinci seviyede kalenin dört bir yanındaki surlara gidilmektedir. Ayrıca Vatikan kentine giden gizli yol da bu seviyede başlamaktadır. Üçüncü seviyede silindir biçimindeki kalenin içindeki hapishaneler bulunmaktadır.
Sant’Angelo kalesi içinde dördüncü seviyede ise daha ziyade özel kullanım alanları bulunmaktadır. Apollon odası, çeşitli avlular bu kattadır. İtalyan rönesans dönemi ünlü heykeltraş, mimar, ressamı Michelangelo tarafından yapılan melek heykeli de yine bu kattadır. Bu avluda bulunan başmelek Mikail heykeli aslında binanın tepesinde olan ve Peter Anton Verschaffelt tarafından yenisinin yapıldığı heykeldir. Yine yarım daire biçimindeki Roma avlusu da bu kattadır.
6. katta hazine odası bulunmakla birlikte, dekorasyonları ortaçağda yapılmış olan diğer odalar da bu kattadır. En üst seviye olan 7. katta yuvarlak oda, sütunlar odası ve başmelek Mikail heykeli avlusu bulunmaktadır. Sant’Angelo kalesi gezisi yapmış olduğunuzda tüm Roma ayaklarınızın altında hissedeceksiniz bu avluda. Pantheon’dan Vatikan’a kadar tüm eski Roma’yı görebilirsiniz.
Sant’Angelo kalesi odaları fresklerle dekore edilmiştir. Rönesans’ın tüm özelliklerinin neredeyse görüldüğü eserler kısmen camekanlarla korunmuş, kısmen de restore edilmiştir.
Sant’Angelo Kalesi Müzesi
Özellikle mozole olarak yapılmış olsa da Sant’Angelo kalesi, bir askeri kale olarak kullanılmıştır. Zaman zaman papa statüsündeki din adamları için ikametgah olarak da kullanılan kale günümüzde bir anıtsal yapı olmakla birlikte bir askeri müzedir. Yapının çeşitli katlarında zindanlar, hazine odaları, fresklerle süslenmiş odalar, askeri malzemeler ve surlarda restore edilmiş ortaçağ savaş aletleri bulunmaktadır. Müze aynı zamanda araştırmacıları da kabul etmektedir. Pazartesiden Salı günlerine kadar kütüphaneye 09:00 ile 13:30 arası randevu ile girilebilir.
Sant Angelo Kalesi Köprüsü
Tiber nehri kıyısında olan Sant’Angelo kalesi için imparator Hadrian tarafından 136 yılında yaptırılan köprü, aslında Hadrian mozolesi ile kentin geri kalanını birleştirilmek için yaptırılmıştır. Yapıldığı yıllarda ‘Aelian köprüsü’ veya ‘Hadrian köprüsü’ olarak bilinmektedir. Sant’Angelo köprüsü uzun yıllar Aziz Petrus Bazilikası’na da gidilmek için kullanılmıştır. Bu köprü aynı zamanda ortaçağda asılmak suretiyle idam edilenlerin halka teşhiri için de kullanılmıştır.
1669 yılında Papa Clement, IX köprünün adının Sant’Angelo kalesi ile bütünleşmesini sağlamak için ünlü barok heykeltraş Gian Lorenzo Bernini ile anlaşarak kendisinden köprüye melek heykelleri yapmasını istemiştir. Fakat Bernini köprünün üzerine dadece iki heykel yapabilmiş, geri kalan heykeller ise öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bununla birlikte Papa heykelleri ilk başta köprüye koydurmadan önce kendi özel zevki için saklamıştır.
Melekler köprüsü de denilen Sant Angelo köprüsünde 12 heykel bulunmaktadır. Heykeller yan unsurlarla birlikte İsa’nın çarmıha gerilmesi konusunu işlemektedirler. Aslında Bernini’nin yaptığı heykellerin orijinalleri İspanyol Merdivenleri’nin hemen yanıbaşındaki Sant’Andrea delle Fratte Kilisesi’nde bulunmaktadır. Ancak eminiz ki yine de görülmeye değerdir.
Son iki heykel ise 1450 yılında köprünün çökmesi üzerine ölen 172 Hristiyan hacının ölümünü anmak üzere yapılmıştır. Bu iki heykel ise Aziz Paul ve Aziz Peter’in heykelleridir.
Ayrıca İlgili Linkler:
Sant Angelo Kalesi fotoğrafları
Roma İmparatorluğu mimarisi
Roma gezilecek yerler, anıtsal yapılar
Sant’Angelo kalesi hakkında ilginç bilgiler