MAAT Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi binası gibi dünyada sayılı derecede az bina, eserleri ile bir kentin dokusuyla birleşmiş veya bir ülkenin kültürüyle ön plana çıkmıştır. Lizbon kent merkezine otobüsle yarım saat mesafede bulunan Belem bölgesindeki MAAT (Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi) binası da bu binalardan biridir.
Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi binasına nasıl gidilir diye soracak olursanız ilgili detayları Belem gezi rehberi ve Lizbon mimari ve anıtsal yapıları, müzeleri içeriğinde bulabilirsiniz. Mimari olarak, Lizbon’da gezilecek yerlerin üst sıralarındadır Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi binası.
MAAT binası yani Sanat Mimari ve Teknoloji Müzesi binası, Lizbon Belem’de hayata ve sanata dair kazandırılmış en güncel ve sofistike yapılardan biridir. Belem bölgesinde sahilde bulunan müze binası, Tejo nehrinin kıyısında, tarihi Tejo Elektrik Santrali’nin hemen yanında bulunmaktadır. Nehir kenarında konumlanan etkileyici mimarisiyle görülmesi gereken yapılardan biridir.
MAAT Müzesi fotoğrafları için tıklayınız
Maat Binası Sanat Mimarlık ve Teknoloji Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri 2024
MAAT müzesi, salı günleri kapalı olmakla birlikte, haftanın diğer günleri 10:00 ile 19:00 saatleri arasında açıktır. Sergi biletlerinin fiyatlarını öğrenmek için aşağıda kaynakçada gösterdiğimiz resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Ama onun haricinde çatıya çıkmak dahil, tüm binanın dışında gezmek, güneşlenmek ve fotoğraf çekmek ücretsizdir.
MAAT Binası Özellikleri
Müze binası, sanat, mimari ve teknoloji müzesini barındırmaktadır. Açılış tarihi 5 Ekim 2016 olmasına rağmen, bu kadar kısa süre içerisinde Lizbon’un kültürel değerlerini sırtlayan bir modern yapı olmuştur. Öyle ki aynı anda 6 adet farklı sergiyi barındıran müze, sadece ulusal değil uluslararası birçok kültürel ve sanatsal programa da ev sahipliği yapmaktadır.
Binanın çatısına çıktığınızda civardaki bir çok müze, kilise ve anıtı görebiliyorsunuz. Binanın basık durduğuna bakmayın. Çünkü özellikle tarihi yerlerde binaların kat sayısına bakılıyor ve kaç katlı olabileceğine karar veriliyor. İşte tam da bu durumda canımın içi İstanbul’da yapılan anlamsız sayıdaki içlerinin yarısının boş olduğu binalar aklıma geliyor. İstanbul’un tarihi dokusuyla hiç bağdaşmayan ve o eski kenti nerdeyse bir ucubeye çevirmiş olan o binalar… Her neyse biz tekrar konumuza gelelim.
Maat Binası Detayları
MAAT binası konum itibariyle Belem sahilinde ve Tejo nehri kıyısında, nehre paralel uzanan uzun ve tek katlı bir binadır. Yatırım EDP Vakfı (Fundacao EDP) tarafından Tejo Elektrik Santrali ile birlikte sahil kesiminde, tarihi Belem bölgesinin sahil kesiminin canlılığının artmasını sağlayan bir sanat ve kültür kampüsü olarak tanımlanmıştır. Yeni tasarlanacak olan kültür merkezi binası ile birlikte Tejo Elektrik Santrali’nin de restore edilerek müze olarak hizmete açılması hedeflenmiştir.
Binanın projesini AL_A (Amanda Levete Architects) yapmıştır. Sergi alanları toplamda üç bin metrekare olsa da ortak alan yedi bin metrekaredir. Hemen yanıbaşındaki tarihi Tejo Elektrik Santrali ile bu alan otuz sekiz bin metrekarelik sahil bandını kapsamaktadır.
MAAT Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi binasının en ilgi çeken özelliklerinden biri de, sahil tarafındaki dışarı doğru taşan eğrisel ve seramik kaplı çatı örtüsünün, nehirden yansıyan güneş ışığını saçak altındaki insanların üzerine düşürmesidir. Bu sayede saçak altında aydınlık bir alan oluşturulmuştur. Binanın nehre bakan bu kısmı parlak beyaz seramik bloklarla kaplanmıştır, bu da yansıtmayı güzel bir algıya çevirmektedir. Ayrıca binanın çatısının hafif eğimli olmasının sebeplerinden biri de Belem’in kalbine fiziksel ve kavramsal olarak yeniden bağlanılmasını ifade etmektedir. Bu anlamda Avrupa’nın en ‘lirik’ müzelerinden biridir.
Yolun karşı tarafına bağlanan bir yaya köprüsü aksıyla alana yaklaşarak eğimli olan binanın çatı örtüsünün üzerine çıkıyorsunuz. MAAT binasının çatısına çıkmalısınız ki, 25 Nisan köprüsünün ve karşı yakanın fona kattığı görüntüyü görebilesiniz.
MAAT Binası Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi Sergileri ve Eserleri
Müze sergilerine gelince; birbirinden farklı konuları barındıran sergileri yorulmadan ve anlam karmaşası yaşamadan gezebilirsiniz. Geniş salonların ve bazen de labirente varabilecek koridorların içlerinde bulunan farklı sergiler iç mekanda ziyaretçiyi zorlamayan bir yerleşim ile kurgulanmıştır. Biz MAAT müzesinde gezerken Görsel Sanatlar sanatçısı İnci Eviner’in çalışmasını da görmekten ayrıca onur ve mutluluk duyduk. Türk sanatçıların çalışmalarını uluslararası alanlarda görmek ve incelemek bize ayrıca kıvanç ve gurur vermektedir. Dileriz Türk sanatçılarımızın eserleriyle uluslararası platformlarda daha sık karşılaşırız.
Elinizde imkan varken Lizbon’a gelmişseniz bu eşsiz müzeye uğramadan dönmeyin. Saçak altında nehre karşı zaman geçirmek gerçekten paha biçilmez bir deneyim. MAAT (Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi) binasının asma katında olan cafe-restoran biz gittiğimizde kapalıydı. Denk gelirseniz akşam saatlerinde nehre karşı zaman geçirmek için çok uygun bir mekan olduğunu düşündük. Aynı zamanda nehrin diğer yakasından binanın silüete katkısını ve nehirde yarattığı aksi görmek çok etkileyicidir.
Eğer tüm gün Lizbon Belem bölgesinde müzelere, kilise ve anıtlara gidip gezdiyseniz size bir öneride bulunabiliriz. Akşam üzeri manzarası gerçekten çok güzel olan Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi binasına tekrar gelin ve karşı kıyıdaki ışıkların dalgalardaki yansıması eşliğinde Lizbon kentini bir süreliğine sessizce dinleyin. Özellikle bulutlu gün batımlarında rengarenk olarak eşsiz bir görüntü veren Maat binası manzarası ve 25 Nisan köprüsü silüeti, biliyoruz ki tam bir görsel şölene dönüşmekte.
Eğer bir çocuğunuz varsa ve çocuğunuzla Maat binasını görmeye geldiyseniz, binayı incelemesine izin vermelisiniz. Kendi fikirlerinin farkında olan ve gelişmekte olan birçok çocuk o anda mimar olmak isteyecektir, bundan eminiz. Günün sonunda çok yorulmuş olsanız da uykuya dalmadan önce Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi binasının görkemini düşünüyor olarak bulacaksınız kendinizi.
Son olarak kişisel bir not da eklemek istersek hem alanda gezerken hem de sonrasında bu sayfayı hazırlarken çok keyif aldık. Özellikle etkileyici bir mimari mekanın, mimar olmayan biri üzerindeki etkisini gözlemleyebileceğiniz bir yer olduğu kesin 😊.
Ayrıca İlgili Linkler:
Belem bölgesi anıtsal yapıları ve gezilecek yerleri
Maat binası projesi
Maat sergileri
Maat giriş ücretleri